西班牙,阿尔梅里亚 ,埃莱希多法院 / Andrés López Fernández

建筑师:Andrés López Fernández

地点:西班牙阿尔梅里亚,El Ejido

面积:8,109 sqm

年份:2011

摄影: Manolo Toledo, Fernando Alda

合作方:Marcos Plazuelo López, Jesus Bozzo Fdez. de Tirso, Rosa Palacios Garrido, Rufino M. Quesada Molina, Peter Taner, Juan L. Bellod, Tomas Ruiz de Terry, Sandra Polonio, Miguel Arrocha, Cristina Cuadro, Inmaculada García, Francisco Soler, María Romero, Laura Organvidez, Tibisay Cañas, Catalina Fernández.

文字来自建筑师。事实上早在20世纪下半叶,埃莱希多镇的布局与扩张工程就早已完成。本地人口急剧增加,迫切需要建造一座将所有司法行政权力集于一身的新的法院大楼。这座综合体坐落于一个城市扩张区域,这里建有不少低矮的建筑物、住宅楼和店铺。这个地块位于由两条街道夹合而成的三角形土地上,与Oasis大道共同形成了一条将小镇与海岸相连的重要路线。在这种条件下,本项目的首要任务是赋予建筑物一个在当地令人印象深刻的体量,并给整座建筑带来法院所必须具备的公用建筑特征。

该地块的形状是一个等腰三角形,两个侧边为基本路径和街道提供了分界线。项目为两座不同高度的体量,与分隔墙平行排列。另外还有一条单独的、通往地铁站和相连植被层、地下室以及二楼的短小的街道入口坡道。这种安排将正面的广场区域留了出来,成为露天中庭。这个广场是由它的空间和建筑的高度所控制的,而不是任何单一的特色,为了与周围的建筑相匹配,它位于独立的低矮建筑顶部。

本建筑的目的是传达司法行政所固有的两个条件。一方面,建筑几何形体和结构材料表现出了力量与坚定。然后在另一方面,正式载入宪法的渗透性围墙和隔墙的透明度,都让人得以在这一城市环境中创建友好而又复杂、微妙的关系。事实上,建筑的主要立面让人想起了摆放在货架上的雪杖。

该项目不但符合建筑的使用要求,还为综合体内的各种使用者提供了畅通的循环通道。入口通道位于建筑前面的广场。在这个水平层上,人们可以通往主要大厅和更大的观众服务空间、婚礼大厅、民事登记、办公厅、治安法庭和临床取证室。其中最后两个房间可以从街上直接进入。主要大厅与整个建筑物中最重要的空间相连。从等候室可以通过楼梯看到二楼,这里很空旷,还有一条走廊可以俯瞰广场。

等候室有20米高,里面有一组立式真空装置。这里由混凝土和玻璃构成的格架围护,也面向上面五层法院办公室开放。较大的建筑为公民服务房间、法庭以及法院和检察机关的办公室。较小的建筑容纳了档案室、治安法庭、法医室和新的司法办公室。主体部分采用了透明度和中性的理念,使用了由白色和金属色调的玻璃和其他材料制成的材料。其余就只剩下让人感觉温暖的装饰材料了,用于婚礼大厅和法庭等代表性领域。


Architects: Andrés López Fernández

Location: El Ejido, Almería, Spain

Area: 8,109 sqm

Year: 2011

Photographs: Manolo Toledo, Fernando Alda

Collaborators: Marcos Plazuelo López, Jesus Bozzo Fdez. de Tirso, Rosa Palacios Garrido, Rufino M. Quesada Molina, Peter Taner, Juan L. Bellod, Tomas Ruiz de Terry, Sandra Polonio, Miguel Arrocha, Cristina Cuadro, Inmaculada García, Francisco Soler, María Romero, Laura Organvidez, Tibisay Cañas, Catalina Fernández.

From the architect. The configuration and extension of the town of El Ejido was done practically in the second half of the 20th century. The sharp increase in population has necessitated the provision of a new courthouse to concentrate all the powers of administration of justice. The site chosen to locate the complex is in an expansion area occupied by a low-storey building, low-rise housing and commercial vessels. The plot is situated in an enclave formed by the merging of two streets, with Avenue Oasis forming an important route connecting the town with the coast. Given these circumstances, the first premise of the project was to give the building an imposing volume available in the area and that would give the whole building its institutional character which requires a courthouse.

The plot is in the form of an isosceles triangle with two sides that give the base paths and streets its dividing line. The work was carried out with two blocks of varying heights parallel to the dividing wall.  Separate from this, was a little street-level access ramp to the underground and connected plant floor, basement and second floor. This arrangement freed up a frontal square area that served as an open-air atrium. The square is dominated by its space and the building’s great height, rather than any single feature, and is situated on the dividing lower block in order to suit the surrounding buildings.

The building is intended to convey the two conditions inherent in the administration of justice. On the one hand the strength and firmness shown by the strength of the buildings geometry and structural material. Then on the other hand, transparency, enshrined in the constitution of the porous boundary walls and partitions that allow friendly and complex nuanced relationship building in an urban environment. In fact, the construction of the main facade is reminiscent of poles placed on shelves.

The program meets the requirements of building uses and circulation of the various users of the complex. Access is from the front square. At this level the main hall and the services of bigger audiences, the wedding hall, civil registration, general office, police court and clinical forensics are all accessible. The last two have direct access from the street. The main hall is connected with the most important space of the building. The waiting room has views of the first floor through a staircase, which is empty, and a gallery overlooking the square.

The waiting room has a height of 20 metres and has a set of vertical vacuums inside. This is protected by a lattice of concrete and glass, which also opens up into the offices in the courthouse, located in the five upper floors. The larger block then assumes the duties of citizen services, courtrooms and offices of courts and prosecutors. The small block houses archives, the police court, medical examiner and new judicial office. The integral part of this idea of transparency and neutrality uses materials made of glass and other materials with white and metallic tones. What is left are only warm feeling finished materials which are used in representative areas such as the wedding hall and courtrooms.