西班牙,马德里,综合性社会服务中心 / Vicens + Ramos

建筑师: Vicens + Ramos

地点:西班牙马德里科斯拉达

建筑师负责人:Ignacio Vicens y Hualde, José Antonio Ramos Abengózar

合作者:Fernando Gil, Javier Margarit, Joan Ramon Cornellana, Javier Santa Cruz, Pepe López Pinto, Fernando González, Pedro de Pablo

项目年份:2012

摄影: Pablo Vicens

建筑师提供的项目信息。该建筑坐落在兰布拉大道,入口朝向两侧的街道。将来还将建成一间剧院和一个图书馆,图书馆现已建成。这里已慢慢与周围高密度的社会住房建筑融为一体,赋予后者非常重要的比例感。

服务中心由四座建筑组成:社会事务委员会、精神病患者住所、老年人中心以及Respiro迷你住宅。这四个部分都是独立运作,但它们以相同的建筑形式相互联系,以此充分利用场地,优化流程,方便维护,并共用一个三层的停车场。

建筑整体设计采用了三开间系统和连续的调节构件,考虑到了建筑物的所有需求,包括房间、休息室、行政办公区和停车场区域。建筑外侧部分是居住区域,中间部分是社交和交流空间。此外,一套极少需要维护的清晰的结构系统以及平衡的建筑设备更凸显了建筑结构的简单。

建筑物长向的特点因为两侧较高的建筑体量而更加明显,这两个体量中分别容纳了老年人公寓和委员会。

一层由多个大厅、餐饮区、日间办公区,朝向两个长轴立面的私密花园为这些公共空间提供了遮挡。这些花园只在侧面的建筑入口处才有中断。

外围走廊保证了综合建筑形式的统一,走廊外侧网格状的U形玻璃遮挡了立面上所有的洞口,成为一层保温外围护结构,使所有楼层的这个室外部分既可作为休息区又可作为房间使用。走廊提供了建筑所需的私密性,提高了居住条件,实现了外侧立面的高品质。根据视角的不同,立面在半透明与透明之间不断变化,而且一整天都呈现反射效果。

这层立面后面的外墙覆盖了白色波纹金属板,金属板水平设置在门楣上,在有洞口的地方垂直设置。


Architects: Vicens + Ramos

Location: Coslada, Madrid, Spain

Architect In Charge: Ignacio Vicens y Hualde, José Antonio Ramos Abengózar

Collaborators: Fernando Gil, Javier Margarit, Joan Ramon Cornellana, Javier Santa Cruz, Pepe López Pinto, Fernando González, Pedro de Pablo

Year: 2012

Photographs: Pablo Vicens

From the architect. The building is situated on the Rambla, with access from both lateral streets. It will be accompanied by a future theater and a library which has already been built. The area has been slowly consolidating with the construction of high-density social housing, giving it a very important sense of scale.

The center is composed of four buildings, the Council for Social Matters, a Residence for the Mentally Ill, a Center for the Elderly, and the Respiro Miniresidence. All of them will function independently, but they are connected in their architectural form in order to give an adequate response to the scale of the site, to be able to optimize processes, for maintenance purposes, and to have a combined three-floor parking space.

The ensemble is solved using a system of three bays and a constant modulation that takes care of all the requirements of the building, its rooms, and resting, administrative and garage areas. The outer parts of the building are used for living areas, while the central parts are used for social and community spaces. In addition, the simple structure of the building is enhanced by a clear system of construction requiring minimal maintenance, along with balanced building services.

The longitudinal nature of the building finds a counterpoint in the two lateral volumes of greater height. These correspond to the Elderly Residence and the Council.

The ground floor is dedicated to halls, eating areas, and day areas protected from public spaces by means of private gardens facing both longitudinal facades. These gardens are only interrupted by the transversal access points to the building.

The formal unity of the complex is guaranteed by a perimeter gallery that covers all the openings in the facade by means of a U-glass lattice, acting as a thermal envelope and allowing exterior areas on all floors for both resting areas and rooms. This gallery will provide the privacy that the building requires, improving the conditions of habitability and achieving a high-quality facade towards the outside which will change from translucent to transparent depending on the point of view, with reflections throughout the whole day.

Behind this facade, the exterior walls are clad in white corrugated metallic sheets, placed horizontally on lintels and vertically where there are openings.