西班牙,马贝拉市,水母别墅 / Wiel Arets Architects

建筑师: Wiel Arets Architects

地点:西班牙马贝拉市

面积:650.0 sqm

年份:2013

摄影: Jan Bitter

设计组:Wiel Arets, Bettina Kraus, Lars Dreessen, Dennis Villanueva, Carlos Ballesteros

合作方:Paul Draaijer, William Fung, Johannes Kappler

顾问:West 8, ABT BV, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.

文字介绍源自建筑师。水母楼位于西班牙地中海海岸的马贝拉,由于周围的建筑物遮住了人们在这栋住宅里欣赏附近海域的视线,因而建筑师选择从建筑的屋顶利用悬臂结构来支撑游泳池,这让人们在惬意地享受日光浴或游泳时也能领略到海滩和大海的秀美风光。两条循环通道环绕着这栋住宅:一组“快”楼梯,一组“慢”楼梯,两组楼梯在这栋住宅的四个楼层的生活区中蜿蜒交错。

“快”楼梯从外部直接通向屋顶,它封闭在玻璃结构内,实际上玻璃结构将它与住宅的内部分隔开来,但同时它也向外部空间开放,这样当人们从海滩归来时就不会将沙子带进住宅里。而包含长长的楼梯踏板和短小的梯级竖板的“慢”楼梯,则将“慢”的概念延伸到整栋住宅之中,从底层的主入口到屋顶。“慢”楼梯既位于室内区域,同时也向外部空间开放,进一步扩大了住宅的“内在性”。

住宅屋顶上的游泳池是9m的悬臂式结构,面朝着西南方向,遥望谢拉布兰卡山脉,重量近6万公斤。无边缘设计的游泳池使得池中之水与远方的大海融为一体。游泳池的池底为玻璃制成,并在面对着室内的池边安装了全景式窗户,两者的厚度均为6cm,全景式窗户使得在厨房里的人们也能够悄悄地窥视到游泳的人,同时还有一扇窗户也能够让厨房里的人们瞥见客厅里的情况,客厅的露台延伸至悬臂式游泳池的下方。

炽热的西班牙阳光不断透过游泳池的玻璃墙壁和池底,在整栋住宅中营造出了如同闪光的绿松石反射的波纹效果。这样一来,人们几乎从住宅的任何一个区域都可以看见游泳池,并感受到它的存在。与游泳池融为一体的是一条水下的长凳,长凳沿着泳池的长边而设置,同时也与游泳池的池水表面融为一体,因而当游泳池在使用时人们看不到这条长凳。

整栋住宅包含五间卧室,两间客房位于地下室,面向外部,面对着一个宽敞的私人露台,专供客人使用。由于“慢”楼梯从主入口通向下方的客卧,因而住宅中的这片区域能够作为一个独立的单元。厨房沿着住宅一层的南侧立面伸展开来,所有辅助设备都固定在相邻的和与厨房垂直的走廊区域里。

同时一楼也是桑拿浴室和蒸汽浴室的位置所在。举例来说,一台小型送货电梯的运行可以将食品和饮料从厨房或其他任何楼层带到屋顶的游泳池和露台。屋顶露台安装有一个定制的超大混凝土桌子及其周围的长凳,它与人们享受日光浴的时候的躺椅相邻。

住宅的结构由现场浇筑的白色混凝土构成,游泳池右后缘部分的一根圆柱以及后方就餐露台附近的一些较小圆柱支撑着整个结构。所有非混凝土结构的墙壁上都装有玻璃,这样日光就能够渗透在整栋住宅当中。多个卧室衣柜的正面面对着一层的走廊,其饰面用半透明的玻璃来装饰,结合了日光扩散的设计策略。

像折叠式半透明玻璃面板般的超大和可折叠的半透明玻璃紧挨着每一个餐饮或娱乐空间,这些空间在打开时,基本上可以将住宅的许多生活区域扩大近一倍。

住宅内所有的影音设备,如嵌入在天花板和墙壁中数不胜数的博士音箱,隐匿在周围的环境之中,这让人们很少注意到它们。灯光照亮了所有的走廊和楼梯以及游泳池内的水下区域,确保了它的反射波纹效果,夜间人们在整栋住宅里也能够感受到透过玻璃地板和墙壁的微光。

