韩国,首尔 ,新市政厅 / iArc Architects

建筑师: iArc Architects

地点:韩国首尔

建筑师负责人:Yoo Kerl

设计团队:Insu Pak, Tesoc Hah, Kirak Sohn, Jumi Kim, Bokju Jeong,Taesu Kim, Sangkyu Park, Hyoyeop Lee, Hakyeon Kim, Seoneun Park, Gyeongeun Kim, Sangwoo Lee, Taehyuk Kwak, Sunghyeon Cho, Songi Park

项目面积:7590.0 sqm

项目年份:2013

摄影: Archframe

建筑师提供的项目信息。首尔新市政厅必须是具有未来形态的建筑,以适应韩国地形,满足首尔市民的文化情感需求。常见的建筑水平线条和屋顶深深的阴影是非常适合韩国地形和气候的形式。建筑与首尔城市结构之间的空间关系与西方大不相同。韩国的生活空间没有轴线或可以从入口看到的立面,因为它由高山和山谷组成。韩国人认为空间体验比光线更重要,所以建筑的入口有着丰富多样的空间,或开放,或关闭,而非只是直线条。

首尔新市政厅希望成为未来形态的建筑,以适应韩国的文化和地形。设计灵感来自首尔广场。首尔广场是首尔象征性的中心,也是现有唯一的室外公共空间。本案项目的概念设计是在垂直方向上扩展首尔广场。首尔市的办公空间布置在垂直广场的背后,文化设施设在顶部空间,是悬挂在结构上的。多层的悬挂阶梯结构就好像是与这个文化设施相连的。可呼吸的幕墙专为风力循环设计,环抱着垂直广场、文化设施和多层的悬挂阶梯结构。

悬挂阶梯结构中由幕墙环绕的空间是一个生态广场,具有可持续的生态系统和绿色墙体。城市管理部门通过办公楼整体的垂直空间面向市民开放,象征着首尔市政厅的透明与民主。市民可以通过原来的市政厅到达下沉广场上方的连接桥,下沉广场与开放的地下室位于同一个楼层。首尔新的市政厅连接着首尔广场的过去与未来,它也正是在此基础上建成的。


Architects: iArc Architects

Location: Seoul, South Korea

Architect In Charge: Yoo Kerl

Design Team: Insu Pak, Tesoc Hah, Kirak Sohn, Jumi Kim, Bokju Jeong,Taesu Kim, Sangkyu Park, Hyoyeop Lee, Hakyeon Kim, Seoneun Park, Gyeongeun Kim, Sangwoo Lee, Taehyuk Kwak, Sunghyeon Cho, Songi Park

Area: 7590.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Archframe

From the architect. The Seoul New City Hall has to be a future shape architecture which goes with the Korea terrain that adapts to the Seoul citizens’ cultural emotion. The familiar horizontal line of architecture and deep shade of roof is suitable form for Korean terrain and climate. The Spatial relationship between architecture and urban structure of Seoul is very different from the western one. The Korean living space has no axis or facade which can be seen from the entry, because it consists of mountains and valleys. The Korean think experience of space is more important than optical object, so entry of architecture is diverse space like open or close, not just straight line.

The Seoul new city hall wants to be a future architecture that goes with the culture and terrain. The design comes from Seoul square. Seoul square is a symbolical center of Seoul and the only existing outside public space. The concept design is a vertical extension of Seoul square. The Seoul city office is arranged in back of the vertical square and cultural facility is in top space. The cultural facilities are hanging. The Multi-level hanging terraces are liked linking to this culture facilities. The breathing curtain wall which is designed for wind-circulation hugs Vertical Square, culture facility and multi-level hanging terraces.

 The space where hanging terrace surrounded by this curtain wall is ecology square that have sustainable eco-system and green wall. The City administration is opened to citizen through overall vertical space of office and that symbolize transparency and democracy of Seoul city hall. The Citizen can access to new city hall through existed city hall and bridge on sunken square to open basement one floor. The Seoul-new city hall is completed by linking the past and future of Seoul square`s.