法国,巴黎,Tete in L’air社会保障性住房 / KOZ Architectes

建筑师: KOZ Architectes

地点:94 Rue Philippe de Girard, 75018巴黎,法国

项目面积:2102.0 sqm

项目年份:2013

摄影:Cécile Septet

合作者:Christophe Ouhayoun & Nicolas Ziesel, Jean-Francois Laurent

客户:SIEMP

建筑师提供的项目信息。本案项目位于巴黎北部一个古老的工人阶级市镇,处在一块纵深狭长的场地上。

原有建筑的情况已经非常糟糕了,但设计纲要却要求保留沿街立面原有的生动别致面貌,让人感觉这里曾经有过丰富且密集的社会生活,这给建筑师带来了设计灵感。

建筑师的第一个目标是建立一个朝南的宽敞花园。它位于居民出入的一条自然路径上,类似一个中间空间,处在街道与住户的私密领域之间。所有公寓的客厅都面对着这个花园,不但自身与这个城市中的一小片大自然建立了联系,邻居之间也可以更加紧密地联系在一起。

沿街一侧的原有建筑已经经过全面翻新,其中容纳了满足当今生活标准的公寓。它还有一个双层高的门廊,让人们从街道上就能欣赏到花园景色,另外,在花园一侧的新建筑施工阶段,住户还可以投机地从门廊进入公寓。

这座新建筑的主要特点是100%采用了木结构。建筑师坚信这种材料结合了无与伦比的生态和美学优势。但在所有的法规和建筑工人习惯都是有关混凝土结构的这样的一个国家,使用木材简直就是一项壮举!从地面到屋顶,建筑师必须提出全新的方案以解决结构问题、声学问题或消防问题。建筑师采用了某种高科技手段来使用木材这种低科技材料,使整体环保性能超过了目前的现行标准。

虽然木建筑需要遵守严格的规范和标准,但点缀在立面上的插件式木盒子有趣的韵律感打乱了结构的理性秩序,赋予场地自然的特点。木盒子位置随机设定,使得每套公寓的布局都很独特,木盒子还有不同的用途,例如它可以作为正式的卧室,也可以当作SOHO空间或健身房!建筑后面的小庭院为一层的住户提供了私家花园,将自然光线引入所有的浴室,提高了舒适度,给住户带来了住宅般的品质生活。

木覆层非常生动的铺设方式进一步弱化了建筑的体量感,天然粗糙的木材给人一种安静、感性的感觉。木材有助于将建筑与花园融合在一起,起伏的木栈道和露台飘浮在娇嫩的小树旁、满地的野花上,从而使花园有一种露天房间的感觉,欢迎着住户来到这个小小的社区。最后它还表明,社会保障性住房也可以是让人感到幸福和骄傲的小乌托邦。


Architects: KOZ Architectes

Location: 94 Rue Philippe de Girard, 75018 Paris, France

Area: 2102.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Cécile Septet

Collaborators: Christophe Ouhayoun & Nicolas Ziesel, Jean-Francois Laurent

Client: SIEMP

From the architect. The project is located in an old working class borough in the north of Paris on a deep and narrow plot.

Existing constructions were in a very poor condition. Yet the brief asked for the preservation of the building on the street to retain it’s picturesque spirit, and there was a feeling that there had been a rich and dense social life here that inspired us. 

Our first objective was to create a generous garden, opened to the south. It is on the natural path of the inhabitants  and acts like an intermediate space between the street and the intimacy of one’s home. All the apartments living rooms are opened on it , to connect oneself to this small piece of urban nature and to connect neighbors together. 

The existing building on the street side is totally revamped to accommodate apartments answering today’s living standards. It also wins a double height porch to allow views to the garden from the street, and - more opportunistically -  to provide access during construction of the new building along the garden.

The main feature of this new part is to be 100% in wooden construction. A strong conviction on our part as this materials combines incomparable ecological and aesthetic benefits. But quite a feat in a country were all regulations and builder habits revolve around concrete construction!  From ground to roof we had to invent new solutions to solve structural, acoustic or fire issues. A sort of high tech use of a  low tech material, bringing the overall environmental performance to exceed by far current standards.

But even if wood building requires a high degree of discipline and stringency the playful rhythm of the plug-in wood boxes that punctuate the facade disrupt the rational constructive order, and give the place a spontaneous character. The boxes aleatory position make the layout of each apartment unique and allow for different uses, from their official bedroom function to SHOHO spaces or gym room! Small courtyards at the rear of the building provide private gardens at the ground floor and help us  bring natural light in all the bathrooms to add extra comfort and a house-like quality of life.  

The very graphic laying of the wooden cladding further fragments the perception of the built volume, gives a very quiet tone  and values the sensuous presence of the rough natural wood. It helps to blend architecture with the garden and it’s undulating wooden path and terrace, floating around delicate trees and a prairie of wild flowers. Thus making our garden a sort of open air room, welcoming to the small community of inhabitants. It ultimately states that social housing can still be the place to promote small scale sensitive utopias of well being and pride.