建筑师充分利用了西班牙热情的阳光(水母楼所在的马贝拉一年日照时间超过300天),水母楼也成为奢华生活的前卫表现元素,其大部分立面都可以打开,楼梯也大部分位于室外,住宅内外之间永远的移动边界也经过细致的设计,之间的界限并没有那么棱角分明。


Architects: Wiel Arets Architects

Location: Urbanización los Monteros, Marbella, Málaga, Spain

Area: 650.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Jan Bitter

Design Team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Lars Dreessen, Dennis Villanueva, Carlos Ballesteros

Collaborators: Paul Draaijer, William Fung, Johannes Kappler

Consultants: West 8, ABT BV, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV, Nieto Sobejano Arquitectos S.L.

From the architect. Located in Marbella, on the Mediterranean coast of Spain, the Jellyfish House’s neighboring buildings block its view onto the nearby sea. Appropriately, it was chosen to cantilever the house’s pool from its roof, so that the beach and sea can always be seen while sunbathing or swimming. The house is organized around two paths of circulation: a ‘fast’ and ‘slow’ set of stairs, which intertwine and traverse the house’s four levels of living.

The ‘fast’ stair leads from the exterior directly to the roof; it is enclosed in glass, which physically separates it from the house’s interior, yet it is simultaneously open to the exterior elements, so that sand is not brought into the house when returning from the beach. The ‘slow’ stair whose long treads and short risers lend it its name spans the entire length of the house, from ground floor main entry to roof; it is indoors yet also open to the exterior elements, further amplifying the house’s capacity for ‘interiority’.

The house’s rooftop pool is cantilevered 9 m southwest toward the Sierra Blanca mountain range in the distance–and weighs nearly 60,000 kg. Equipped with an infinity edge, its water merges with the sea in the distance. This pool has a glass-bottom floor and a panoramic window at its interior facing edge, both of which are 6 cm thick; the latter allows those in the kitchen to voyeuristically view those swimming, while a third window affords those in the kitchen a glimpse of the living room, whose terrace extends under the cantilevered pool.

The searing Spanish sun constantly filters through the pool’s glass wall and floor, creating ripples of iridescent turquoise reflections throughout the entire house. As such, the pool can be seen and experienced from nearly all areas of the house. Integrated within the pool is an underwater bench, which traces its length and also integrates a pool cover, so that it is out of sight when the pool is in use.

Five bedrooms are located throughout the house, with two guest bedrooms situated on the basement level that face outward and onto an extensive private terrace for the exclusive use of guests. As the ‘slow’ stair leads from the main entry to the guest bedrooms below, this area of the house is able to function as a separate entity. The kitchen is strung along the southern façade of the house’s first floor, with all secondary appliances built-into an adjacent and perpendicular hallway.

The first floor is also the location of the sauna and steam bath. A small service elevator also allows, for instance, food and drink to be brought from the kitchen, or any other floor, up to the rooftop pool and terrace. This roof terrace features an oversized and custom designed concrete table with an adjoining bench, which is contiguous to an angular chair for reclining while sunbathing.

The house’s structure is composed of poured in place white-concrete, supported by one column at the right-rear edge of its pool, and several smaller columns near the rear-dining terrace. All non concrete walls were constructed with glazing, which allows sunlight to permeate the house. Multiple bedroom closets, whose obverse faces the ground floor hallway, are finished in translucent glazing to compound this sunlight diffusing strategy.

Oversized and accordion like folding panels of translucent glazing adjoin each dining or entertaining space, which, when opened, essentially expands the house’s numerous areas of living by nearly doubling their size.

All of the house’s audio video equipment such as its countless Bose speakers are recessed into its ceilings and walls, which allows them to disappear within their context little noticed. Lighting illuminates all corridors and staircases, as well as underwater within the pool, ensuring the rippling effects of its reflections that shimmer through its glass floor and wall can also be experienced throughout the house at night.

Taking full advantage of the ever present Spanish sun, the Jellyfish House is an avant-garde expression of luxurious living; as most of its façades can be opened, and as its staircases are mainly outdoor, the house’s ever shifting boundaries between inside and outside are curiously blurred.