格鲁吉亚,巴统,加油站与麦当劳 / Giorgi Khmaladze

建筑师: Giorgi Khmaladze

地点:格鲁吉亚巴统

建筑师负责人:Giorgi Khmaladze (Khmaladze Architects)

客户:Socar

结构工程师:Capiteli

机械、电气和管道:Gulfstream

Mcd标准:Archange & Schloffer

项目面积:1200.0 sqm

项目年份:2013

摄影:Courtesy of Giorgi Khmaladze

建筑师提供的项目信息。该项目位于格鲁吉亚海滨城市巴统新近进行城市化改造的地区之一,项目包括加油站、麦当劳、休闲空间和水池。

鉴于项目场地所处的中央位置极其重要性,建筑师决定缩减建筑基底面积和车辆通道面积,尽可能给城市留下更多的休闲空间。这样的设计导致所有的功能空间都被压缩在了一个体量中。

空间是以这样的方式组织的:两个主要的功能空间——汽车服务设施和就餐区无论在物理上还是在视觉上都是独立设置的,因此,餐厅内的客人是看不到加油站的所有操作的。

因为预设的建筑基底面积很小,因此大部分的支持空间和实用空间都聚集在一起,设置在一层,从而缩短与所有技术接入点的距离。

餐厅的公共空间开始于前厅,独立入口位于一层。入口处有一条道路自然地与二层相连,客人将体验到楼层之间的平滑过渡,楼梯踏步向上延伸,在中间楼层形成了可以停留的平台,平台可作为就餐空间使用。

在就餐空间的一部分区域可以看到室外的水景,其他部分则无缝地过渡到二层的露天天井中。天井的四周被围合起来,可以隔绝外面的噪声,创造安静的露天就餐环境。覆盖在加油站上方的巨大的悬臂式雨篷上的绿色植被层增添了自然环境氛围,同时还起到了为餐厅提供生态保护的作用。


Architects: Giorgi Khmaladze

Location: Batumi, Georgia

Architect In Charge: Giorgi Khmaladze (Khmaladze Architects)

Client: Socar

Structural Engineering: Capiteli

Mep: Gulfstream

Mcd Standards: Archange & Schloffer

Area: 1200.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Courtesy of Giorgi Khmaladze

From the architect. The project is located in one of the newly urbanized parts of the seaside city of Batumi, Georgia. It includes fuels station, McDonald's, recreational spaces and reflective pool.

Given the central location and therefore importance of the site, it was decided to give back as much area as possible for recreation to the city by limiting the footprint of the building and vehicular circulation. This resulted in one volume with all programs compressed within.

Spaces are composed in such way, that two major programs - vehicle services and dining are isolated from one another, both physically and visually so that all operations of fuel station are hidden from the view of the customers of the restaurant.

Because of the predefined, small building footprint, most of the supporting and utility spaces are grouped and located on the ground level to be close to all technical access points.

Public space of the restaurant starts from the lobby and its separate entrance on the ground floor . From where, as a way to naturally connect to the upper floor and to offer customers the experience of smooth transition between levels, the floor steps upwards and creates inhabitable decks on intermediate levels to be occupied as dining spaces.

Part of the dining space offers view towards outside water features, while the rest seamlessly transitions into open air patio on the upper level. The patio, enclosed from all sides to protect the space from outside noise, provides calm open air seating. The vegetation layer, which covers the cantilevered giant canopy of the fuel station adds natural environment and acts as a "ecological shield" for the terrace.