丹麦,赫尔辛格,丹麦国家海事博物馆 / BIG

建筑师: BIG

地点:丹麦赫尔辛格

建筑师负责人:Bjarke Ingels, David Zahle

项目负责人:David Zahle

项目面积:17,500 sqm

项目年份:2013

摄影: Rasmus Hjortshøj, Thijs Wolzak, Luca Santiago Mora

设计团队: John Pries Jensen, Henrik Kania, Ariel Joy Norback Wallner, Rasmus Pedersen, Annette Jensen, Dennis Rasmussen, Jan Magasanik, Jeppe Ecklon, Karsten Hammer Hansen, Rasmus Rodam, Rune Hansen, Alina Tamosiunaite, Alysen Hiller, Ana Merino, Andy Yu, Christian Alvarez, Claudio Moretti, Felicia Guldberg, Gül Ertekin, Johan Cool, Jonas Mønster, Kirstine Ragnhild, Malte Kloe, Marc Jay, Maria Mavriku, Masatoshi Oka, Oana Simionescu, Pablo Labra, Peter Rieff, Qianyi Lim, Sara Sosio, Sebastian Latz, Tina Lund Højgaard, Tina Troster, Todd Bennet, Xi Chen, Xing Xiong, Xu Li

建筑师提供的项目信息。丹麦国家海事博物馆处在独特的历史环境和空间环境中——在丹麦最重要和最著名的建筑与一个宏伟的新文化中心之间。在这样一个环境中,博物馆理解了该地区尤其是克伦堡宫的特点,从而证明了自己。它就像是干船坞中的一个地下博物馆。

建筑师没有对有着六十年历史的船坞墙做任何变动,而是将画廊设在了地下,画廊围绕干船坞墙被设置成连续的环状(船坞墙成为中央展品),形成一个开放的室外区域,游客可以在这里体验到船舶建造的规模。

三座双层的连接桥横跨在干船坞上,不但发挥着连接城市的作用,同时还为游客参观博物馆的不同部分提供了捷径。海港大桥封闭着船坞的同时也是一个海滨长廊;博物馆礼堂作为一座桥连接着相邻的文化庭院与克伦堡宫;倾斜的之字形桥引导游客来到主入口。

这座桥将新与旧连在一起,游客向下进入博物馆空间时将体验到新与旧的融合,在这里可以看到地上地下宏伟的环境。丹麦海事光辉悠久的历史连续地展示在位于地下七米的船坞内及其周围。将展览空间与礼堂、教室、办公室、咖啡厅和博物馆内船坞楼连在一起的所有楼层都呈现出缓坡的形式,创造出令人兴奋的、极具雕塑感的空间。


Architects: BIG

Location: Helsingor, Denmark

Architect In Charge: Bjarke Ingels, David Zahle

Project Leader : David Zahle

Area: 17,500 sqm

Year: 2013

Photographs: Rasmus Hjortshøj, Thijs Wolzak, Luca Santiago Mora

Desing Team: John Pries Jensen, Henrik Kania, Ariel Joy Norback Wallner, Rasmus Pedersen, Annette Jensen, Dennis Rasmussen, Jan Magasanik, Jeppe Ecklon, Karsten Hammer Hansen, Rasmus Rodam, Rune Hansen, Alina Tamosiunaite, Alysen Hiller, Ana Merino, Andy Yu, Christian Alvarez, Claudio Moretti, Felicia Guldberg, Gül Ertekin, Johan Cool, Jonas Mønster, Kirstine Ragnhild, Malte Kloe, Marc Jay, Maria Mavriku, Masatoshi Oka, Oana Simionescu, Pablo Labra, Peter Rieff, Qianyi Lim, Sara Sosio, Sebastian Latz, Tina Lund Højgaard, Tina Troster, Todd Bennet, Xi Chen, Xing Xiong, Xu Li

From the architect. The Danish Maritime Museum had to find its place in a unique historic and spatial context; between one of Denmark’s most important and famous buildings and a new, ambitious cultural centre. This is the context in which the museum has proven itself with an understanding of the character of the region and especially the Kronborg Castle. Like a subterranean museum in a dry dock.

Leaving the 60 year old dock walls untouched, the galleries are placed below ground and arranged in a continuous loop around the dry dock walls - making the dock the centerpiece of the exhibition - an open, outdoor area where visitors experience the scale of ship building.

A series of three double-level bridges span the dry dock, serving both as an urban connection, as well as providing visitors with short-cuts to different sections of the museum. The harbor bridge closes off the dock while serving as harbor promenade; the museum’s auditorium serves as a bridge connecting the adjacent Culture Yard with the Kronborg Castle; and the sloping zig-zag bridge navigates visitors to the main entrance.

This bridge unites the old and new as the visitors descend into the museum space overlooking the majestic surroundings above and below ground. The long and noble history of the Danish Maritime unfolds in a continuous motion within and around the dock, 7 meters (23 ft.) below the ground. All floors - connecting exhibition spaces with the auditorium, classroom, offices, café and the dock floor within the museum - slope gently creating exciting and sculptural spaces.