澳大利亚,新南威尔士州,布鲁克林,米尔森岛室内体育馆 / Allen Jack+Cottier Architects

建筑师: Allen Jack+Cottier Architects

地点:澳大利亚,新南威尔士州,布鲁克林,Hawkesbury River Information Centre, 5 Bridge Street

项目建筑师:John Gunnell, Jennifer Gehbauer

设计主管:Michael Heenan

项目总监:John Whittingham

面积:690.0 sqm

年份:2010

摄影: Courtesy of AJ+C

结构顾问:Taylor Thomson Whitting

水力学顾问:Steve Paul and Partners

环境顾问:Cundall

电气顾问:Haron Robson

景观顾问:Environmental Partnership

声学顾问:Day Design

丛林大火、动植物防护:Travers Bushfire & Ecology

项目经理:Sydney Olympic Park Authority

施工方:INTEN

工程总造价:$2.7m

文字介绍来自建筑师。这座由Allen Jack+Cottier建筑事务所设计的多功能大厅位于新南威尔士州霍克斯伯里河的米尔森岛上,建筑师采用一种富有想象力的方法对建筑的材料、结构及形式进行了设计。

米尔森岛是一个度假营地,这里关注人们的健康状况,倡导社会公平原则。常常接待成群结伴而来的享受为期一周长途旅行的家境贫困的年轻人。

建筑标书要求将其打造为一座坚固耐用的多功能体育馆,人们在这里可以进行一系列的室内运动,例如打篮球、无板篮球、排球,同时这座建筑也能够用作剧院、舞蹈表演、展览等。然而其真正目的是希望无论人们的身体状况和精神状态如何,每一个到此的人都能够参与其中、乐享其中。

霍克斯伯里河两岸的土著所使用的传统独木舟激发了建筑师的设计灵感。这些独木舟的材料是由从澳洲桉树上剥下的单片树皮制成的,然后用火对其进行干燥处理,最后用树枝固定其形状。独木舟两端离开地面,上翘支撑着船体,节约了原料,也展现出了这栋建筑的精髓所在。

建筑的外形来自于热力学分析、对于施加在建造地点的侧向风力的研究、对落叶和雨水收集的需求,以及对建筑外围护结构的要求。自然散热通风系统的采用确定了屋顶的形状,因为平稳的气流要求建筑的内表面干净整洁。在建筑物的外部,人们看不到任何屋脊、屋檐、排水沟、落水管或天窗。连续的墙体/屋顶形状使建筑无需建造排水沟,这样就减少了维护工作,同时也消除了一个重大的灌木火灾隐患。雨水不会聚集在成堆的落叶和树枝中,而是直接落入岩石庭院里进行天然的过滤和收集。

设计利用了胶合板的内在特性以及建筑物的形状,建筑外形之所以如此设计就是为了降低施加在这片外露建造地点的风力,从而减少了30%的结构自重。人们只能乘船前往这座岛,因此包括地板和设备管道在内的所有建筑构件,都必须能够用船运送到建造地点。

钢结构与一个交叉层压胶合板开间连在一起,承担了长达38米的建筑物所受的全部风力载荷。嗯,准确地说是几乎全部!当被要求在地板和大约十二岁孩子的眼睛高度之间加入一条不间断的狭槽时,结构工程师几乎累出了心脏病。我们钟爱这个想法:孩子们可以欣赏到户外优美的风景,而个子较高的成年人却专注于馆内的活动。

我们希望这栋建筑能够“逐渐地”融入这片建造地点。建筑师将它定位在两行树之间,重现了屋脊的起伏结构,这个结构作为这片建造地点早期采石作业流程的一部分曾经被拆除了,这种屋顶形式有助于缩减明显的建筑规模。

十二台风力涡轮机和一系列落地百叶窗组合确保了建筑物在悉尼的炎炎夏日也能够保持凉爽。在寒冷冬日则关闭涡轮机和百叶窗,热羽流就起到了保温衬垫的作用。

夜晚时分,这栋新建筑的弧形翼状结构作为一个舞台口,为篝火晚会营造了一个空间,这是建造地点中每一个营地的重要组成部分。这样体育馆里面的观众可以向聚会空间眺望,同时围绕在壁炉周围的观众也能够回望到大厅内部。

