瑞士,日内瓦,学生公寓 / Lacroix Chessex

建筑师:Lacroix Chessex

地点:瑞士日内瓦

设计团队:Grégoire Martin, Jon Onandia, Cristina Moldes, Boris Pflugfelder, Stéphane Koularmanis

摄影:Radek Brunecky

竞赛阶段:Hiéronyme Lacroix, Simon Chessex, Ubaldo Martella, Leonhard Kanapin

合作者:Hiéronyme Lacroix, Simon Chessex

合伙人:Frédéric Crausaz

结构工程师:Thomas Jundt Ingénieurs Civils

来自建筑师的描述。本案研究所学生公寓位于日内瓦的入口处,面向外面的世界开放。该建筑的形状像是一根折断的横杆,其中一个立面沿着铁轨的曲线而设。这一特别的形状影响了人们对这座大型城市建筑的感觉,充分利用了建筑的规模和基地的限制条件。

东立面设有私人阳台,西立面有大型走廊。建筑由大型水平板叠加而成,水平板还有过滤阳光和阻挡噪声的作用。栏板的高度随经过的火车噪声入射角度的不同而变化各异。这一设计原则也为建筑提供了一个越往上越轻薄的立面。

东西两个立面的几何形状产生了光影互动的效果,使建筑自身获得了独有的特点和非凡的可塑性,并捕捉到了建筑基地的动感。从这座建筑可以欣赏到日内瓦的全景,建筑就像一只张开的手,在地面沿着一条公共散步道形成了半私密的花园。所有的公寓都有两个朝向(横向设置)。所有的房间都设在东面,不但有清晨阳光的照射,还能欣赏到湖泊和阿尔卑斯山的壮丽景色。所有的公共空间都面向西面,设在走廊上。

这些走廊是露天的聚会场所,就像是船的甲板,从这里可俯瞰火车进入和离开日内瓦的迷人景象。这座建筑试图以它的简单、形式和规模,与城市的国际机构产生对话关系。


Architects: Lacroix Chessex

Location: Geneva, Switzerland

Design Team: Grégoire Martin, Jon Onandia, Cristina Moldes, Boris Pflugfelder, Stéphane Koularmanis

Photographs: Radek Brunecky

Competition phase: Hiéronyme Lacroix, Simon Chessex, Ubaldo Martella, Leonhard Kanapin

Partners: Hiéronyme Lacroix, Simon Chessex

Associate: Frédéric Crausaz

Structural Engineering: Thomas Jundt Ingénieurs Civils

From the architect. Situated at the entrance of Geneva, the Students housing of the Graduate Institute are open to the world. The shape of the building forms a broken bar which one of the facade follows the curve of the railway tracks. This particular shape disturbs the perception of this big urban building, which takes advantages of its size and the site’s constraints.

The facade consists of private balconies at the East and large “coursives” at the West side. It expresses a superposition of great horizontal slabs, which also play the role of filter against the sun and the noise. The height of the balustrades varies according to angle of incidence of the noise from the trains passing by. This principle also provides the building a facade that progressively lightens itself to the sky.

The geometries of the two facades generate a play of shades that gives an identity and a singular plasticity to the building capturing in it the dynamics of the site. The building opens itself to the panorama of Geneva, like an open hand and generates a semi private garden right at its feet along a public promenade. All the apartments are oriented to both sides (“traversants”). All the rooms are situated on the East side and benefit from the morning sun and the tremendous view on the lake and the Alps. All the common spaces are looking on the West side, on the “coursives.

These coursives are meeting places in the open air as the ship decks overlooking the fascinating spectacle of trains entering and leaving Geneva. This building, with its simplicity, its form and set of scales, tries to create a dialogue to the city international institutions.