新加坡,Ardmore公寓大楼 / UNStudio

建筑师: UNStudio

地点:新加坡

设计团队:Ben van Berkel, Wouter de Jonge and Holger Hoffmann, Imola Berczi, Christian Bergmann, Aurelie Hsiao, Juergen Heinzel, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Joerg Petri, Kristin Sandner, Katrin Zauner, Arne Nielsen

面积:5,625 sqm

年份:2013

摄影: Iwan Baan

样板间室内设计:Terry Hunziker

结构:Webstructures

机械与电气咨询工程师:J Roger Preston, Singapore

立面:Ove Arup

文字来自建筑师。Ardmore公寓大楼位于新加坡的Ardmore公园,这里是靠近新加坡高端商品购物区乌节路的一个主要位置,享有广阔而完整的观景视野,可欣赏到新加坡的市容市貌,及其周边西部与东部地区大片的绿地。

居住景观

这座公寓大楼共有36层,建筑面积达17178平方米,其主要设计概念是以多层建筑呼应新加坡这座“花园城市”的自然景观。景观概念通过四大细节与建筑设计相融:立面的接合,立面的细部设计创造了各式各样的有机纹理与图案;大面积的玻璃、凸窗以及双层高的阳台都提供了广阔的观赏市容的视野;室内的“居住景观”概念采用了两种公寓类型的设计,并通过由一个开放式架构支撑的架高结构实现了地面层的连通性与通透性。

结构特殊的立面

Ardmore公寓大楼的立面源自于与结构元素相融的微观设计功能,如将凸窗和阳台连成一条不间断的线。建筑每四层的立面图案都会重复,而圆形的玻璃创造了无柱的墙角,从视觉上将内部空间与外部的阳台融为一体。交织的线条和表面将公寓包裹起来,与遮阳百叶窗帘无缝相连,同时也确保了公寓的内在品质和建筑外在的特点一起构成一个统一的整体。从远处看,大楼似乎从各个角度望去都采取了截然不同的形体轮廓,而凑近了看,当你围绕着建筑物走动时就会发觉,立面混凝土面板上的各种洞口都给人一种有机变化的感觉。

内外景观

Ardmore大楼中的每户公寓都体现出了“居住景观”的概念。各功能空间经过重新定义和扩展,与居住景观的概念融为一体,为居住者提供了多种多样的功能可行性。在所有公寓户型中都采用了大开窗和双高阳台的设计,实现了室内室外皆适用的生活体验。这些设计元素让人能饱览新加坡的市容市貌,同时大型立式阳台还能抵消更为私人的内部空间的水平状态。露台空间与室内日常生活场景融为一体,居住景观促进了室内外空间的流畅衔接。立面上特有的凸窗为玻璃提供遮阳,最大化降低了太阳得热,为居民栽种花草提供了不错的机会。

为提高日光的利用率、充分利用全景视野,58间公寓的平面设计均经过精挑细选,从而为住所营造了宽敞的氛围。其平面设计建立在对文艺复兴别墅原型分析的基础上,在空间之中利用了“cours d’honneur(法语庭院的意思)”的概念,实现了房屋不同部分之间的视觉联系。在Ardmore公寓大楼的设计中,这一理念得到了转化和应用,以此实现公寓内部各个特定区域之间的视觉交流。它还进一步增加了卧室的隐私程度,在平面布局上添加了一种四维的形式,即两翼的部分可单独运行,服务于不同的需求,在一天中的不同时间段发挥其独特的作用。

连续的景观

Ardmore公寓大楼的第一层住宅楼层位于建筑物的第八层。因此在架高的大楼基座处引入了开放框架,充分连接了一层的景观设计,保持了通透性,同时还有效地组织了公用的便利设施。新加坡建筑法规不但规定了高层建筑的高度和面积,还要求必须重点考虑住户的观景视野。因而Ardmore公寓大楼的架高式设计从整体上整合了这些设计要求,充分利用了所有设计潜力,优化设计理念,同时也为其住户创造了一套集成化的生活与休闲景观。


