英国,曼彻斯特,曼彻斯特艺术学院 / Feilden Clegg Bradley Studios

建筑师: Feilden Clegg Bradley Studios

地点:英国曼彻斯特,Cavendish Street

总建筑师:Feilden Clegg Bradley Studios

面积:17320.0 sqm

年份:2013

摄影:Hufton + Crow

造价顾问:Turner and Townsend

承包商:Morgan Sindall

结构工程师:Arup

工程造价:£23 million

文字来自建筑师。设计背景:2013年,作为英国同类教育机构当中最古老的学院之一,曼彻斯特艺术学院庆祝了其建校175周年纪念日。该学院创立于19世纪,目的是帮助保持该地区在国际市场的竞争力,以及在更广阔的市场上支持地区产业。

现在,曼彻斯特城市大学的教学能力仍然是艺术学院的一个重要目标,也是设计要求的关键部分,以此来帮助学院架起教育与职业生涯之间的桥梁。

新大楼赞美了各种艺术与设计学科之间的内部关系,并鼓励21世纪的学生彼此合作,享受跨界工作的体验,而非总是全神贯注于各自学科的差异之中。大楼拥有一扇巨大的前窗,它为自己的产品而感到骄傲,向每一个路过的行人展示这些作品。

作为全英国首屈一指的艺术与设计院校之一,曼彻斯特艺术学院目前共有大约3500名学生,学科众多。学院处于一批维多利亚时代晚期和战后建筑组成的建筑群内,形成了万圣公园的南部边界,这个公园是坐落在这个市中心校园中央的绿色广场。艺术学院扩建项目包含一座8600平方米的新建筑,其中有工作室、工房和画廊;以及一座9000平方米的翻新艺术大楼和基座,该楼最初建于上世纪60年代。

概念:FCB设计的曼彻斯特艺术学院提供了生动活泼而又迷人的工作与学习环境,并帮助重新建艺术学院和城市大学在英国艺术舞台上的形象。艺术学院的院长、教授大卫·克劳形容该项目是“一个非常激动人心的舞台,在这里一切皆有可能,一切都意义重大”。

本建筑的核心功能包括开放的工作室、工房和教学空间(称为“Design Shed/设计棚”)。另外还有一个位于七层的“垂直画廊”。这是用于衔接上世纪60年代艺术大楼(称为“查塔姆大厦”)和新工作室大楼的。这个垂直画廊为学院的学生作品提供了一个展示空间,并成为学院本身的橱窗。

混合动力工作室空间:开放的工作室空间特别关注如何实现在一个充满创意的氛围中协同工作。只要是学院的学生和教职员工,无论处于哪一种现代设计学科,都可以方便地在某个项目上并肩合作。

这种近距离接触鼓励大家分享自个的观点、技术和方法,而这在以前都是无法实现的。混合型工作室也打造了这样一个环境:学生们得以在一个明亮而轻松的探讨环境中自豪地展示他们的作品。

材料:作为为设计师而打造的建筑物,也是一个学习艺术与设计场所,材料的清晰度与接合效果至关重要,另外还要关注内部材料的色调与质感。室内环境是以混凝土打造的研究空间,三个不同的等级,营造了不同的氛围。

在后面的楼梯井中使用了未经处理的材料,展现了一种返璞归真的感觉和工厂审美特色;在设计棚中央空间有一些双层高的浇筑混凝土柱子,其中四根非常特殊的混凝土装饰柱成为亮点,这些装饰柱是由20世纪初的壁纸发展而来的,设计者是一位当时著名的设计师,Lewis F Day,与曼彻斯特艺术学院的导师沃尔特·克兰是同时期的艺术家。

在楼梯和跨越垂直画廊的走廊上使用了橡木衬层,这个材料虽不是主体结构材料,但也很重要。这些部位提供了一种温暖的感觉,使四四方方的钢铁与混凝土结构边角显得柔和。

合作:对我们来说,与艺术家与设计师组成的客户合作,来设计培养艺术家与设计师的教学楼,是一次精彩纷呈的体验。合作水平异乎寻常地高,我们与客户共同测试流程、重新构建设计理念,并且始终将设计视为一次反复创新的过程。


Architects: Feilden Clegg Bradley Studios

Location: Cavendish Street, Manchester, Greater Manchester M15, UK

Architect In Charge: Feilden Clegg Bradley Studios

Area: 17320.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Hufton + Crow

Cost Consultant: Turner and Townsend

Contractor: Morgan Sindall

Structural Engineer: Arup

Construction Value: £23 million

From the architect. Context: Celebrating its 175th birthday in 2013, Manchester School of Art is one of the oldest institutions of its kind in the UK. The school was established in the 19th Century to help keep the region competitive in an international market and support regional industry in a wider marketplace.

Now a faculty of Manchester Metropolitan University this remains an important objective for the Art school and a key part of the brief was to help the school bridge the gap between education and professional life.

The new building celebrates the inter relation of the various art & design disciplines and encourages 21st century students to work alongside each other and enjoy the crossover rather than concentrating always on the differences. With a huge front window, it is also a building that is proud of its product and shows the work to everyone who passes by.

Now one of the leading Art & Design courses in the country, the School has around 3500 FTE students across its various disciplines. Housed within a range of late Victorian and post-war buildings, the School forms the southern edge of All Saints’ Park, a green square at the heart of the city centre campus. The Art School Extension consists of an 8600m2 new building of studios, workshops and a gallery; and a 9000m2 refurbishment of a 1960s Arts tower and plinth.

Concept: FCB’s design of the Manchester School of Art has provided an engaging and lively environment in which to work and study and helped re-assert both the art school and the university’s profile on the national stage. The Dean of the School, Professor David Crow, describes the scheme as “a hugely exciting arena where anything is possible and everything is relevant.”

The working heart of the building comprises open studios, workshops and teaching spaces (known as the Design Shed.) A second element is a seven storey ‘Vertical Gallery’. This is the linking piece between the existing 1960s arts tower (known as the Chatham Building) and the new studio building. This vertical gallery provides a showcase space for the output of the School and acts as a shop window to the school itself.

Hybrid Studio Space: The open studio space places a great focus on collaborative working in an atmosphere that is inherently creative. Students and MSA staff from a broad spectrum of contemporary design disciplines can work on projects in close communal proximity. 

This proximity encourages the sharing of ideas, techniques and methodologies in a way that was previously impossible. The Hybrid Studio is also an environment in which students can proudly display their work in a setting that is light and easy to explore.

Materials: As a building for designers, and a place for teaching and learning about Art & Design the clarity and articulation of materials was crucial, as was the tonal and textural quality of the interior. The interiors are a study in concrete, with three distinct grades creating different atmospheres. 

Rough is used in back stairwells giving a sense of rawness and a factory aesthetic; double height cast concrete columns articulate the central spaces of the design shed, punctuated by four very special decorative concrete columns which were developed from an early 20th century wallpaper design by Lewis F Day, an eminent designer of his period, contemporary of Walter Crane a tutor at Manchester School of Art.

A secondary but important material is the use of oak linings to the stairs and linking corridors which span the vertical gallery. These provide a warmth to soften the hard edges of steel and concrete which form the structure.

Collaboration: Working with clients who are artists and designers on a building for training artists & designers was a wonderfully rich experience for us. The level of collaboration was exceptionally high and we worked with the client by testing processes, recrafting ideas and always seeing the design as an iterative, creative process.