西班牙,格拉纳达,殡仪馆 / Muñoz Miranda Architects

建筑师:Muñoz Miranda Architects

地点:Guardia Civil Guardia Civil Puesto de Murtas, Calle del Atalayón, 18490 Murtas, 西班牙格拉纳达

建筑师负责人:Alejandro Muñoz Miranda, Jesús M. Muñoz Miranda

土木工程师:Pedro A. González Garrido

项目面积:82.0 sqm

项目年份:2014

摄影: Javier Callejas Sevilla

建筑公司:Excmo. Ayuntamiento de Murtas

建筑师提供的项目信息。这里是一个本不存在的地块,原来是穆尔塔斯市镇山上的一片松树林,还有利用阿尔普哈拉当地的方式,用当地粗糙的石头建造的一面原有的挡土墙。本案项目为守夜的人创造了空间。

由大型HEB钢支撑的一根大型石头过梁创造了一个入口空间。进入建筑后你就会发现这里是一个凹形空间,连接着天空与大地。凹室有两个,一个是公共空间,另一个是更加私密的空间。光线成为每个空间里让人反思本体论的物质。公共空间的光线更加充足,最内侧的私密空间则只有少量的光线掠过。

正午直射和投射的阳光在建筑上出现连续的光环形成日食,在这里,土地(投射到弧形墙体上材料光)和天空(非物质的直射光/清晰)都进入了独特的神奇时刻,每天出现日食的时候,灵魂就会通过时间窗口升入天堂。


Architects: Muñoz Miranda Architects

Location: Guardia Civil Guardia Civil Puesto de Murtas, Calle del Atalayón, 18490 Murtas, Granada, Spain

Architect In Charge: Alejandro Muñoz Miranda, Jesús M. Muñoz Miranda

Civil Engineer: Pedro A. González Garrido

Area: 82.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Javier Callejas Sevilla

Construction Company: Excmo. Ayuntamiento de Murtas

From the architect. A lot that does not exist. A pine forest along the hillside at the top of Murtas. An existing retaining wall constructed in an Alpujarra´s vernacular way, using local rough stones. The program seeks a room to hold a wake over.

A large stone lintel beam supported by a large HEB creates an access space threshold. Once inside, you think of a concave space (cavus-cave) that connects earth with sky. Two concave rooms, one public and one more private. The light as an ontological reflection of each space. In the public room a greater amount of light surrounds and envelops, in the innermost chamber fleeting light slides and moves.

The midday sun forms an eclipse as continuous ring drawn together by direct and projected light, where land (material light projected onto the curved wall) and sky (immaterial direct light / clarity) engage in that particular magic moment to let out the soul in its ascent to heaven by the time window of the eclipse generated daily.