中国,湖北,武汉,汉街万达广场 / UNStudio

建筑师: UNStudio

地点:中国湖北武汉

设计组:Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen and Mo Lai, Konstantinos Chrysos, Ariane Stracke, Veronica Baraldi and Thomas van Bekhoven, Elisabeth Brauner, Rodrigo Cañizares, Luis Etchegorry, Albert Gnodde, Ka Shin Liu, Chiara Marchionni, Cynthia Markhoff, Tomas Mokry, Iris Pastor, Machiel Wafelbakker, Shuang Zhang, Jinming Feng, Xinyue Guo, Cheng Gong

模型制作:Patrick Noome, Todd Ebeltoft, Ali Ashgar

面积:22630.0 sqm

年份:2013

摄影: Edmon Leong

漏斗结构:Shanghai General Metal Structure Engineer Co. Ltd, GMS

立面:Arup SHA

照明立面:ag Licht, with LightLife

中方建筑设计:CSADI, Central South Architectural Design Institute, INC.

中方立面:Beijing JinXinZhuoHong Facade Engineering Company Ltd.

中方室内:Beijing Qing Shang Architectural Design Engineering Co. Ltd

中方照明:BIAD Zheng Jian Wei lighting design studio

景观设计:Ecoland

主体结构:China Construction Second Engineering Bureau Ltd.

立面构造:FANGDA Design Engineering Co. Ltd, Shenzhen

立面照明:BUME Lighting Design & Engineering Co. ltd, Shenzhen

客户:Wuhan Wanda East Lake Real State Co., Ltd

文字来自建筑师。武汉汉街万达广场是位于武汉中央文化中心的一座全新的高端商品购物广场,这里也是武汉市最重要的区域之一。在2011年的设计竞赛中,中外多家建筑事务所和公司参与竞标,最后,UNStudio建筑师事务所的整体设计得到万达集团的青睐,获选为汉街万达广场立面与室内设计的优胜作品。这座购物广场汇集了各种国际品牌店铺、世界级精品店、餐饮网点以及电影院。

在UNStudio的方案中,设计师通过对高贵却又简单的材料加工工艺的关注,在设计中整合了高端商品的概念,并在一个概念中结合了当代的和传统的设计元素。

首席设计师本·范·伯克尔说:“在汉街万达广场的整个设计中到处都运用了反射、光线与图案的元素,从而创造了一个几乎只存在于幻想中的世界。为顾客打造崭新的微观世界和体验,也许与戏剧世界相似,零售综合体借此几乎变成一座舞台或是一个表演场所,为来访者带来了纷繁多变的印象与体验。”

客流的协同效应

汉街万达广场的设计关注引导客流从主要路线前往建筑物的立面与入口。然后,访客从这三个主要入口被引向了两个室内门廊。“客流的协同效应”的概念是所有设计组成的关键;建筑外围护结构流畅的衔接,动态立面照明装置以及立面本身的设计,再加上室内的图案风格,这一风格将顾客从中庭引向了上部楼层,再通过连接走廊遍览整座建筑的内部。

立面设计

立面设计反映了两种材料的手工艺的结合:抛光不锈钢和压花玻璃。这两种材料分别被制作成九种修整方式各异却标准化的球体。它们彼此之间的特殊定位重新创造了在水中运动和反射光线的效果,或者说是丝绸那柔软起伏的褶皱。

球体的几何形式从全部为不锈钢球体到一系列逐渐修整过的球体,再到半球体,其中都嵌入了带有印刷箔片的层压玻璃。球体直径为600毫米,以不同的间距安装在900×900毫米的磨砂铝面板上,是预先安装的,然后固定在建筑现场。

建筑照明装置被集成到了建筑外围护结构的42333个球体当中。在每个球体种,LED固定装置都将光线射到层压玻璃上,从而生成发光的圆形斑点。同时,位于球体后侧的第二组LED灯在背板上创造了漫射照明的效果。在这17894平方米的媒体立面上总共使用了31万盏LED灯。对于这些灯的各种可能的组合和控制创造了丰富多彩的媒体照明效果以及千变万化的灯光变化顺序编程,配合了汉街万达广场的使用,起到了活跃氛围的效果。

室内概念

室内设计概念是围绕南北中庭开发的,创建了两种截然不同却又互相协调的氛围。中庭成为汉街万达广场两大特征——当代和传统——的动态二元性的中心。几何形式、材料与细节的变化定义了这些不同的特色。

本·范·伯克尔说:“在汉街万达广场,有一种圆形的主题图案以多种不同的方式重复出现,既出现在立面上,也贯穿于整个内部。所选用的图案受到众多文化因素的影响,既传统也现代,同时联系着时尚、产品和日常消费品,与艺术图案的应用和我们的文化历史也不无关联。各种花纹图案推动了我们的审美选择,无论是个人的选择还是大众的选择,而汉街万达广场扮演了欲望世界的背景,这些欲望都密封在这个当代的购物广场之中。”

拥有两个主要入口的北部中庭作为主要的场馆大厅,而南部中庭作为较为私密的场馆大厅。北部中庭的特点是采用了温暖的金色和黄铜材料,反映出了文化和传统身份。

在南部的中庭中,反光纹理那银色和灰色的细微差别反映了这座城市的身份及其都市节奏。两个中庭上方均为漏斗结构的采光天窗,将屋顶与地面层联系在一起。这些漏斗结构每个都覆盖了2600块玻璃面板,面板上以数字方式印有复杂的花纹。此外,每个漏斗结构中还完整地安装了一对全景电梯。


