葡萄牙,米兰达科弗,艺术之家 / Future Architecture Thinking

建筑师: Future Architecture Thinking

地点:葡萄牙米兰达科弗

设计组:Miguel Correia, Cláudia Campos, Sérgio Catita, Patrícia de Carvalho, Miguel Cabral, Margarida Magro, Sara Gonçalves, Telmo Maia, Gabriel Santos, Hilário Abril, José Pico, Sara Távora

建造商:TECNORÉM – Engenharia e Construções, S.A

面积:2,360 sqm

年份:2013

摄影: João Morgado

文字介绍来自建筑师。米兰达科弗的Casa das Artes(艺术之家)依偎在洛萨山脉的风光之中,体现了乡村与城市这两种身份之间的碰撞。

本建筑的特色是综合了当代风格和以体量为主的表达方式。倾斜的屋顶与周围群山的姿态建立了对话,也与附近村屋的屋顶非常类似。立面与屋顶之间的连续性产生了一种活力,鲜艳的红色进一步强调了这一点,并通过周围的景观区域凸显了建筑的设计。

艺术之家不仅是一座建筑,更是一个地标,赞美了这个便于人们聚会、举行文化艺术活动的场所,这里还能促进、激发创意活动,提升人们的生活品质。

该项目创建了多功能的空间,从技术方面适合不同类型的活动,以此为各类社会人群提供服务。

为了对景观空间有利,设计区域得到了最优化处理,可以为举办户外活动建立一个圆形剧场,再将剧场融入花园中,这个花园是为村民准备的公共空间,欢迎村民闲暇时来这里聚会或组织活动。

建筑由三个反映不同功能的体量所构成:第一个包含舞台区域,第二个由观众大厅和门厅构成,第三个包含餐厅和未来的博物馆区,后者在视觉上构成了一个独立的体量。

建筑入口通道的多样化意在强化这一建筑基地作为公共空间的特色,同时让公众可以不用穿过礼堂就直接访问特定的地点,比如博物馆区和餐厅。

主要入口位于门厅附近。这个空间可以作为展览区,由一段较短的楼梯一分为二。从这里出发,有两条路直通可容纳近300人的礼堂,礼堂内安装有机械化的乐池和六个技术层,为举办戏剧表演、歌剧、音乐会、会议或讲座提供了适当的设备。

餐厅可以独立于建筑的其他部分运行,甚至可以作为进入礼堂的入口。这个空间有一个带顶的露台,露台上方有朝向西方的天窗,将落日余晖引入室内。从露台可以通往一间多媒体室。博物馆区的立面面对着花园的北部,这里也有一个主要入口,户外圆形剧场也位于这里。


Architects: Future Architecture Thinking

Location: Miranda do Corvo, Portugal

Design Team: Miguel Correia, Cláudia Campos, Sérgio Catita, Patrícia de Carvalho, Miguel Cabral, Margarida Magro, Sara Gonçalves, Telmo Maia, Gabriel Santos, Hilário Abril, José Pico, Sara Távora

Builder: TECNORÉM – Engenharia e Construções, S.A

Area: 2,360 sqm

Year: 2013

Photographs: João Morgado

From the architect. The Casa das Artes (House of the Arts) in Miranda do Corvo expresses the meeting between two identities, rural and urban, in a landscape marked by the Lousã Mountains.

The building features a contemporary and volumetrically expressive language. The sloping roofs establish a dialogue with the geometry of the mountain landscape, in an analogy to the village rooftops. The dynamism achieved through the continuity between façades and roof is accented by a strong red colour, emphasizing its design and highlighting the building through the surrounding landscaped area vegetation.

More than a building, the Casa das Artes pretends to be an iconic landmark, celebrating the place where people meet, where culture and art happens, a space capable of promoting and stimulating creative activity, increasing the population quality of life.

The project was conceived by creating versatile spaces, technically suitable for different kinds of events, in order to serve all segments of the population.

The deployment area was optimized to favour landscaped spaces, allowing the creation of an amphitheatre for outdoor events, integrated in a garden which is a public space for the village, with several spaces and inviting pathways for leisure.

The building consists of three volumes reflecting different sorts of use: the first one containing the stage areas, the second comprising the audience and foyer, and the third with a cafeteria and a future museum area, which constitute a visually independent volume.

The proposed diversity of accesses for the building attempts to emphasize the characterization of this site as a public space, while allowing the public direct access of specific places, such as the museum area and cafeteria, independently, without passing through the auditorium.

The main entrance is through the foyer. This space may function as exhibition area which can be divided into two by a short flight of stairs. From here depart two paths to an auditorium for nearly 300 people, with a motorized orchestra pit and six technical levels, properly equipped for holding theatre performances, opera, concerts, conferences or lectures.

The cafeteria can operate independently from the rest of the building, or even serve as an entrance point providing access to the auditorium. This space has a covered terrace with a skylight oriented west, channelling sunset light into its interior. The terrace area gives access to a multimedia room. The facade of the museum area is facing the northern part of the garden where one of the main entries is located and the outdoor amphitheatre.