瑞典,医学院礼堂 / WINGÅRDHS

建筑师: Wingårdhs

地点:Solnavägen 7, Karolinska Institutet, 171 65 Solna, 瑞典

建筑师负责人:Gert Wingårdh and Jonas Edblad

Contributors Construction Documents: Andreas Henriksson (Project Architect), Birgitta Stenvaller, Guisli Benito, Ronja Saxberg, Viktoria Wallin, Johan Wegbrant, Per Odebäck, Kjell Nord, Ingrid Alerås, Nils Korth, Maria Olausson, Anna Palm

项目面积:13700.0 sqm

项目年份:2013

摄影:Tord-Rikard Söderström, Patrik Lindell, Ola Fogelström

建筑师提供的项目信息。很奇怪,卡罗林斯卡医学院于20世纪40年代建校时没有建造大礼堂。不错,当时是有意而为之的,但这所医科大学规模不断扩大,无法再容纳大量的学生和科学家。新千年伊始,因为有人捐款,学院终于可以建造长久以来一直需要的礼堂和活动场地了。

大学礼堂(或用古典语言表达为aula)不仅仅是一个演讲厅。它在仪式方面的设计源于教堂,在建筑构造方面的设计源于剧院,这使得礼堂成为当今世俗社会最庄严、最具仪式感的空间。它不仅在科学和教育方面做出了贡献,也是举行大型集体活动的场地。

本案这座礼堂非常重要,既要供学院使用,又要供社会大众使用,因此需要选址在城市中的突出位置。这就是卡罗林斯卡医学院礼堂从原有建筑后面的偏远场地挪到它目前所在的开放场地的原因。Wingårdhs于2001年应邀参与了设计竞赛。获奖方案最终被选中进行下一步开发,虽然建筑场地后来改变了,但客户对建筑师的选择没有变。

建筑的新场地与其在这个学习型社会中和新兴城市景观中的地位非常相符。建筑矗立在Solnavägen街和步行道轴线的交叉口,前者是一条即将被改造成城市街道的大道,后者将学院与附近正在建造的大型医院连接起来。由于礼堂接近大型综合建筑,因此需要有极具表现力的建筑形式。经过和建筑遗产管理部门商讨,最终在一座列管建筑附近建造了这座特点鲜明的建筑。

如果建筑与城市关系的指导思想是适应城市格局,那么建筑的平面布局就要由礼堂决定。在当今的大礼堂中,舞台上都会进行既有背景图片又有表演的演讲,这要求每一个座位都有良好的视线和声效,对此,V形已被证明是最有效的座位布置方式。但布置方式并不总是这样,大厅的形状会因为用途的改变而改变。对于卡罗林斯卡医学院,建筑师认为,将演讲者与观众的位置平等设置,才能最好地反映出现在是一个学术型社会​​。这也是礼堂入口与舞台和可分割会议室的中间部分同高的原因。诺贝尔中心礼堂的入口应该同样是方便进入的,但因尺寸和气氛的差异可能需要一种不同的平面布局。永远保持动态设置才是最佳的解决方案。

日光、能效和能耗(礼堂已达到可持续性认证“银”级水平)是对礼堂进行规划设计时的几个重要标准,但最直观的表现方式永远是倾斜的立面。

扭转的立面全部由平板玻璃组成,包裹整座建筑的玻璃都是三角形的,从而形成了建筑的最终几何形状。不同的玻璃板满足了保温、透明以及遮阳的需求,同时还不失统一的特点。在建筑内部,木框架与建筑的几何形状一样夺人眼球。建筑师的想法是创造一个有“北欧”气息的环境,因此需要在建筑结构和表面上大量使用杉木。

有1000个座位的礼堂是整座建筑的主要空间,此外建筑中还容纳了行政管理设施和教职员工俱乐部。它们都位于大厅上方,大型桁架的使用使这样的设计得以实现。整个结构支撑在三条支腿上,这三条支腿与楼梯和电梯一起分别设置在三个建筑角落。内缩的支撑结构创造了不间断的室内空间和连续的外部形态。光线的变化会引起外观的变化,就好像建筑在一直变化一样。

Contributors Schematic Design And Systems Documents: Jannika Wirstad (Project Architect), Josefine Kastberg, Traian Cimpeanu, Filip Rem

Visualization: Robert Hendberg, Fredrik Gullberg

Interior Architect Public Spaces: Wingårdhs through Gert Wingårdh, Helena Toresson and Sara Helder

Contributors: Foued Hajjam, Björn Nilsson

Interior Architect Other Spaces: Creo Arkitektkontor

Installation Art: Ingegerd Råman

Landscape: Tengbom

Structural Engineering: Cowi

Mechanical Services And Sanitary Engineering: ÅF Consulting

Electrical Planning: SWECO Systems AB

Lighting Design: Node Ljusdesign

Fire Safety Engineering: Brandskyddslaget AB

Kitchen: Kökspennan AB

Acoustical Engineer: Audio Data Lab

Theatre Technology: Teaterkonsult Hasselblad

Accessibility: Elena Siré Arkitekt AB

Elevators: Rullhtekk AB

Geotechnical: Golder Associates AB

Moisture: Dry-IT AB

Client: Akademiska Hus AB for Karolinska Institute

Contractor Form: Cooperative Contracting

General Contractor: NCC Construction Sverige AB

Façade Contractor: Fenestra-Wieden S.R.O.

