意大利,Brixen,室内攀岩场 / W. Meraner – M. Mutschlechner

建筑师: W. Meraner + M. Mutschlechner

地点: Brixen, South Tyrol, 意大利

年代: 2012

摄影: G.R. Wett

意大利Brixen的室内攀岩场位于历史地段,它和其它类似的体育建筑相比庞大得多,它的设计具有很高的美学和艺术目标。建筑的立面是透明的,以吸取周围的自然景观。

多层的里面有动态的效果,对室内外的人产生新奇的印象。 The multi-layer facade creates a moiré effect, generating always new impressions for the moving observer and both the users inside as also the viewer outside in a dynamic relationship to the climbing gym provides. In the planning of the climbing Hall, ecological aspects and sustainability were essential.

立面处理细节非常精巧:多层材料,利于通风;中间层的空间可以保存热量同时也作为储藏空间。

通过使用太阳能,季节性变化的外立面和自然通风和排气措施,就没有必要使用机械冷却,这些措施显著降低建设成本和运行成本。攀岩馆的南面是镇子的新城市广场、北面面向上城,连接新的地下停车场,还有残疾通道。

攀登大厅视野很好,可以看见外面公园和广场的景观,也可以看到完整的内部攀登塔。采用的攀登技术概念适合登山运动员和休闲登山者训练和比赛。


Architects: W. Meraner – M. Mutschlechner

Location: Brixen, South Tyrol, Italy

Year: 2012

Photographs: G.R. Wett

The indoor rock climbing hall in Brixen arises close to the historic center and is therefore – compared to other similar sport infrastructures – designed with a high aesthetical and artistical claim. Nature and landscape are transported into the building through a transparent façade design; at the same time, the inside remains visible to the outside. The multi-layer facade creates a moiré effect, generating always new impressions for the moving observer and both the users inside as also the viewer outside in a dynamic relationship to the climbing gym provides. In the planning of the climbing Hall, ecological aspects and sustainability were essential.

Be due a detailed planning and a sophisticated climate concept with multi-layer assembled façade, ventilation or heat storage by intermediate zones in the facade construction, as well as creation of mass storage in the building.

With the use of solar energy, the seasonal changing façade envelope and natural ventilation and exhaust, a mechanical cooling is not necessary and results in a significant cost savings for construction and operating costs. Tapping into the climbing hall is South-facing from the new town square, facing north from the upper City Park a connection to the new underground car park is provided; the disabled access guarantees also the use for therapeutic purposes.

The open design of the climbing hall with free allows the look outwards on Park and square, as well as inward on the entire Hall standing climbing towers. The climbing technical concept makes the Hall suitable for sport climbers and recreational climbers, for training and competition.“