法国,昂赞,安德烈家长文化中心 / Olivier Werner Architecte

建筑师:Olivier Werner Architecte

地点:法国昂赞

项目经理:Franz Bourgeois

项目面积:749 sqm

摄影:Courtesy of Olivier Werner Architecte

建筑师提供的项目信息。有些地方比其他地方具有更强的象征性,这个新城市设施所在的地块就是其中之一。

新文化中心矗立在城市入口处,它的主轴线——法朗士大道——与Lucien Jonas路相交,后者通往一座最近刚刚翻新完的郊区住宅。新建筑建在一块空旷的土地上,与周围建于20世纪60年代的矩形住宅建筑和大道上传统的砖结构住宅建筑没有任何联系。

建筑设计的第一目标就是将这些不同的建筑联系起来,在城市规划层面上进行设计。

建筑体量是上空空间和填充结构的结合体,与周围多种不同规模的建筑相互作用。它既开放又封闭,既隐蔽又体现出对外展示的姿态,结构高低错落。

在室外,悬臂、裂缝和通道限制了入口、通道以及建筑与原有建筑的关系。

在室内,通过窗户看向外面的视野通透,与室外和景观形成了不同的关系。

粗糙的白色混凝土墙体和玻璃幕墙维持了建筑体量的连贯性,与法国北部特殊的光线共同产生了有趣的效果。

相反,平面设计很简单,不同房间的用途让人一目了然。对于多用途建筑来说,这是一种较合理的布局方式。


Architects: Olivier Werner Architecte

Location: Anzin, France

Project Manager: Franz Bourgeois

Area: 749 sqm

Photographs: Courtesy of Olivier Werner Architecte

From the architect. Some places have a stronger symbolical potential than others: the plot where the new city equipment was built is one of them.

The new cultural center stands at the entrance of the city, where its main axis – the avenue Anatole France – crosses with the rue Lucien Jonas that leads to a housing suburb recently renovated. The building was erected on an empty plot that didn’t establish any relationship between the 60’s rectangular housing buildings of the neighborhood and the traditional brick house typologies that are on the avenue.

It is then the first goal of the building to link these different fabrics, to work as a hyphen at an urban scale.

The volume is a combination of voids and filled that interact with the broad range of the surrounding scales. It opens and closes, hides and shows, raises up and down.

From the exterior, cantilevers, ruptures and passages draw the limits for the entrances, the passage and the relations with the existing buildings.

From the interior, the generous views through the windows frame different relations to the exterior and the landscape.

The walls of rough white concrete and the glass curtain walls maintain the coherence of the volumes and play with the special light of the north of France.

On the contrary, the plan is simple and display the different rooms with evidence; a rational layout for the multiple uses of the building.