中国,广东省,深圳市,“方大企业总部”获奖作品 / Huasen Architects

方大总部设计竞赛结果已经揭晓,华森建筑(HSA)成为获胜者。该项目位于中国深圳,获奖的设计方案在原有的建筑基地上重新塑造了300 000平方米的综合建筑,集零售、办公、娱乐与休闲空间于一体,从高科技研究与技术开发中心上高高耸起。设计竞赛要求将公交终点站融入方案中,根据政府官员的计算,将有55%的用户会乘坐公交车抵达这里。

华森建筑直接将此作为设计出发点。综合建筑的中心成为空间节点,就好像是飓风的风眼,四座高度不同的办公塔楼由此旋转而出。地面层线性的带状结构和基座的多个楼层无缝地旋转成垂直百叶的规则图案,与商业空间俏皮的曲线并列而置,后者有着玻璃和铝板塔楼常有的商业特点。用户沿北环路行走能够捕捉到每座塔楼的独特视角,这些塔楼若隐若现,有着光亮透明的水一样的外观,能为建筑内的员工遮挡恼人的阳光,帮助他们集中注意力工作。

广场、植被区和水景被结合在宽阔的带状结构中,创造了一个极具凝聚力的建筑实体,用隐喻的方式模糊了购物与工作之间的界限。塔楼之间都互相有一定的距离,而组成中央环路的不同的楼层融为一体,形成连续的购物空间。华森建筑相信,购物者随着建筑结构不断运动,再加上顾客不断到来和与离开,必将为深圳市创造一个动态的城市空间。

建筑师:Huasen Architects

地点:中国广东省深圳市

建筑师负责人:Andreja Mitrovic

设计团队:Tijana Lapcevic, Zhou Shengjie, Zhang Yuewen, Huang Yuan, Wang Wenbin, Liu Dewang

顾问:Wang Xiaodong, Li Lian, Bai Wei, Irma Coello, Jan Matthies

业主:Fangda.co

造价:$250,000,000

项目面积:300000.0 ft2

项目年份:2013

摄影:Courtesy of Huasen Architects


Huasen Architects (HSA) have been announced winners of the Fangda Headquarters competition. The winning proposal, located in Shenzhen, China, reshapes the existing site into a 300,000 sqm vortex of retail, office, entertainment and recreation spaces, stemming off a high-tech research and technical development hub. Competition requirements called for the integration of a bus terminal predicated on government officials’ calculations that 55% of users would arrive by bus.

HSA used this factor as a starting point, quite literally. The center of the complex becomes a spatial node, likened to the eye of a cyclone, from which four office towers of varying heights revolve from. The linear bands on the ground and podium levels seamlessly swirl into a regular pattern of vertical louvers, juxtaposing the playful curves of the commercial spaces with the “business-as-usual” character of the glass and aluminum-clad towers. Users traveling along Beihuan Road can catch unique perspectives of each tower as the vertical louvers recede and reappear on the glassy, aqueous exterior to shade unpleasant solar rays from distracting workers on the inside.

Plazas, vegetated areas and water features integrate into the sweeping bands, creating a cohesive architectural entity that metaphorically blurs the horizon line between shopping and working. As the towers repel each other, the different layers that make up the central loop coalesce to form continuous spaces for shopping. HSA believes that this movement of shoppers, combined with the constant coming-and-going of commuters has the promise for a vibrant urban space for the city.

Architects: Huasen Architects

Location: Shenzhen, Guangdong, China

Architect In Charge: Andreja Mitrovic

Design Team: Tijana Lapcevic, Zhou Shengjie, Zhang Yuewen, Huang Yuan, Wang Wenbin, Liu Dewang

Consultants: Wang Xiaodong, Li Lian, Bai Wei, Irma Coello, Jan Matthies

Client: Fangda.co

Cost: $250,000,000

Area: 300000.0 ft2

Year: 2013

Photographs: Courtesy of Huasen Architects