葡萄牙,Alcácer do Sal,立方块住宅 / Aires Mateus

建筑师: Aires Mateus

地点: Alcacer do Sal, 葡萄牙

首席建筑师: Francisco Aires Mateus & Manuel Aires Mateus

设计组: Giacomo Brenna, Paola Marini, Anna Bacchetta, Miguel Pereira

面积: 1,560 平米

年代: 2010

摄影: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

承包商: Ramos Catarino, Sa

工程: Engitarget, lda

景观建筑师: ABAP Luis Alçada Batista

客户: Santa Casa da Misericordia de Alcácer do Sal

该项目基于对当地社区的详细了解,该社区很特别,是一个微型的社会,有自己的规则。

该项目位于旅馆和医院之间,应该去理解并在此基础上建立一种新的建筑/社会/个人之间的联系,给人们以需要的社交活动,并保持个人的独立性。独立的单元链接成完整的建筑,醒目而简洁。

住宅楼未来的住户会感到,在楼内行走会获得“步移景异”的效果。一个个立方体的独立单元之间的距离相等,在其中行走,会感到时间与建筑形式有关联。

该住宅和其中的流线想墙一样从自然地貌升起:它限制和界定了开放的空间,组织整个基地。


Architects: Aires Mateus

Location: Alcacer do Sal, Portugal

Architect In Charge: Francisco Aires Mateus & Manuel Aires Mateus

Design Team: Giacomo Brenna, Paola Marini, Anna Bacchetta, Miguel Pereira

Area: 1,560 sqm

Year: 2010

Photographs: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Contractor: Ramos Catarino, Sa

Engineering: Engitarget, lda

Landscape Architects: ABAP Luis Alçada Batista

Client: Santa Casa da Misericordia de

The project is based on a attentive reading of the life of a very specific kind of community, a sort of a micro-society with its own rules.

It is a program, somewhere in between a hotel and a hospital, that seeks to comprehend and reinterpret the combination social/private, answering to the needs of a social life, and at the same time of solitude. Independents unities aggregate into a unique body, whose design is expressive and clear.

The reduct mobility of those who will live in the building suggests that any displacement should be an emotive and variable experience. The distance between the independent units is measured and drawn to turn the idea of path into life, and its time into form.

The building, designed path, is a wall that naturally rises from the topography: it limits and defines the open space, organizing the entire plot.