丹麦,哥本哈根,癌症防治与康复中心 / Nord Architects

建筑师:Nord Architects

地点:丹麦哥本哈根

面积:2,250 sqm

年份:2011

摄影: Adam Mørk

工程师:Wessberg

景观建筑师:Nord Architects, Copenhagen

来自建筑师的描述。罹患癌症就像是踏上一段旅程,你不知道哪里是终点。你需要有强大的力量与病魔作斗争,要接纳癌症患者这个新的身份。研究表明,建筑对人们的疾病康复有着积极的影响。人性化和温馨的氛围有助于人们恢复健康。尽管这样,大多数医院却很难做到令人舒适。从接待处找到通往食堂的路就已经很难了。如果我们希望人们在我们的医院康复,就需要消除医院作为公共机构的特点,创建一个温馨的医疗保健场所。由Nord建筑师事务所设计的哥本哈根癌症防治与康复中心做到了这一点。

位于哥本哈根的癌症防治与康复中心被设计成一座标志性建筑,它能让人们了解癌症,避免人们对癌症病人有轻蔑的想法。中心的设计将多座小房子融合成一座建筑,为现代化的康复设施提供了所需的空间,同时每座房子又不失令人舒适的规模。状如日本艺术折纸的高高的屋顶将不同的房子连接起来,赋予这座建筑鲜明的特征。

一进入建筑,你就会发现自己身处一个舒适的休息区,有志愿者热情接待。这里可通往建筑的其他部分,包括一个用于沉思的庭院、多个锻炼的空间、一间公共厨房(在这里可以学习烹饪健康食品)、患者小组会议室等。

该建筑坐落哥本哈根市中心附近,与哥本哈根大学医院(Rigshospitalet)处在同一地区,因此患者可以在医院结束治疗后直接来康复中心进行康复治疗。道路的另一侧是Panum医学研究所。


Architects: Nord Architects

Location: Copenhagen, Denmark

Area: 2,250 sqm

Year: 2011

Photographs: Adam Mørk

Engineer: Wessberg

Landscape Architect: Nord Architects, Copenhagen

From the architect. Getting cancer is like embarking on a journey, you don’t know where will end. It requires strength to cope with the disease and take on the new identity as a cancer patient. Research shows that architecture can have a positive effect on people’s recovery from  disease. A human scale and a welcoming atmosphere can help people to get better. Despite of this, most hospitals are hardly comfy. Just finding the way from the reception to the canteen can be difficult. If we want people to get better at our hospitals, we need to deinstitutionalize and create a welcoming healthcare.  The Centre for Cancer and Health designed by Nord Architects Copenhagen does just that.

The Centre for Cancer and Health in Copenhagen is conceived as an iconic building, which create awareness of cancer without stigmatizing the patients. Designed as a number of small houses combined into one, the center provides the space needed for a modern health facility, without losing the comforting scale of the individual. The houses are connected by raised roof shaped like a Japanese paper art origami, which gives the building a characteristic signature.

Entering the building you find yourself in a comfy lounge area manned by volunteers. From here you move onto the others parts of the house, which includes a courtyard for contemplation, spaces for exercises, a common kitchen where you can learn to cook healthy food, meeting rooms for patients groups etc.

The building is situated close to the city centre of Copenhagen in the same area as Copenhagen University Hospital (Rigshospitalet), so that patients can go to the healthcare center after their treatment at the hospital. On the other side of the road is the Panum Institute of Medicine.