澳大利亚,维多利亚州 ,迷宫公寓 / CHT Architects

建筑师: CHT Architects

地点:澳大利亚维多利亚州,里齐蒙得

设计主管:Ivan Turcinov

项目指导:David Carabott

项目建筑师:Chivonne Hollis

项目主管:Nathan Byron

面积:4,356 sqm

年份:2012

摄影: Christine Francis

建筑师:Johan Hermijanto, Ilana Freadman

室内设计师:Chantelle Balliro, Adele Bates

资料员:Darius Tanujoyo

开放商:Carta Group

建筑测量:Reddo Building Surveyors

结构工程师:The O’Neill Group

设备工程师:The O’Neill Group

消防工程师:RawFire

声效工程师:Acoustic Logic

施工经理:Adam Wulff

承包商:Momentum Pty Ltd

以下文字来自建筑师。概念框架

迷宫公寓是一栋五层高的建筑,其中共有32间一室和两室的公寓。其立面设计概念是通过对平面图案以及它们如何体现在当代建筑中的探索来实现的。在概念设计过程中,借鉴了Helmut Federle与Sol LeWitt等艺术家的作品,以及各种图表和图案。最终选定将一种迷宫的造型投射在立面网格上,既显示出建筑元素的构成,又表现了其排布情况。

拱肩将阳台和窗户以带状的方式编织在一起,尽管遵循同一种规则,却创造出了不重复的立面。从本质上说,本建筑的体量横平竖直,这是被有意识地切割成这样的。材料的灵感来自于墨尔本的公寓类型,而且还应用了一种方法,那就是使这些材料摆脱典型用途的束缚。不重复的混凝土模板,漂浮在玻璃与木板带之间,因而形成了一种统一、鲜明而又坚定的存在。

公共利益与文化利益

本建筑以其原始与坚固的材料质感,对里士满以前的轻工业大环境表达了敬意,同时也成为当代住宅建筑的典范。事实上,迷宫公寓已经被雅拉市的规划部门引用作为建筑未来发展的先例。

建筑形式与大环境的关系

该建筑与里士满的工业历史产生了共鸣,同时还借鉴了该地区当前的住宅和商业用途建筑的设计特点。周边城市环境由耐磨损的翻新工业建筑以及高密度、多用途住宅开发项目组成。建筑基地坐落在高密度住宅区的边缘,北侧是一个已经建成的单层住宅社区。建筑横平竖直的造型呼应了街景,以及不同的基地界面,它们在建筑的高度、构造与后撤距离上都各不相同。为了在周围市区中产生视觉效果并与之产生共鸣,设计师采用了多种多样的材料。

设计方案

客户的设计要求是建造一座低成本高效益、原生态的坚固建筑,并尽量提高舒适度。平面设计不但满足商业目标,也符合建筑设计方面的期许。公寓的类型反映了当前市场重视高端大气细节设计与装饰装修的趋势。

各学科的集成

建筑师与各个顾问之间的密切合作是本项目的一个特点。通过紧密合作,整个团队才能够确保建筑物的建筑设计目标不会受损。

成本/价值成果

为了实现具有成本效益的建筑成果,设计师采用了堆叠式的平面设计,然而,立面的复杂性又有助于创建不重复的美观效果。

可持续性

公寓大多为北向,拥有充足的阳光。公寓的平面布局和建筑楼板的安排满足了最大化的采光与自然通风的需求。所有朝南的公寓都安装了没有悬挑的大窗户。在建筑中自始至终都使用高性能的玻璃和节能系统。

满足客户与使用者的需求

为了吸引挑剔的业主,最重要是要有高效的设计和强有力的建筑概念。深思熟虑的设计也可确保尽量降低其他结构体对建筑南侧的遮蔽。


Architects: CHT Architects

Location: Richmond VIC, Australia

Design Director: Ivan Turcinov

Project Director: David Carabott

Project Architect: Chivonne Hollis

Project Leader: Nathan Byron

Area: 4,356 sqm

Year: 2012

Photographs: Christine Francis

Architect: Johan Hermijanto, Ilana Freadman

Interior Designer: Chantelle Balliro, Adele Bates

Documenter: Darius Tanujoyo

Developer: Carta Group

Building Surveyor: Reddo Building Surveyors

Structural Engineer: The O’Neill Group

Services Engineer: The O’Neill Group

Fire Engineer: RawFire

Acoustic Engineer: Acoustic Logic

Construction Manager: Adam Wulff

Builder/Contractor: Momentum Pty Ltd

From the architect. Conceptual Framework

The Maze Apartments is a five-storey building comprising 32 one- and two-bedroom apartments. The concept behind its facade evolved through the exploration of graphic patterns and how they could be manifested in contemporary architecture. During conceptual design, works by artists, such as Helmut Federle and Sol LeWitt, as well as diagrams and patterns, were referenced. The found geometry of a maze was eventually projected onto the facade grid, informing both the composition and placement of architectural elements.

The spandrel weaves balconies and windows in a ribbon-like manner, adhering to an order, yet creating a non-repetitive facade that becomes the built diagram. Essentially, the building is an orthogonal block that has been carved into with intent. The materials are inspired by Melbourne’s apartment typologies, yet are applied in a way that liberates them from their typical use. A non-repetitive composition of concrete forms, that float between ribbons of glass and planes of timber, results in a unified, identifiable and resolved presence.

Public and Cultural Benefits

With its raw and robust materiality, the building pays homage to Richmond’s former light-industrial context, while also acting as a contemporary example of residential architecture. In fact, The Maze Apartments has been referenced by the City of Yarra’s planning department as an architectural precedent for future developments.

Relationship of Built Form to Context

The building is sympathetic to Richmond’s industrial history, while referencing the area’s current residential and commercial uses. Its surrounding urban fabric consists of hard-wearing, refurbished industrial buildings, as well as high-density, multi-residential developments. The site sits on the edge of the high-density precinct, where it meets an established, single-storey residential neighbourhood to the north. The orthogonal block-form of the building responds to the streetscape, as well as the different site interfaces, where it varies in height, composition and setbacks. Various textures and materials have been used to provide visual interest and resonate with the surrounding precinct.

Program Resolution

The client brief was to build a cost-effective, raw and robust building, with maximum amenity. A stacked floor plan meets the commercial objectives, without compromising the architectural aspirations for the building. Apartment typologies reflect current market trends with high-quality detailing and finishes.

Integration of Allied Disciplines

Close collaboration between the architects and consultants was a hallmark of this project. By working closely together, the team was able to ensure the architectural intent of the building was not compromised.

Cost/Value Outcome

In order to achieve a cost-effective outcome, a stacked floor plan was implemented, however, the complexity of the facade helps to create a non-repetitive aesthetic.

Sustainability

The majority of apartments are north-facing with excellent solar access. Apartment layout and building plate arrangement provide maximum daylight and natural ventilation. All south-facing apartments have large windows, without overhangs. High-performance glass and energy efficient systems have been used throughout.

Response to Client and User Needs

Effective planning and a strong architectural concept were vital in attracting discerning owner-occupiers. Well-thought-out design also ensured that overshadowing to the development to the south was kept to a minimum.