中国,北京,国电新能源技术研究院 / 北京建筑设计研究院有限公司 3A2 工作室

建筑师:北京建筑设计研究院有限公司 3A2 工作室

地点:中国北京,昌平区

设计组:Ye Yiqian, Liu Weigang, Xue Jun, Duan Wei, Cong Zhen, Huo Jianjun, Wang Yazhao, Xu Xiaoying

面积:240,000 sqm

年份:2013

摄影:Yang Chaoying

结构工程师:Shun Zhou, Xuesheng Wang, Guanglei Shi, Yang Wang, Zongjie Li, Liping Guo, Pei Li, Yuwei Zhang

机械工程师:Hongqing Xu, Li Chen, Hui Fu, Penghua Qin, Yingwu Wang, Mo Zhao, Chunping Zhang

电气工程师:Ping Luo, Jie Liu,Chao Li, Xi Zhang, Fan Yang, Wentao Kuang

经济顾问:Xiatao Jiang, Liang Chen, Hai Feng Zhu, Xinwei Zhang, Yannan Zhang, Zexia Song

客户:北京国电新能源技术研究院

设计时间:2010-2011

文字来自建筑师。北京国电新能源技术研究院(GNETRIB)的所在地就在坐落于北京昌平区的未来科技城的东北角。该地块西面温榆河生态园,东临京承高速公路。建筑工地占地560米长,560米宽,总用地面积19.7公顷,建成区域达24万平方米。项目设计开始于2010年1月,于2011年9月完成,然后开始施工,最终于2013年9月正式投入使用。

地块的中心被定下来用于科学研究,八栋标准化的研究大楼和一座会议中心围在一起,围成了一个封闭庭院。太阳能光伏板面板作为一种建筑构件覆盖着屋顶,增强了集体建筑围合的效果。地块的东部用于实验,三个大规模的实验车间毗邻科研大楼的中心。地块的东部准备用于办公,有三栋高层建筑以圆弧形的造型随机分布于场地上。这些高低错落的建筑共同营造了一个河畔的建筑群。办公楼中光滑透明的双层玻璃围廊贯穿了中央建筑,这个围廊形成了椭圆形的半封闭空间。

每座建筑的地下部分都彼此连接,形成了一个整体,主要用于停车、健身中心、设备间以及其他功能,以改善地下空间的质量。在健身中心的两侧,根据地形设计了两个下沉庭院,分别作为温泉花园和网球场,此外还为健身中心提供自然光线和通风。

建筑物立面主要采用了浅米色的花岗岩板幕墙、玻璃幕墙和铝质幕墙系统。

在设计中还利用了各种生态节能技术,最大限度地保护了自然资源,而且保护环境,减少污染。本项目在绿色建筑评定标准中达到了三星级的水平。此外,屋顶上的太阳能光伏电池板总面积约为3万平方米,因此清洁能源真正成为该建筑场地的目标,并发挥了实际作用。


Architects: BIAD 3A2 Studio

Location: Changping, Beijing, China

Design Team: Ye Yiqian, Liu Weigang, Xue Jun, Duan Wei, Cong Zhen, Huo Jianjun, Wang Yazhao, Xu Xiaoying

Area: 240,000 sqm

Year: 2013

Photographs: Yang Chaoying

Structural Engineers: Shun Zhou, Xuesheng Wang, Guanglei Shi, Yang Wang, Zongjie Li, Liping Guo, Pei Li, Yuwei Zhang

Mechanical Engineers: Hongqing Xu, Li Chen, Hui Fu, Penghua Qin, Yingwu Wang, Mo Zhao, Chunping Zhang

Electrical Engineers: Ping Luo, Jie Liu,Chao Li, Xi Zhang, Fan Yang, Wentao Kuang

Economic Consultant: Xiatao Jiang, Liang Chen, Hai Feng Zhu, Xinwei Zhang, Yannan Zhang, Zexia Song

Client: Guodian New Energy Technology Research Institute Beijing

Date Of Design: 2010-2011

From the architect. The site of Guodian New Energy Technology Research Institute Beijing (GNETRIB) is located at the northeast edge of Future Technology City, where is situated at Changping District in Beijing. The site faces Wenyuhe Ecology Park to the west and Jingcheng Motorway to the east. The construction site is 560m long, 300m wide, 19.7ha in land area, and 240,000㎡in build-up area. The project design started in January 2010, and completed in September 2011, then built up and inhabited in September 2013.

The Center of site is nominated for scientific research with enclosure courtyard layout formed by eight standardized research building and a conference center. Solar photovoltaic panels cover the roof as one of the building elements strengthen the effectiveness of collective enclosure. The east of site is for experimentation, with three large scale experimental workshops adjacent to the center of scientific research buildings. The West of site aims to office utilization, which is consisted of three high buildings based on random distribution of arc motif. It forms riverside building community with scattered high and low. The office buildings are run through the center buildings by the double-layer glazed cloister that generated the oval semi-enclosed space.

The underground of each building is connected to each other as a whole, mainly for parking, fitness center, equipment rooms and other functions, in order to improve the quality of underground space. In both sides of the fitness center, in relation to the terrain layout, two sunken courtyards are respectively disposed as a hot spring garden and a tennis court, furthermore provide natural light and ventilation for the fitness center.

Building facades mainly apply the shallow Beige granite plate curtain wall, glass curtain wall, aluminum curtain wall systems.

The varied ecological energy-saving technologies are used in the design, which are maximum conservation of resources, moreover protect environment and reduce pollution. The project achieves to three stars in Evaluation standard for green building . In addition, total area of solar photovoltaic panels on the roof is about 30,000㎡, therefore the clean energy truly becomes the site goal and play a practical role.