意大利,佛罗伦萨 ,安东尼世家酒庄 / Archea Associati

建筑师:Archea Associati

地点:意大利佛罗伦萨,Bargino, San Casciano in Val di Pesa

项目组:Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi

年份:2012

摄影:Pietro Savorelli, Leonardo Finotti

艺术监督:Marco Casamonti

艺术指导助理:Francesco Giordani

工程:HYDEA

客户:Marchesi Antinori srl

预算:€ 85,052,831

安东尼世家酒庄位于佛罗伦萨和锡耶纳之间的中点,周围环绕着奇扬第独特的丘陵地带。酒庄顾客的高雅品位使得建筑师不断雕琢酒庄的设计,力求通过精心打造景观和周围环境从而表达出葡萄酒产地的文化价值和社会价值。

因此,建筑的功能方面便成为设计的一个重要组成部分,主要围绕建筑物的地理形态实验展开,可以将这种实验理解为最真实地表达了人们对于人类文化、人造产物、工作环境和自然环境之间能够彼此共生、相互融合的期望。酒庄的物理结构和智能结构依赖于它们与土地之间的深远关系,这种关系是如此地紧密,同时这种关系也遭到了一些破坏(在经济投资方面亦然),以便于将建筑形象隐匿起来,与周围的土地完美地融合在一起。

因此建筑师设计这座酒庄的目的是将建筑与乡村景观融为一体,工业综合体似乎成了乡村景观的一部分,屋顶已经变成了一块栽种着葡萄藤的农田,屋顶沿着轮廓线被两个水平方向的切口打断,这两个切口使得光线能够进入室内,这样通过虚构的透视画一般的结构,身处建筑内部的人们也能够欣赏到美丽的景色。

为了运用典型的建筑表达方式,建筑立面沿着自然坡度横向延伸,斜坡上竖立着的一行行的葡萄藤将立面分隔开来,它们与土地一起形成了建筑的“屋顶”。 开口或切口部分小心翼翼地揭开了地下内部空间的面貌:办公区域,排列如路障上方的观景楼;葡萄酒生产区域沿着下部结构排列,而上方则是装瓶和储存区。成桶的葡萄酒摆放在酒庄隐蔽的中心位置,它们在这里慢慢发酵酿熟,这个光线昏暗、赤土筑造的拱顶营造了一种韵律感,在这里人们感受不到空间的神圣,建筑师并不是刻意地想让光线照射不到这里,而是为了保证理想的湿热环境,确保葡萄酒产品能够慢慢酿熟。

建筑物的剖面图显示出:建筑师采用测高法对结构进行布置,既遵循了葡萄的生产流程——从葡萄运抵位置到发酵罐再到圆筒形穹窿地下室,整栋建筑呈下降趋势设计(仿佛受重力吸引一般)——而游客的区域正与之相反,整个结构呈上升趋势,从停车场到酒庄再到葡萄园,穿过张贴着新闻报道的生产区和展览区,薇桑托藏酿甜白葡萄酒逐渐发酵成熟的区域,最终到达餐厅、容纳礼堂、博物馆、图书馆、品酒区和销售部的楼层。

办公室、行政区域和经理办公室位于酒庄的上层,一系列的内部庭院将它们分隔开来,圆形的孔洞分散在这个葡萄酒庄园的屋顶之上,它们照亮了庭院。该系统也为小型家庭旅馆和看门人的住处提供了光线。建筑所使用的材料和技术让人们想起了当地的传统——简朴,这些元素都清晰地表达出了自然研究这一主题,无论是在赤土的使用上,还是明智地用土壤自然产生的能量降低酒庄温度和实现酒庄的隔离性能方面,都为葡萄酒的生产营造了一个理想的气候条件。


Architects: Archea Associati

Location: Bargino, San Casciano in Val di Pesa, Firenze, Italy

Project Team: Laura Andreini, Marco Casamonti, Silvia Fabi, Giovanni Polazzi

Year: 2012

Photographs: Pietro Savorelli, Leonardo Finotti

Artistic Supervision: Marco Casamonti

Artistic Direction Assistant: Francesco Giordani

Engineering: HYDEA

Client: Marchesi Antinori srl

Budget: € 85,052,831

The site is surrounded by the unique hills of Chianti, covered with vineyards, half-way between Florence and Siena. A cultured and illuminated customer has made it possible to pursue, through architecture, the enhancement of the landscape and the surroundings as expression of the cultural and social valence of the place where wine is produced.

The functional aspects have therefore become an essential part of a design itinerary which centres on the geo- morphological experimentation of a building understood as the most authentic expression of a desired symbiosis and merger between anthropic culture, the work of man, his work environment and the natural environment. The physical and intellectual construction of the winery pivots on the profound and deep-rooted ties with the land, a relationship which is so intense and suffered (also in terms of economic investment) as to make the architectural image conceal itself and blend into it.

The purpose of the project has therefore been to merge the building and the rural landscape; the industrial complex appears to be a part of the latter thanks to the roof, which has been turned into a plot of farmland cultivated with vines, interrupted, along the contour lines, by two horizontal cuts which let light into the interior and provide those inside the building with a view of the landscape through the imaginary construction of a diorama.

The façade, to use an expression typical of buildings, therefore extends horizontally along the natural slope, paced by the rows of vines which, along with the earth, form its “roof cover”. The openings or cuts discreetly reveal the underground interior: the office areas, organized like a belvedere above the barricade, and the areas where the wine is produced are arranged along the lower, and the bottling and storage areas along the upper. The secluded heart of the winery, where the wine matures in barrels, conveys, with its darkness and the rhythmic sequence of the terracotta vaults, the sacral dimension of a space which is hidden, not because of any desire to keep it out of sight but to guarantee the ideal thermo-hygrometric conditions for the slow maturing of the product.

A reading of the architectural section of the building reveals that the altimetrical arrangement follows both the production process of the grapes which descend (as if by gravity) – from the point of arrival, to the fermentation tanks to the underground barrel vault – and that of the visitors who on the contrary ascend from the parking area to the winery and the vineyards, through the production and display areas with the press, the area where vinsanto is aged, to finally reach the restaurant and the floor hosting the auditorium, the museum, the library, the wine tasting areas and the sales outlet.

The offices, the administrative areas and executive offices, located on the upper level, are paced by a sequence of internal court illuminated by circular holes scattered across the vineyard-roof. This system also serves to provide light for the guesthouse and the caretaker’s dwelling. The materials and technologies evoke the local tradition with simplicity, coherently expressing the theme of studied naturalness, both in the use of terracotta and in the advisability of using the energy produced naturally by the earth to cool and insulate the winery, creating the ideal climatic conditions for the production of wine.