法国,里尔,里尔档案馆 / zigzag architecture + J de Alzua

建筑师: zigzag architecture, J de Alzua

地点:法国里尔

面积:13000.0 sqm

年份:2013

摄影: Julien Lanoo

公司:NORPAC

客户:CG NORD

文字来自于建筑师。保存与表达

本案的目的除了要为一栋积极节能的建筑物(从项目一开始就保持团队合作非常必要)提供鼓舞人心和具有前瞻性的设计理念之外,还有必要为其设计恰到好处的格局、完美的功能性以及有效的保护。保存在档案馆中的书籍和文件都是珍贵的公共财产。

建筑设计方案源自于诠释了本项目的以下四大要点:

——城市中的一个标志物:以仓库的形式建起了七层楼高的同质化建筑物。主楼从梅斯大道和圣伯纳德大街都能看到。其表面覆盖着一层不锈钢网。在钢网上设计了纸莎草形态的像素图案。

——与场所的良好关系:对于场地的重新设计让我们将不同的建筑物与主要道路连接起来,因而既能让人们在这里聚会、交流,也便于进行维修。

——简单的施工:两个建筑体量以切实可行的方法将各种功能组织在一起。工作区和天井设在低层;文件保存区则设在高层。

——一栋效能超卓、积极节能的建筑:设计的主要目标是建造一栋节能建筑。其中采用的干燥系统为法国首例,以及低能耗的热电联产供热系统正在建立中。还在屋顶铺设了300平方米的太阳能光伏板。


Architects: zigzag architecture, J de Alzua

Location: Lille, France

Area: 13000.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Julien Lanoo

Company: NORPAC

Client: CG NORD

From the architect. Conservation & Expresion

Beyond the inspiring and forward-looking idea of the concept for a positive energy building (a teamwork since the beginning of the project was completely necessary), it was necessary to suggest a building with a good distribution, a perfect functionality and an efficient conservation. The books and documents preserved in the departmental file are valuables public goods.

The architecture answer  was born from four essential points who explain the project:

- A signal in the city :  the warehouse form a seven floor homogeneous building. The main building is saw from the Metz boulevard  and  from the St Bernard Street. It's covered with a stainless steel net. The pixellation from a papyrus morphogenesis gave the shape to the net.

-A good relationship to the place : the reorganization of the site plan allow us to link the different buildings to the main path that becomes a place for meeting, exchanging and servicing.

-An easy working : two volumes organize the program in a practical way. The workspaces and the patios take place inside the low volume. The files are placed in the high volume.

- An ultra high performance building, a positive-energy building : the main demand was to build a low-energy  consumer building. A drying system, first  in France,  and a cogeneration heating system, low energy  consumption, are setting up. 300 m2  of photovoltaic panels are placed on the roof.