韩国,骊州郡,京畿道,九座桥乡村俱乐部 / 坂茂建筑师事务所

建筑师: 坂茂建筑师事务所

地点:骊州郡,京畿道,韩国

首席建筑师: Shigeru Ban Collaborator: KACI International, Inc.

面积: 20977.0 平方米

年代: 2009

摄影: Hiroyuki Hirai

客户: CJ 集团

建筑师描述如下: 距离首尔两个小时车程的高尔夫球俱乐部。它是由三个建筑组成:俱乐部正式会员区,贵宾会员区,住宿VIP会员区。三座建筑用了不同的结构体系,现代的设计,并采用了韩国传统的施工方法。

正式成员区建筑的结构是包括整个建筑的六边形木网壳屋盖。贵宾住宿区建筑采用了短跨度钢结构,这种结构一般使用在住宅建筑中。 VIP会员会所采用钢筋混凝土结构。

俱乐部的中庭空间与透明玻璃为周围的建筑和人群提供了高大而透明的开放空间,其中的结构是曲线的木柱和屋顶。木柱子向天空生长,到了屋顶组合成为水平的六边形网格。下面的墙采用了本地的大型石材和传统的拼接做法,逐渐向内朝斜上方。

透明和高大木材结构作为接待区,会员休息室和宴会厅。石头围合外壳的部分作为私人更衣室区,浴室,水疗中心和服务设施,地下室是停车场。

开放式中庭的采用的玻璃叠加百叶窗的玻璃幕墙,使之完全对外开放。在上层露台采用滑动玻璃门与室外无缝连接宴会厅内部。

三层高的木结构暴露出来富于装饰效果,由于木构件的尺寸过大,还有一定的防火问题,所以,特别获得了当地消防部门的批文。这也是值得的,因为人们在室内能感到木材的温暖和质感。


Architects: Shigeru Ban Architects

Location: Yeoju-gun, Gyeonggi-do, South Korea

Architect In Charge: Shigeru Ban Collaborator: KACI International, Inc.

Area: 20977.0 sqm

Year: 2009

Photographs: Hiroyuki Hirai

Client: CJ Group

From the architect. This is a new clubhouse for a premier golf course located two hours from Seoul by car. It is composed as three buildings: the main clubhouse for regular members, a VIP members area, and accommodations VIP members. Each building is composed of a different structural system and are presented in a modern sense of traditional construction methods in South Korea.

The regular members’ clubhouse building is composed of a hexagonal wooden grid shell roof structure that encompasses the whole building. The VIP accommodations is a short span steel structure in a residential scale. The VIP members’ clubhouse building is reinforced concrete.

The atrium space of the main clubhouse is composed of timber columns and roof with an envelope of clear glass providing a transparent and open space. The laminated timber columns arranged in radially climb vertically and curve to become horizontal members at the roof plane forming a hexagonal grid. The lower podium is constructed as a wall of large local stone built like tradtional stone setting of South Korea, gradually slanting inwards towards the top.

The transparency and openness of the timber portion serves as the reception area, the members’ lounge and party room. The enclosure of the stone podium includes the more private Locker room area, bathrooms, a spa and building services, and parking is provided in the basement.

The open atrium’s transparent curtain wall utilizes stacking glass shutters that enables the atrium to open completely to the outside. The terrace at the upper level uses full-height sliding glass doors to connect the party room interior seamlessly with the outdoors.

The three story high timber structure is exposed as the interior finish material, and received fire department approvals by way of oversizing the timber members to act as the fireproofing material. The warmth and texture of the wood is felt in the interior throughout the building.