荷兰,格罗宁根,庭院住宅 / Architecten|en|en

建筑师: Architecten|en|en

地点:荷兰格罗宁根

年份:2013

摄影: BASE Photography

文字来自建筑师。在荷兰小镇格罗宁根的环形公路内部有一个地块,以前曾经是运动场,在这里,建筑师秉持创造“风景园林”的宗旨建起了一个新的住宅小区。这个项目在“花园村庄”De Oude Hoogte与环形公路以北的工业区之间创建了一种连贯性与过渡。住宅区在提供了连续的居住氛围的同时还包含了各种类型的住房。

项目的北部边界由一座长条形的公寓楼构成,这是由diederendirrix建筑师事务所设计的——作为其背后区域的隔音屏障。而在项目的南部,道路结构的连续性和封闭的环形建筑平面布局实现了与原有的花园村庄的联系。这些建筑体块既包含了周边建筑斜屋顶的规模,也包含其设计特点。

住宅体块经过设计,构成类型各不相同,这些构成类型营造了各式各样的观景空间。房屋的布局如下:在长边是标准的排屋组合,在短边是特殊类型的排屋组合。在这些特殊类型的住宅中,面向街道和内院的入口被展现为白色的空间,设计灵感来源于附近名为Cortinghpoort的历史通道。

室内区域包含一种典型的荷兰人家私人花园与仓库的布局,位于公共出口附近。不管怎么说,巨大的蜿蜒设计都创造了丰富的空间,形成了舒适的室内区域。

建筑体块的材料包含黏土砖制成的贝壳、重复的窗框和贴了钢砖的斜屋顶。在每座住宅体块中应用所有这些材料,并仅有一种颜色,就创造出一种近乎人工化的图像。墙角和内部由于是白色,反而自动变成了特殊的元素。


Architects: Architecten|en|en

Location: Groningen, The Netherlands

Year: 2013

Photographs: BASE Photography

From the architect. On a former sports field within the ring road of the  Dutch town of  Groningen, a new residential district is being realised by creating a 'scenery landscape'. This plan achieves the coherence and transition between the 'garden village' De Oude Hoogte and the industrial area on the northern side of the ring road. The division into sequential living atmospheres provides a varied range of housing typologies.

The northern boundary of the plan is formed by a long apartment building -designed by diederendirrix architects-  that functions as a noise barrier towards the area behind it. Here, in the southern part of the plan, a connection to the existing garden village has been realized by the continuation of the road structure and the layout of the scheme in closed perimeter  blocks. These blocks contain both the scale and characteristic design of the sloping roofs of the neighbouring buildings.

The housing blocks are designed in different configurations which create a variety of perspective spaces between them. The layout of the housing blocks consist of a combination of standard row houses on the long sides and specials on the short sides. Within these special dwelling types the entrances towards the streets and the inner courtyards are elaborated as white voids, based on the design of the nearby historic gateway named Cortinghpoort.

The inner areas contain a typical Dutch layout of private gardens with storages that are situated on a collective exit. The extra-large meandering design however provides an abundance of space resulting in a comfortable inner area.

The materialisation of the building blocks consist of a shell made of glued bricks, repetitive window frames and sloping roofs with steel tiles. By using just one colour for al these materials in each block, an almost artificial image is created. Because of their white colour, the corners and inner areas automatically become the special elements.