墨西哥,尤卡坦州,梅里达,墨西哥国立自治大学大学城 / Lavalle + Peniche Arquitectos, Jorge Bolio Arquitectura, Plataforma Arquitectura Integral

建筑师: Jorge Bolio Arquitectura, Lavalle + Peniche Arquitectos, Plataforma Arquitectura Integral

地点:墨西哥尤卡坦州梅里达

设计组:Luis Peniche, Jose Carlos Lavalle, Jorge Bolio, Miguel Barbosa, Armando Ruz

项目面积:8500.0 m2

项目年份:2013

摄影:Vincent Ros

施工:Barbosa Construcciones, Bacsa

合作方:Raúl Arias, William May, Wilberth Aguilar, Carlos Uribe

文字来自建筑师。梅里达这座城市对教育极感兴趣。它拥有许多学术水平各异的教学机构,在墨西哥东南部和中部各州,本科阶段的教育机构最具吸引力。这种大环境就使得我们需要为外国学生解决在此地就学的住房问题。建筑基址位于州里最富盛名的几所大学的中央,与城市最重要的外围道路相连。

开发这个项目(在这座城市非常罕见的项目)的原因之一就是希望为人们的社会、文化和学术交流活动创造一个空间,使他们彼此之间能够建立公共关系,让他们获得更好的职业发展。此外,还可提供日常生活、体育、清洗、研究区域、娱乐等必要的服务内容。

这一促进人际关系的设计因素让我们提出了能够进行公共活动的相互连通的庭院,以及学习室、会议区、咖啡区等设计方案。庭院30 米见方,高度达12米,这让其中的居民感觉到如同置身于学生社区,而非公共建筑。这种结构配置还为项目中的每一间房都带来了必要的自然光线和通风。

本项目从一开始就以预制混凝土构件展开设计,这是由于其维护程度低和施工速度快。所以总共花了6个月的时间就建造完成,这段时间也是用于招收第一批学生的最长时间。

本项目呈L形设计,每个庭院都由两座建筑围合而成,保留两个相对的角落对外开放,使这些开放空间互相联系,并在它们之间形成对流通风。循环通道都在建筑体量的西侧和南侧,把北侧和东侧的空间都留出来当房间用。

我们的设计策略与模块化的建筑均受到了成本与时间要求的限制,采用了模块化的部件。在封闭体量的表面上,我们设计了一种可以根据室内空间的需求来开窗的预制混凝土构件,并形成了运用最少构件的多样化立面。

庭院的配置方式及其腾出开放空间的能力都促使我们为往来于本项目的人们创建了一个大型广场,这个广场衔接着来往此地的道路。

这个设计提案让我们创建了一个小规模的房屋开发项目,不但未对城市环境产生负面的影响,还在城市中形成了意义重大却又朴实无华的存在感,这些长方形的石头体量如同巨大的城市格架,勾勒出梅里达城外围道路的轮廓。


Architects: Jorge Bolio Arquitectura, Lavalle + Peniche Arquitectos, Plataforma Arquitectura Integral

Location: Merida, Yucatan, Mexico

Design Team: Luis Peniche, Jose Carlos Lavalle, Jorge Bolio, Miguel Barbosa, Armando Ruz

Project Area: 8500.0 m2

Project Year: 2013

Photography: Vincent Ros

Construction: Barbosa Construcciones, Bacsa

Collaborators: Raúl Arias, William May, Wilberth Aguilar, Carlos Uribe

From the architect. The city of Merida is a pole of interest in education. It has many institutions of various academic levels, with the undergraduate level being the most attractive among the southeast and central states. These circumstances allowed us to propose an answer to the problem of housing for foreign students. The site is at the center of the most prestigious universities in the state, connected by the most important peripheral roads of the city.

One reason for the development of this project (very rare in the city) was the idea of creating a space for social, cultural, and academic exchange among the people, allowing them to create public relations that allow them to have a better professional development. This was in addition to the necessary services for daily life, sports, cleaning, study areas, recreation, etc.

This factor of stimulating human relationships led us to propose a scheme of interconnected courtyards in which to conduct public activities, study rooms, meeting areas, cafes, etc. The scale of the courtyards with dimensions of 30m x 30m and 12m in height allows the resident to feel in a student community rather than an institutional building. This configuration also provides the natural light and ventilation necessary for each and every room in the project.

The project was conceived from the beginning with precast concrete elements, due to their low maintenance and the speed of the construction, so that the project took six months to build, the maximum time allowed for the admission of the first students.

The project is designed with L-shaped buildings, so that every courtyard is formed by two of these buildings, leaving open two opposite corners that allow the connection between these open spaces, and cross ventilation between them. The circulations are all on the western and southern sides of the volumes, freeing the north and east for the rooms.

The cost and time requirements defined our strategy, modular buildings, constructed with modular parts. For the planes enclosing the volumes, we proposed a design with a single precast concrete element that allowed for openings as required in the interior spaces, and generated a variety of facades with minimal elements.

The configuration of courtyards and their capacity to free up open spaces allowed us to create a large access plaza for arrivals and departures from the project, which works as an access to the road that leads to it.

The proposal allowed us to create a low-scale housing development, which does not impact negatively on the urban environment and yet has an important but discreet presence in the city, rectangular stone volumes designed as a large urban lattice that shape the profile of the peripheral road​of the city of Mérida.