中国,青岛,文化艺术中心的设计竞赛获胜方案 / 斯蒂芬·霍尔

斯蒂芬·霍尔在青岛市的新文化艺术中心设计邀请赛中击败了OMA和扎哈·哈迪德建筑师事务所,成功中标。获胜方案位于青岛新区的中心,占地200万平方英尺(约合超过18万平方米),计划辐射70万人口,设计特色是以一条“光环”衔接四座艺术博物馆,便于游客在其中游览。博物馆周边布满了水池与花园,景色甚好。

以下是建筑师的介绍……

这座新建成的文化艺术中心的获奖设计从与青岛的联系开始。设计借鉴了世界上最长的跨海大桥——胶州湾大桥那细长的线性造型,呈现出一种“光环”的形式,其中包含画廊空间,并衔接所有的景观和公共空间。架高的“光环”为建筑场地带来了最大化的孔隙率和交通上的便捷性,另外也让从海面吹拂而来的微风从整个场地穿过。

总体规划包含艺术岛和四座形成户外雕塑花园的小型景观艺术岛屿,其中艺术岛在设计上采用了三个仿佛经过精雕细琢的立方体的造型。五座阶地水池将景观带活,并通过采光天窗给各个楼层带来了自然光线。

“光环”与艺术岛的设计概念促进了公共空间的打造。在场地中央有一个大型的中央集会广场,在此可以俯瞰一座大型水景花园。现代艺术博物馆形成了中央广场。公共艺术博物馆在南侧入口创造了主要体验。北部的艺术岛包含古典艺术博物馆,顶层有一家酒店,而南部的艺术岛漂浮在巨大的南部水池上方,其内部为表演艺术空间。

在“光环”内,所有的画廊都从屋顶获得自然光线,屋顶的光线可由20%的遮屏和断电设置来控制。20米宽的“光环”让侧方投射的光线能到达低层的画廊,并为两个并排设置的画廊留出了空间,避免形成死胡同。

建筑的基本结构采用了经过喷砂处理的、简单的单色船舶铝材和着色混凝土,在“光环”下方运用了中国古典建筑所特有的丰富多彩的彩色装饰画。在夜晚,这些底面在灯光的照射下闪闪发光,五彩斑斓,成为一道美景。

整个项目最大化地使用了可持续绿色技术。光伏电池被放置于“光环”上的天窗之间,将为博物馆提供80%的电力需求。波光粼粼的水池使用的是循环水,同时480口地热井可实现建筑物的供暖与制冷功能。

建筑师:Steven Holl Architects

总设计师:Steven Holl

项目总监:Roberto Bannura

主管合伙人:Garrick Ambrose, Michael Rusch

项目建筑师:Xi Chen

项目顾问:Noah Yaffe

项目组:Janine Biunno, Bell Ying Yi Cai, Nathalie Frankowski, Yu-Ju Lin, Magdalena Naydekova , Yun Shi, Wenying Sun, Manta Weihermann, Yiqing Zhao

客户:Hongdao Development and Construction Department & Qingdao Urban Planning Bureau

年份:2013

摄影:Steven Holl Architects


Steven Holl Architects has been selected as winner, besting OMA and Zaha Hadid Architects, in an invited competition for the new Culture and Art Center of Qingdao City. Located in the heart of Qingdao’s new extension, which is planned for a population of 700,000, the two million-square-foot winning proposal features a conglomerate of four art museums situated amongst a landscape of reflecting pools and gardens which are all connected by a continuous “Light Loop” that moves visitors throughout the site.

Read on for the architect’s description...

The winning design for the new Culture and Art Center begins with a connection to Qingdao. The linear form of the Jiaozhou Bay Bridge—the world’s longest bridge over water—is carried into the large site, in the form of a Light Loop, which contains gallery spaces and connects all aspects of the landscape and public spaces. The raised Light Loop allows maximum porosity and movement across the site, and permits natural sound bound breezes that blow in off the ocean to flow across the site

Set within the master plan are Art Islands, or Yishudao, which take the form of three sculpted cubes, and four small landscape art islands that form outdoor sculpture gardens. Five terraced reflecting pools animate the landscape and bring light to levels below via skylights. 

The Light Loop and Yishudao concepts facilitate the shaping of public space. A great central square for large gatherings is at the center of the site overlooking a large water garden. The Modern Art Museum shapes the central square. The Public Arts Museum forms the main experience of entry from the south. The North Yishudao contains the Classic Art Museum, with a hotel at its top levels, and the South Yishudao, which floats over the large south reflecting pool, holds the Performing Arts Program. 

In the Light Loop, all horizontal galleries receive natural light from the roof that can be controlled with 20% screens as well as blackout options. The 20 meter wide section of the Light Loop allows side lighting to the lower level galleries, and provides space for two galleries side by side, avoiding dead-end circulation. 

The basic architecture is in simple monochrome of sanded marine aluminum and stained concrete, with the undersides of the Light Loops in rich polychrome colors of ancient Chinese architecture. These soffits are washed with light at night to become landscape lighting in shimmering reflected colors. 

The entire project uses the most sustainable green technologies. Placed between the skylights on the Light Loop, photovoltaic cells will provide 80% of the museum’s electrical needs. The reflecting ponds with recycle water, while 480 geothermal wells provide heating and cooling. 

Architects: Steven Holl Architects

Design Architect : Steven Holl

Project Director: Roberto Bannura

Associates In Charge: Garrick Ambrose, Michael Rusch

Project Architect: Xi Chen

Project Advisor: Noah Yaffe

Project Team: Janine Biunno, Bell Ying Yi Cai, Nathalie Frankowski, Yu-Ju Lin, Magdalena Naydekova , Yun Shi, Wenying Sun, Manta Weihermann, Yiqing Zhao

Client: Hongdao Development and Construction Department & Qingdao Urban Planning Bureau

Area: 0.0 ft2

Year: 2013

Photographs: Steven Holl Architects