Constructions Costs: 500 M SEK


Architects: Wingårdhs

Location: Solnavägen 7, Karolinska Institutet, 171 65 Solna, Sweden

Architect In Charge: Gert Wingårdh and Jonas Edblad

Contributors Construction Documents: Andreas Henriksson (Project Architect), Birgitta Stenvaller, Guisli Benito, Ronja Saxberg, Viktoria Wallin, Johan Wegbrant, Per Odebäck, Kjell Nord, Ingrid Alerås, Nils Korth, Maria Olausson, Anna Palm

Area: 13700.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Tord-Rikard Söderström, Patrik Lindell, Ola Fogelström

From the architect. Strange enough, no large auditorium was built at Karolinska Institutet when its campus was created in the 1940’s. Yes, there were intentions, but the medical university expanded in numbers as well as ranking without any possibility to assemble neither students nor scientists in large numbers. In the beginning of the new millennia, a donation finally made it possible to complete the compound with the venue it needed so long.

An auditorium at a university, or aula to use the word of the classical languages, goes beyond the task of a lecture hall. Its ceremonial roots in the church and the architectonic heredity in the theatre, makes the aula today’s secular society’s most solemn and ritual space. It is not only a tribute to science and education, but also a site for strong collective experiences.

The significance of the aula both for academia and for the society at large, calls for a protrude setting in the city. That is why the project for an aula at Karolinska Institutet moved from a remote site behind existing buildings to the exposed location where it is being built today. ’ involvement began with a proposal in an invited competition in 2001. The entry was selected for further development, and as the site later altered, the client’s choice of architect remained.

The new location for the building is congenial with its position in the academic society as well as in the emerging cityscape. The building protrudes over the intersection between Solnavägen, a thoroughfare that is about to be transformed into an urban street, and the pedestrian axis that will connect the university with the extensive hospital currently under construction next by. The proximity to its large complex called for an expressive form, and discussions with the antiquary authorities created a clarifying distinction to a listed building nearby.

These geometries – the street 5,5 meter below the crossing pedestrian axis and the V-shaped auditorium – denominated the plan. The urban pattern called for a building that treated the street with the same respect as the main entrance toward the walkway. If Solnavägen shall be a street with a human presence in the future, entrances close to the pavement are of crucial importance.

If the relation to the city is guided by a wish to adapt to an urban pattern, the plan of the building is generated by the auditorium. For a large aula of today, where lectures with images and performances on the stage demand good sightlines and acoustics to each and every seat,the V-shaped seating have proved to be the most efficient. It has not always been like that. The shape of the hall has changed by changing objectives. For KI, we believed that an arrangement where the speaker and the audience could meet on an equal basis, mirrored the academic society of today best. That is also why the level of the auditorium entrance is equal with the stage, as well as with the middle section of the dividable plenum. An auditorium at Nobel Center shall be equally accessible, but differences in size and mood may call for a different plan. The optimal solution is never static.

Daylight, efficiency and energy consumption (the aula has reached the “silver” level of sustainability) have been some of the key criteria when planning the aula, but the most visual statement will always be the inclined façade.

The twisted elevation is made entirely of flat glass panes; a geometry made possible by the triangular pattern that encloses the entire building. A variation of different panes handles the demands for insulation, transparency as well as shade without compromising the uniform character. In the interior, the wooden framework is as striking as the geometry. An ambition to provide a “Nordic” atmosphere to the setting, have called for an extensive use of fir in structures as well as surfaces.

The 1000-seat auditorium dominates the building that also hosts facilities for administration and a faculty club. These are located on top of the hall, which was made possible thru large trusses. The entire structure stands on three legs, located together with stairs and elevators in each corner. The retracted supports have enabled uninterrupted spaces indoor as well as continuity in the outer form. Variation will arise from shifts in light, as architecture always has.

Contributors Schematic Design And Systems Documents: Jannika Wirstad (Project Architect), Josefine Kastberg, Traian Cimpeanu, Filip Rem

Visualization: Robert Hendberg, Fredrik Gullberg

Interior Architect Public Spaces: Wingårdhs through Gert Wingårdh, Helena Toresson and Sara Helder

Contributors: Foued Hajjam, Björn Nilsson

Interior Architect Other Spaces: Creo Arkitektkontor

Installation Art: Ingegerd Råman

Landscape: Tengbom

Structural Engineering: Cowi

Mechanical Services And Sanitary Engineering: ÅF Consulting

Electrical Planning: SWECO Systems AB

Lighting Design: Node Ljusdesign

Fire Safety Engineering: Brandskyddslaget AB

Kitchen: Kökspennan AB

Acoustical Engineer: Audio Data Lab

Theatre Technology: Teaterkonsult Hasselblad

Accessibility: Elena Siré Arkitekt AB

Elevators: Rullhtekk AB

Geotechnical: Golder Associates AB

Moisture: Dry-IT AB

Client: Akademiska Hus AB for Karolinska Institute

Contractor Form: Cooperative Contracting

General Contractor: NCC Construction Sverige AB

Façade Contractor: Fenestra-Wieden S.R.O.

Constructions Costs: 500 M SEK