巴西,圣保罗,360度住宅 / Isay Weinfeld

建筑师:Isay Weinfeld

地点:巴西圣保罗

项目经理:Elena Scarabotolo

设计组:Gabriel Bicudo, Manoel Maia

合作方:Domingos Pascali, Marcelo Alvarenga

面积:2,797 sqm

年份:2013

摄影: FG+SG

总承包商:Barbara Engenharia e Construção Ltda

结构工程师:Esteng Estrutural Engenharia

文字来自建筑师。360度住宅坐落在巴西最大的城市——圣保罗,目前有超过1000万的人口遍布于这个占地1525平方公里的土地上。令人遗憾的是,在这种背景下,“标准”生活并不是舒适,而是人满为患、空间狭窄,每天乘坐小汽车、公共汽车或地铁长途跋涉于家、工作场所或其他约会地点之间。闲暇时间稀缺,因此很少有人选择在户外进行活动。

考虑到圣保罗的城市实际情况,也考虑到市场情况和设计要求,我们努力引入了360度住宅的新模式,来替代垂直的多户型住宅,后者作为最常见的住宅形式,只不过是公寓单元的叠加——毫无特色,空间紧凑,并且自我封闭。

360度住宅坐落在一个山脊的顶部,这个山脊将Alto de Pinheiros与Alto da Lapa两个区分开,项目的地理位置优越,可俯瞰周边环境及城市的风光,建筑包含了62户带院子的住宅:是真正的院子,不是阳台,作为真正的生活空间,宽敞、明亮又通风。项目展现了7种公寓类型——面积有130平方米、170平方米、250平方米或415平方米,每层楼都组合了2至4个单元,共有六种不同的布置方式。

离开街道,穿过接待处,有一条悬浮的通道通往建筑的门厅,门厅四周都是波光粼粼的水池。往下走一层是地面层,这里将设置娱乐空间及其他设施——健身房、休息室、联谊室和洗衣房,还有门房的住处。继续往下走,有3层停车场,而最下面一层为员工宿舍、储藏室和机房,除此之外还有一间桑拿房和一个室外游泳池。由于项目所在地面是向下的陡坡,所以下面几个楼层就成了半地下室,始终有两个侧面是向外开放的,利于采光和通风。

本项目在各个方向均无主要和次要立面之分。


Architects: Isay Weinfeld

Location: São Paulo, Brazil

Project Manager: Elena Scarabotolo

Design Team: Gabriel Bicudo, Manoel Maia

Collaborators: Domingos Pascali, Marcelo Alvarenga

Area: 2,797 sqm

Year: 2013

Photographs: FG+SG

General Contractor: Barbara Engenharia e Construção Ltda

Structural Engineering: Esteng Estrutural Engenharia

From the architect. 360º Building is located in São Paulo, the largest city in Brazil, where currently over 10 million people live spread over 1,525 km2. In this setting, unfortunately the "norm" is to live not at one's best, but crammed and confined, and to commute long distances everyday between home, work and other commitments, by car, bus, or subway. The time left for leisure is scarce, and few are the options to enjoy activities in the open air.

Mindful of the urban reality in São Paulo, of the market and of the client brief, we have strived to introduce 360º Building as an alternative to the vertical multi-family housing "model", which, in its commonest form, merely stacks up apartment units - ordinary, compact and closed onto themselves.

360º Building, rising on top of the ridge separating the districts of Alto de Pinheiros and Alto da Lapa - a geographic location that offers privileged sights of the surrounding area and the city -, features 62 elevated homes with yards: real yards, not balconies, designed as genuine living spaces, wide, airy and bright. It will present 7 types of apartments - either 130, 170, 250 or 415 m2 - combined in sets of 2, 3 or 4 units per floor, in 6 different arrangements.

Leaving the street and past the reception, a suspended walkway leads to the building’s lobby, surrounded on all sides by a reflective pool. Down one floor, on the ground level, entertaining areas and other facilities - gym, lounge, party room and laundry - will be located, as also the janitor's living quarters. Further down, are 3 parking levels, and, on the lowermost level, employees quarters, storage and engine rooms, in addition to a sauna and an outdoor swimming pool. The land, a steep downwards slope, allows the lower levels to be semi-subterranean, always keeping 2 sides open to the light and to ventilation.

The building projects to all sides showing no distinction between main and secondary  façades.