泰国 ,曼谷,IDEO Morph 38公寓楼 / Somdoon Architects

建筑师: Somdoon Architects

地点:Sukhumvit 38, Phra Khanong, Khlong Toei, 曼谷10110, 泰国

首席建筑师:Punpong Wiwatkul, Puiphai Khunawat

项目面积:37043.0 sqm

项目年份:2013

摄影:W Workspace, Spaceshift Studio

项目团队:Piboon Amornjiraporn, Ayutt Mahasom, Shalom Choong Foong Ling, Rapeepun Thongprywong, Thirawit Sinutok, Nunthida Owatranphorn, Supat Vongruttana, Supachai Khiewngam, Kamonrat Anantasuwat

主要承包商:WESTCON CO

机电工程师:MECT CO

室内设计:Flix Design, Dot Line Plane

景观建筑师:Shma

施工经理:MJR Management

环境影响评估顾问:Thai Thai Engineering

立面顾问:Meinhardt (Thailand)

来自建筑师的描述。本案项目远离高密度区域和素坤逸路的拥堵,处在一个令人心情愉悦的、绿意盎然的低层住宅区之中。这个开发项目被分成两座塔楼,最大限度地增加了容积率,两座塔楼分别面向不同的潜在租户。

两座塔楼在视觉上通过折叠的“树皮”外围护结构相连,“树皮”包裹着后面32层高的塔楼(Ashton)和前面10层高的复式塔楼(Skyle)。这层外表皮由预制混凝土板、膨胀金属网和植物结合而成,表皮不但能遮阳,还能遮挡空调。西侧和东侧的“树皮”根据热带阳光的照射方向,策略性地被设计成绿色墙体。前后两座塔楼的绿色墙体高度分别为65米和130米,为住户和周边居民提供了舒适的视觉环境和自然环境。

Skyle塔楼面向的租户是单身人士或年轻夫妇,最小单元的面积为23.3平方米。这些复式单元通过阳台和空调设置的不断变化体现了竖直方向上的特色。

与此不同,Ashton塔楼强调水平的悬臂式空间,它面向的是家庭。单元尺寸和类型各不相同,有的只有一张单人床和一间阅览室,有的不但在八楼有私人游泳池和花园,还在顶层拥有一间四室的复式单元。每个单元在北面都有一个2.4米的悬臂式起居空间向外悬挑。这个空间由三面是玻璃的封闭结构构成,视野最佳。南面每个单元都有一个半露天的阳台,这是一个灵活的空间,双层推拉窗可以使其从一个传统的阳台转变成延伸的室外起居空间

IDEO Morph 38公寓楼是一个高层建筑项目,与周边低层的住宅建筑形成了鲜明的对比。该项目与环境有着共生的关系。由于采用了敏感的设计语言和植被茂密的立面,建筑有一种天然的美感,不但成为地标性建筑,还为周边居民和城市提供了一个令人愉悦的环境。


Architects: Somdoon Architects

Location: Sukhumvit 38, Phra Khanong, Khlong Toei, Bangkok 10110, Thailand

Principal Architects: Punpong Wiwatkul, Puiphai Khunawat

Area: 37043.0 sqm

Year: 2013

Photographs: W Workspace, Spaceshift Studio

Project Team: Piboon Amornjiraporn, Ayutt Mahasom, Shalom Choong Foong Ling, Rapeepun Thongprywong, Thirawit Sinutok, Nunthida Owatranphorn, Supat Vongruttana, Supachai Khiewngam, Kamonrat Anantasuwat

Main Contractor: WESTCON CO

Mechanical & Electrical Engineer : MECT CO

Interior Design: Flix Design, Dot Line Plane

Landscape Architect: Shma

Construction Manager: MJR Management

Eia Consultant: Thai Thai Engineering

Facade Consultant: Meinhardt (Thailand)

From the architect. The scheme is located away from the high density and congestion of Sukhumvit road and into a blissfully green low-rise residential area. The development has been separated into two towers to maximize plot ratio, and each building targets to different potential tenants in character.

The two towers are visually interconnected through a folding “Tree Bark” envelope that wraps around from the 32-storey rear tower (Ashton) and 10duplex-storey front tower (Skyle). This outer skin is a combination of precast concrete panels, expanded meshes and planters. The functions of the skin varies from being sun shading devices to covering air condensing units. The bark on the west and east side strategically becomes green walls, in accordance to the tropic sun’s orientation. The height of this wall is 65m on the front tower and 130m on the rear tower respectively, providing the residences and neighbors with a comfortable visual and natural environment.

Skyle is targeted for singles or young couples with the smallest unit footprint being 23.3 m2. These duplex units are expressed vertically with variation of balconies and air condensing units.

In contrast, Ashton emphasizes on the horizontal and cantilevered spaces which are targeted to families. The unit sizes and types vary from a single bed with a reading room, to duplex units with a private swimming pool and a garden on 8th floor, and a four bed duplex penthouse at top level. A 2.4m cantilevered living space projects from each unit on the North side. This is made up of a glazing enclosure on three sides providing the maximum view. Each unit on the south has a semi-outdoor balcony which is flexible in space. The double layer of sliding windows allow for a transition between a conventional balcony to an extended indoor living area.

The Ideo Morph 38 is a high rise building which is located in stark contrast to the low-rise residential context. The project takes on a symbiotic relationship with the environment. Due to its sensitive design language and the green populated façade, the buildings have a natural aesthetic, making them a landmark and a pleasant environment for the neighbors and the city.