附加的便利设施和仓储模块为壁炉、丛林徒步旅行活动以及运动场跑道提供维修与保养服务。同时它们也为大厅定义出了一个清晰有力的入口空间。从屋顶窗户、地面狭长的窗户以及侧壁射入的自然光线为大厅营造了一种如同艺术画廊般的氛围。

当你身处这座风景秀美的小岛上时,便能感知到这栋建筑的存在,以及它与周围环境完美融合的方式。


Architects: Allen Jack+Cottier Architects

Location: Hawkesbury River Information Centre, 5 Bridge Street, Brooklyn NSW 2083, Australia

Project Architects: John Gunnell, Jennifer Gehbauer

Design Director : Michael Heenan

Project Director: John Whittingham

Area: 690.0 sqm

Year: 2010

Photographs: Courtesy of AJ+C

Structural Consultant: Taylor Thomson Whitting

Hydraulic Consultant: Steve Paul and Partners

Environmental Consultant: Cundall

Electrical Consultant: Haron Robson

Landscape Consultant: Environmental Partnership

Acoustic Consultant: Day Design

Bushfire, Fauna And Flora : Travers Bushfire & Ecology

Project Manager: Sydney Olympic Park Authority

Builder: INTEN

Total Project Cost: $2.7m

From the architect. Allen Jack+Cottier adopted an imaginative approach to materials, structure and form when designing this multi-purpose hall on Milson Island in the Hawkesbury River, NSW.

Milson Island is a holiday camp, totally focused on health and social equity, which groups of disadvantaged youths visit on week long trips.

The brief for the building called for a robust multi-purpose sports hall to be used for indoor sports such as basketball, netball and volleyball, as well as theatre and dance performances and exhibitions. But its real purpose is to allow anyone who comes to this place to participate and have lots of fun while doing it,regardless of their physical or mental capabilities.

The building was inspired by the traditional canoe used by aborigines on the Hawkesbury River. These canoes were made from a single piece of bark, stripped from a Stringybark tree, seasoned over a fire and shaped by branches. Upturned and propped off the ground the canoe, in its frugality, demonstrated the essence of shelter.

The shape of the building emerged from thermodynamic analysis, a study of side wind forces on site, the need to shed leaves yet collect water, and the enclosure requirements. The use of natural thermal ventilation generated the roof shape, as smooth airflow required a clean, crisp interior skin. There are no visible ridges, eaves, gutters, downpipes or skylights on the exterior. The continuous wall/roof shape dispenses with gutters, reducing maintenance and removing a major bush-fire hazard. Rainwater, freed from the blockage of leaves and branches, falls directly into rock gardens for natural filtering and collection.

The design exploits the inherent properties of plywood with the shape of the building designed to unload wind forces on this exposed site, thus reducing the weight of the structure by 30%.  The island is accessed only by boat so all building elements, including the floor and service pods, had to be able to be barged across river to the site.

The steel frame, in conjunction with one cross laminated plywood bay, carries all the wind loads of 38m of building to the ground. Well almost to the ground! The structural engineer nearly had a heart attack when asked to include an uninterrupted slot between the floor and about the eye height of a twelve year old child. We love the idea that the kids can see the beauty of the landscape outside, whilst the taller adults are focused on the activities within.

We wanted the building to slot ‘gently’ into the site. The building was positioned into a pocket between two lines of trees where we recreated the roll of the ridge which had been removed as part of an earlier quarrying operation on the site, helping to reduce the apparent scale of the building.

A combination of twelve wind turbines and a series of floor mounted louvres ensure the building remains cool in Sydney's fierce summer heat.  In winter with the turbines and louvres closed, a heat plume forms to act like an insulation blanket.

At night, the curved wing shape of the new building acts as a proscenium arch to define the place for the campfire, an important part of each camp at the site. It works both for the audience inside looking out to the gathering space, and for the audience around the fireplace looking back into the hall.

Attached amenities and storage modules service the fireplace, the bushwalking activities and the oval.  They also serve to define a clear and strong entry space to the hall. Natural light from the roof windows, ground level slot windows and end walls create an almost art gallery-like feel to the hall.

When you are on this beautiful island site you are aware of the presence of this building and the way it so carefully respects its place.