Architects: UNStudio

Location: Singapore

Design Team: Ben van Berkel, Wouter de Jonge and Holger Hoffmann, Imola Berczi, Christian Bergmann, Aurelie Hsiao, Juergen Heinzel, Derrick Diporedjo, Nanang Santoso, Joerg Petri, Kristin Sandner, Katrin Zauner, Arne Nielsen

Area: 5,625 sqm

Year: 2013

Photographs: Iwan Baan

Interior Design Show Suite: Terry Hunziker

Structure: Webstructures

Mechanical & Electrical Consulting Engineers: J Roger Preston, Singapore

Façade: Ove Arup

From the architect. The Ardmore Residence at 7 Ardmore Park in Singapore is located in a prime location close to the Orchard Road luxury shopping district and enjoys both expansive views of the panoramic cityscape of Singapore City and the vast green areas of its immediate western and eastern surroundings.

Living landscape

The primary concept for the design of the 36 storey, 17.178 m² residential tower is a multi-layered architectural response to the natural landscape inherent to the ‘Garden City’ of Singapore. This landscape concept is integrated into the design by means of four large details: the articulation of the facade, which through its detailing creates various organic textures and patterns; expansive views across the city made possible by large glazed areas, bay windows and double-height balconies; the interior ‘living landscape’ concept adopted for the design of the two apartment types and the introduction of transparency and connectivity to the ground level gardens by means of a raised structure supported by an open framework.

Textured facade

The facade of the Ardmore Residence is derived from micro-design features which interweave structural elements, such as bay windows and balconies into one continuous line. The façade pattern is repeated for every four storys of the building, whilst rounded glass creates column-free corners, visually merging the internal spaces with the external balconies. Intertwining lines and surfaces wrap the apartments, seamlessly incorporating sun screening, whilst also ensuring that the inner qualities of the apartments and the outer appearance of the building together form a unified whole. From a distance the tower appears to adopt vastly divergent contours when viewed from different perspectives, whilst from close by the various openings in the concrete panels of the facade affect a sense of organic mutation and transition as you move around the building.

Inside-outside landscape

The apartments in the Ardmore Residence embody the idea of a ‘living landscape’. Functional spaces are redefined and extended into the living landscape concept, offering the possibility for versatile functionality for the occupants. An indoor-outdoor living experience is achieved through the inclusion of large windows and double height balconies in all of the residences. These elements enable a wide variety of views across Singapore City, while the large vertical balconies additionally offset the horizontality of the more private interior spaces. With the terrace spaces integrated into every-day internal living scenarios, the living landscape promotes seamlessness between interior and exterior spaces. Bay window features on the façade create natural shading on the glass to minimize heat gain and provide welcome opportunity for planting by the residents.

The floor plan chosen for the 58 individual apartments is designed to increase the amount of daylight and take full advantage of the panoramic views, thereby creating an atmosphere of spaciousness in the dwellings. This floor plan is based on an analysis of Renaissance villa prototypes – and the concept of a “cours d’honneur” as in between space which enable visual links between different parts of one and the same house. In the design for the Ardmore Residence this concept is appropriated and translated in order to allow for visual interconnection between specific areas within the apartments. This concept furthermore increases privacy for sleeping rooms and adds a four-dimensional aspect to the layout, as both wings can operate separately, service different needs and be active at different times of the day.

Continuous landscape

The first residential level of the Ardmore Residence is located on the eighth storey of the building. An open framework is therefore introduced at the base of the raised tower which enables full connectivity and transparency across the ground level landscaping, while simultaneously organising the shared amenity facilities. Whilst building regulations in Singapore specify both the height and area of high-rise buildings, views are also deemed to be essential for the occupants. The raised design of the Ardmore Residence therefore integrally incorporates these set parameters to take full advantage of the potential they afford to optimise the design concept and simultaneously create a fully integrated living and leisure landscape for its occupants.