西班牙,马拉加 ,多功能建筑与体育场馆 / GANA Arquitectura

建筑师:GANA Arquitectura

地点:西班牙马拉加 Vélez-Málaga

总建筑师:Antonio Galisteo, Álvaro Fernández Navarro

合作方:Guillermo Mateos Frutos, Juan Francisco Mata Díaz, Antonio de la Herranz, Francisco Jesús Camacho Gómez, Claudia Muñoz Núñez, Alejandro Reina López.

面积:655 sqm

年份:2013

摄影: Courtesy of GANA Arquitectura, Blanca Green

以下文字来自建筑师。一座田径运动场。一座市体育中心。一个地块。两个楼层。一个难题。一个机会。

在Fernando Hierro市体育场的改造和扩建工程中,市政厅委托我们在项目场所内部的一块空地上设计一座库房。

这里是一个孤立的场地,建有一个被人遗忘了超过15年的体育中心,场地位于山坡上,附近有一个位于其上方的跑道和下方的网球场。

从一开始,就需要设计一个结构将两个水平高度上的运动场地结合起来,这两个主要运动场多年来尽管共存于一个空间,彼此却毫无交流。

我们设计了一个两层楼的建筑,因而忽略了开发商最初的设计指导方针,在一楼给运动员留出了更衣室,而整个二楼都是库房。

因此,我们的目标是在预算不变的前提下使客户要求设计的面积加倍,把简单而饱受非议的仓储区变成库房和全新的更衣室。这是一项艰巨的任务,同时也是令人兴奋的挑战。

我们依靠经费上的节省和独特的设计,以及对于库房类型与特色的信心,实现了这一目标。

因为项目本身被设计为一个嵌入地面的不透明体量的体积,如同穿透地面的一个金属箱,所以基本上建成了一座包含了彩色更衣室的库房。真是皆大欢喜。

同样,一楼的内院在外面是看不到的,只能感觉到,因而更加吸引人们去探索与发现。只有在二楼才能看到庭院,但却无法从二楼到达庭院,因此就完成了一种诗意的表达:“向往却得不到”、“你在或是不在”,以及让人误解的渴望……这就是想成为更衣室的库房。

这座库房外观上有着镀锌钢装饰出来的工业审美情趣,只在俯瞰跑道的一侧立面上安装了聚碳酸酯半透明表皮。最后,光滑的表面有意识地让使用者去深入研究这片土地,在夜晚这样的表面也能将馆内的灯光反射回去。

蕴含在建筑物各个地点的色彩应用均衬托了这微妙的暗示。最后,使用者的探索兴趣更加完善了建筑的运营。


Architects: GANA Arquitectura

Location: , Málaga, Spain

Architects In Charge: Antonio Galisteo, Álvaro Fernández Navarro

Collaborators: Guillermo Mateos Frutos, Juan Francisco Mata Díaz, Antonio de la Herranz, Francisco Jesús Camacho Gómez, Claudia Muñoz Núñez, Alejandro Reina López.

Area: 655 sqm

Year: 2013

Photographs: Courtesy of GANA Arquitectura, Blanca Green

From the architect. An athletics stadium. A municipal sports center. A plot. Two levels. A problem. An opportunity.

As part of the remodeling and enlarging works on Fernando Hierro municipal sports facilities, the Town Hall commissioned us to design a storage building in a residual plot located inside the premises.

It consists on working on an island, a place forgotten for more than the fifteen years of existence of the sports center, a plot on hillside, adjacent to the track on the top level and to the tennis courts at the lower level.

From the outset, a need arose to generate a performance that could suture and connect two levels, two leading sports areas which had been coexisting but that have not understood each other for many years.

We proposed a two-storey building, thus ignoring the developer’s initial guidelines, obtaining a locker room for athletes on the ground floor, while leaving the entire upper floor for storage use.

Therefore, we aimed to double the requested area with the same budget, turning a simple and reviled storage area into a store and a new locker room. A complex and difficult but at the same time exciting challenge.

This was achieved through a performance based on the economy of means, on a particular and specific design, and on the confidence in the type and characteristics of a store.

Therefore, we aimed to double the requested area with the same budget, turning a simple and reviled storage area into a store and a new locker room. A complex and difficult but at the same time exciting challenge.

This was achieved through a performance based on the economy of means, on a particular and specific design, and on the confidence in the type and characteristics of a store.

Because performance itself is conceived as an opaque volume that is embedded in the ground, a metal crate piercing the topography; basically a store where a colorful changing room has been gestated. Happy together.

Similarly, the inner courtyards generated on the lower floor are not visible from this level, where they can only be felt and intuited, thus inviting to discovery. Courtyards are only visible from the upper level, but they are not visited, thus completing the poetic ‘wanting but being unable’, ‘with or without you’, misunderstood desire… the store that wanted to be a locker room.

A storage building with a galvanized steel industrial aesthetic, only tinged by a polycarbonate translucent skin in the facade that overlooks the track. A glaze ultimately intended to delve the user into the land of intuition, returning the light from inside out into the stadium at night.

This subtle hint is complemented by the use of color, hidden, but hinted at various points of the building. Finally, user’s exploring interest completes the operation.