Architects: UNStudio

Location: Shahu Avenue, Wuchang, Wuhan, Hubei, China, 430073

Design Team: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen and Mo Lai, Konstantinos Chrysos, Ariane Stracke, Veronica Baraldi and Thomas van Bekhoven, Elisabeth Brauner, Rodrigo Cañizares, Luis Etchegorry, Albert Gnodde, Ka Shin Liu, Chiara Marchionni, Cynthia Markhoff, Tomas Mokry, Iris Pastor, Machiel Wafelbakker, Shuang Zhang, Jinming Feng, Xinyue Guo, Cheng Gong

Model Makers: Patrick Noome, Todd Ebeltoft, Ali Ashgar

Area: 22630.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Edmon Leong

Funnel Structure: Shanghai General Metal Structure Engineer Co. Ltd, GMS

Facade: Arup SHA

Lighting Facade: ag Licht, with LightLife

Ldi Architecture: CSADI, Central South Architectural Design Institute, INC.

Ldi Façade: Beijing JinXinZhuoHong Facade Engineering Company Ltd.

Ldi Interior: eijing Qing Shang Architectural Design Engineering Co. Ltd

Ldi Lighting: BIAD Zheng Jian Wei lighting design studio

Landscape Design: Ecoland

Main Structure: China Construction Second Engineering Bureau Ltd.

Façade Construction: FANGDA Design Engineering Co. Ltd, Shenzhen

Facade Lighting : BUME Lighting Design & Engineering Co. ltd, Shenzhen

Client: Wuhan Wanda East Lake Real State Co., Ltd

From the architect. Hanjie Wanda Square is a new luxury shopping plaza located in the Wuhan Central Culture Centre, one of the most important areas of Wuhan City in China. Following a competition in 2011, with design entries from national and international architects, UNStudio’s overall design was selected by Wanda as the winning entry for the facade and interior of the Hanjie Wanda Square. The shopping plaza houses international brand stores, world-class boutiques, catering outlets and cinemas.

In UNStudio’s design the concept of luxury is incorporated by means of focussing on the craftsmanship of noble, yet simple materials and combines both contemporary and traditional design elements in one concept.

Ben van Berkel: “Reflection, light and pattern are used throughout the Hanjie Wanda Square to create an almost fantastical world. New microcosms and experiences are created for the shopper, similar perhaps to the world of theatre, whereby the retail complex becomes almost a stage or a place of performance and offers a variety of different impressions and experiences to the visitor.”

Synergy of flows

For the design of the Hanjie Wanda Square attention and visitor flows are guided from the main routes towards the facades and entrances of the building. From the three main entrances visitor flows are thereafter guided to two interior atria. The concept of ‘synergy of flows’ is key to all of the design components; the fluid articulation of the building envelope, the programming of the dynamic façade lighting and its contentand the interior pattern language which guides customers from the central atria to the upper levels and throughout the building via linking corridors.

Façade design

The façade design reflects the handcrafted combination of two materials: polished stainless steel and patterned glass. These two materials are crafted into nine differently trimmed, but standardised spheres. Their specific positions in relation to each other recreate the effect of movement and reflection in water, or the sensuous folds of silk fabric.

The geometry ranges from full stainless steel spheres to a sequence of gradually trimmed spheres down to a hemisphere, with an inlay of laminated glass with printed foil. The spheres have a diameter of 600mm and are mounted at various distances on the 900 x 900mm brushed aluminium panels, which were preassembled and mounted on site.

The architectural lighting is integrated into the building envelope’s 42.333spheres. Within each sphere LED-fixtures emit light onto the laminated glass to generate glowing circular spots. Simultaneously a second set of LED’s at the rear side of the spheres create a diffuse illumination on the back panels. A total of 3100000 LED lights where used to cover the 17894 sq.m. media facade. Various possibilities to combine and control these lights allows diverse media lighting effects and programming of lighting sequences related to the use and activation of the Hanjie Wanda Square.

Interior concept

The interior concept is developed around the North and South atria, creating two different, yet integrated atmospheres. The atria become the centre of the dynamic duality of the two Hanjie Wanda Square identities: Contemporary and Traditional. Variations in geometry, materials and details define these differing characters.

Ben van Berkel: “In Hanjie Wanda Square a circular motif is repeated in many different ways, both in the facade and throughout the interior. The patterns used were influenced by numerous cultural references, both traditional and contemporary and are connected to fashion, products and everyday consumer items, but also to the use of pattern in art and in our cultural history. Patterns drive our aesthetic choices, whether they be personal or shared and in Hanjie Wanda Square act as a background to the world of desire encapsulated in the contemporary shopping plaza.”

With two main entrances, the North atrium is recognised as a main venue hall, and the South atrium as a more intimate venue hall. The North atrium is characterised by warm golden and bronze materials reflecting a cultural, traditional identity.

In the South atrium Silver and grey nuances with reflective textures reflect the city identity and its urban rhythm. Both atria are crowned by skylights with a funnel structure which connects the roof and the ground floor. The funnel structures are each clad with 2600 glass panels and are digitally printed with an intricate pattern. In addition, each funnel integrally houses a pair of panorama lifts.