葡萄牙,卢什,Escarpa别墅 / Mario Martins

建筑师: Mario Martins

地点:葡萄牙,卢什

设计组:Rita Rocha, Rui Duarte, Sara Glória, Sónia Santos, Fernanda Pereira, Ana Filipa Santos

技术支持:Nuno Grave, Engenharia, Lda

年份:2012

摄影:FG+SG

以下文字来自建筑师。Escarpa(葡萄牙语意为“悬崖、绝壁、陡坡”)别墅的所在地靠近葡萄牙南部阿尔加维Lagos区的度假胜地阳光海滩(Praia da Luz村)。

本项目的设计条件是,新房子必须建在一个曾经矗立了一栋旧房子的地块内。从这一点上看,几乎毫无建筑或技术上的优势可言,但胜在位置独特,这里是一处悬崖,可俯瞰辽阔的阿尔加维海岸线和Praia da Luz村。

因此建筑的占地轮廓是预先确定好的,在一处极为陡峭的斜坡上,没有挡风的地方。不过,正是这些限制和困境承托起了项目的概念基础。

我们采用纯粹的当代风格建筑语言,创建了适于户外生活的带顶露台与庭院。露台与庭院都是从特别通透、纯白色的水平体量中切割出来的空间。这个水平体量轻盈地俯身于裸露的混凝土支座上,给人一种漂浮于美景上方的感觉。我们想保留的与环境的联系被减至最低限度,也解决了建筑支撑平衡的难题。这样可以确保在视觉上的适宜的轻盈之感。

别墅中还有一个水池,细长的矩形水面将宽阔的起居与厨房空间一分为二。这些空间以可挡风的露台作为补充,面向户外开放,拥有宜人的视野。这就是住宅的社会区域:开放而流动。

四间卧室都位于私人区域,从中央庭院经过的走廊是其入口。在这个私人庭院中,自然光线经过过滤,创造了一种私密而又怡人的空间。

别墅楼下还有车库和机械设备区。屋顶露台更加强调了这幢漂浮的建筑在其环境中的轻盈之感。


Architects: Mario Martins

Location: Luz, Portugal

Team: Rita Rocha, Rui Duarte, Sara Glória, Sónia Santos, Fernanda Pereira, Ana Filipa Santos

Technical Projects: Nuno Grave, Engenharia, Lda

Year: 2012

Photographs: FG+SG

From the architect. Villa Escarpa is located near the village of Praia da Luz, in the district of Lagos, Algarve, in the South of Portugal.

A condition of the planning permission was that the new house be constructed in the space occupied by a previous building. This had little architectural or technical merit, but was located in an exceptional position on an escarpment overlooking the Algarve coastline and village of Praia da Luz.

The footprint was therefore predetermined; on a very steep slope, and exposed to the prevailing winds. Paradoxically, it is these constraints and difficulties that underpin the conceptional basis of the project.

In an architectural language, pure and contemporary, we created sheltered terraces and courtyards for outside living. These are cut from the horizontal volume which is white and highly transparent. This volume gently sits upon an exposed concrete support giving the appearance of the house floating above the landscape. The touch on the environment, which we want to preserve, is minimized and resolves the difficult balance of the building with its physical support, . This ensures a desireable visual lightness.

The house merges with a long water surface which dissects the wide living and kitchen spaces. These spaces are complimented by terraces protected from the wind, but open to the sun and impressive views. This is the social area of the house; open and fluid.

Four bedrooms are located in a private area with access from a corridor that runs alongside a central courtyard. In this private courtyard the natural light is filtered, creating an intimate and desireable space.

The lower area provides garaging and technical support. The roof terrace accentuates the visual lightness of the floating building in its environment.