法国,海洋天文台国际住宿中心 / Atelier Fernandez + Serres

建筑师: Atelier Fernandez & Serres

地点:Aquarium de Banyuls sur Mer, Avenue du Fontaulé, 66650 Banyuls-sur-Mer,法国

办公室工程:GRONTMIJ Sudéquip, Aix en Provence

项目面积:2980.0 sqm

项目年份:2013

摄影: FG+SG - architectural photography

建筑师提供的项目信息。本案住宿中心项目包括一间餐厅、科研工作中心和74间宿舍。该建筑是包括海洋学研究中心和法国巴纽尔斯天文台的一个综合设施的一部分。这个天文台位于东比利牛斯省刻耳柏洛斯-巴纽尔斯海洋自然保护区中央。它是一个欧洲科研与培训中心,目的是为前来进行短期研究、完成实验任务的来自世界各地的科学家与学生提供住宿空间。

该建筑坐落在海边,沿着现有地形建造,无论是天空、地面还是视野都独一无二。设计重新创造了视野和景观之间的关系,根据城市规划要求确定了建筑高度。它的赭石色调反映了周围的山坡和土壤的特点,这里有腹地的耕地梯田。设有葡萄园的山坡远远高出海平面,显示出氧化铁的深深的泥土色调。

该项目是一个长方形的整体结构,全部涂有珊瑚粉赭色涂层,面朝大海。这也标志着海岸和城市的界限。在这层起伏的外围护结构后面有宽大的外围走廊通向各个卧室,走廊也是宿舍的阳台。这些走廊都覆盖着自密实混凝土网格,灵感来自珊瑚设计(Gorgones),形象生动,光线充足,视野通透。建筑师使用有限数量的不同形状开发了建筑立面,立面构件在现场浇筑。然后根据一个简单的数学算法将这些构件组成模块,从而创造出建筑随着光影摆动的效果。

餐厅设在二楼。珊瑚网格上一个大的缺口突出了餐厅的存在感,这个缺口是一个窗户,将室外的景观引入室内,让室内的人能全景欣赏到远处的地平线和广阔的大海。彩色的混凝土网格同时也是栏杆和视线过滤器,通过它可以看到大海。它还是一面墙,保证了用户、卧室和走廊的隐私与私密。此外,它还有很多洞口,使远近的景观都有着微妙的变化。

人们的视线从室内被吸引到室外,室外的景观一览无遗。视野变得有节奏,不断的运动和不同的功能更突出了这种效果。位于巴纽尔斯的国际住宿中心从地中海中汲取能量。除了一些简单的手段,该项目还采用了富有诗意的和科学的方法,以使景观展现在人们眼前。


Architects: Atelier Fernandez & Serres

Location: Aquarium de Banyuls sur Mer, Avenue du Fontaulé, 66650 Banyuls-sur-Mer, France

Office Engineering: GRONTMIJ Sudéquip, Aix en Provence

Area: 2980.0 sqm

Year: 2013

Photographs: FG+SG - architectural photography

From the architect. This project of an accommodation center consists in a restaurant, working space for scientific research and seventy-four. The building is part of a complex of facilities which include the oceanological research center and observatory of Banyuls-sur-Mer, in France. This observatory is located in the middle of the marine natural reserve of Cerbères-Banyuls, in the Pyrénées orientales department. Its purpose, as a European scientific research and training center, is to accommodate scientists and students from all over the world during short research and experimentation missions.

The building is located on the seaside and continues along the existing topography, be it of the sky, the ground or the horizon. It reinvents the relationship between the view and the landscape, and accompanies the building height plan of the city. Its ocher tones reflect the surrounding hills and the nature of the soil that comprises the cultivated terraces of the hinterlands. These hills covered with vineyards tower above the sea and glint with the deep earthy hues of iron oxides.

The project, a rectangular monolith entirely coated in a gown of pink-ocher coral, faces the marina. It also marks the limits of the shore and the city. Behind this undulating envelope, access to the bedrooms is provided by large peripheral walkways that also serve as balconies for the accommodations. These walkways are covered with a self-consolidating concrete mesh inspired by a graphic, light and see-through coral design (Gorgones). We developed the facades using a limited amount of distinct shapes, also called strands, that were casted on site. These strands were then assembled in modules according to a simple mathematical algorithm which creates a vibration in the shadows and the matter.

The restaurant is on the second floor. Its presence is highlighted by a large breach in the coral mesh, a window inviting the landscaping inside, and offering a panoramic view of the horizon and the open sea. The colorful concrete mesh is at the same time a balustrade and a visual filter to the sea. It provides a wall that guarantees the intimacy of users, bedrooms and walkways. It also features openings which offer a subtle variation to the framing of the near and far landscape.

The gaze is attracted from the inside to the outside and reveals the landscape. The views become rhythmic, accentuated by the movements and the different uses. The international accommodation center of Banyuls sur Mer draws its energy from the Mediterranean Sea. Beyond simple matter, the project falls within a poetic and scientific approach in order to reveal the landscape.