法国,巴黎,加尼尔歌剧餐厅 / Studio Odile Decq

建筑师: Studio Odile Decq

地点:法国巴黎,8 Rue Scribe

项目负责人:Peter Baalman

面积:1,100 sqm

年份:2011

摄影:Odile Decq – Roland Halbe

结构工程:BATISERF Ingenierie

立面顾问:Odile Decq / HDA – Hugh Dutton Associates

建筑设备工程:MS Consulting

声效工程:Studio DAP

消防安全工程:SETEC

厨房顾问:C2A Architectes

客户:GUMERY

预算:6 M€ excl. VAT

文字来自建筑师。餐厅夹层那柔软而又千变万化的曲线仿佛“魅影”一般,沉默而隐匿,漂浮在前来就餐的客人头上,笼罩着这个有着无数弯曲和起伏的表面的空间。

这家餐厅位于加尼尔歌剧院东立面的柱列后方,当年在歌剧院首次开放时,前来观看演出的观众就是乘坐着四轮马车在这里下车的。

在加尼尔歌剧院内创建一个新的空间意味着要严格遵循有关于这座纪念碑式建筑物的历史特点方面的指导方针:为了确保在不损害现有结构的前提下完全拆掉项目,不允许建筑师触碰任何墙壁、柱子或天花板。

餐厅的立面是由起伏的玻璃制成的面纱一般的结构,在每根柱子之间滑动。玻璃没有明显的结构,以单一的弯曲钢带的形式沿着天花板的拱形曲线固定。这种钢带用不锈钢连杆固定在柱子的上檐板上,距离地面有6米高。玻璃仿佛被施了魔法一样固定在半空。因此,人们透过立面能清晰地看到建筑内外,对建筑物的影响也保持在了最低限度。

对于这个有限空间的另外一个要求就是能为90人同时就餐提供足够的空间。因此夹层被创建为一个连续的表面。狭窄的柱子向上延伸,直达模塑的石膏外壳,石膏外壳弯曲着形成了扶手的边缘。在圆屋顶下方滑行的这个容器形结构如云朵一般漂浮在室内的现有元素之间,同时还不与它们接触。这种设计暗示了幻影的不断变化的形式,那白色的面纱隐秘地在空间中滑翔。

夹层的柔软而又变化万千的曲线安静地、几乎不知不觉地覆盖在空间上,那体量不时拱起、波动起伏,漂浮在餐厅客人头上。整个空间呈向外开放的状态。

现有圆顶的拱顶石从地面层依然可见,而且突然变得非常接近餐厅上层的食客。坐在靠近天花板的石拱的位置,圆顶的对称性不再那么明显,参考点产生了变化,所以对空间的感觉也改变了。在上面的外壳曲线中,上层沉浸在温暖的红色调中,成为一个亲密的私人空间。

红地毯从主楼梯上顺着台阶铺下来,那惊心动魄的红色一直蔓延到黑色地板下面的中心,然后在桌子下悄悄地延伸,一直到达立面的边缘。

在餐厅的后面,也就是最靠近歌剧院入口的地方,与其他地方的洁白无瑕相比,这里的空间变得更加封闭和私人化。长长的红色展台勾勒出了这个空间,为餐厅营造了一个休息区。在休息区的外边,长长的黑色吧台像蛇一样绕着附近的一根柱子。

本项目的设计立足于创建一个能在加尼尔歌剧院内突出餐厅的空间,而非模仿现有的纪念碑式建筑物,并且在尊重它的同时,认可其真正的当代特色。


Architects: Studio Odile Decq

Location: 8 Rue Scribe, Paris, France

Project Responsible: Peter Baalman

Area: 1,100 sqm

Year: 2011

Photographs: Odile Decq - Roland Halbe

Structure Engineering: BATISERF Ingenierie

Facade Consultants: Odile Decq / HDA - Hugh Dutton Associates

Building Services Engineering: MS Consulting

Acoustics Engineering: Studio DAP

Fire Security Engineering: SETEC

Kitchen Consultants: C2A Architectes

Client: GUMERY

Budget: 6 M€ excl. VAT

From the architect. Like a « phantom », silent and insidious, the soft protean curves of the mezzanine level float above the dinner guests, covering the space with a surface that bends and undulates.

Behind the columns of the east facade of the Opera Garnier, the restaurant is located in a place where, when the building first opened, horse-drawn carriages would drop off ticket holders, arriving for a performance.

Creating a new space in the Opera Garnier meant following strict guidelines concerning the historical character of the monument: in order to ensure the possibility of completely removing the project without damage to the existing structure, we were not allowed to touch any of the walls, the pillars, or the ceiling.

The facade of the restaurant is a veil of undulating glass, sliding between each pillar. With no visible structure, the glass is held in place by a single strip of bent steel running along the arched curve of the ceiling. This steel strip is fixed to the upper cornices of the columns 6 meters above the ground with stainless steel connecting rods. The glass is therefore held in place as if « by magic ».

The façade therefore allows for clear views and a minimum impact.

Providing enough floor space to seat 90 people was another requirement for this limited space. The mezzanine was therefore created as a continuous  surface.  Narrow  columns extend upwards towards the molded plaster hull, which curves to form the edges of the handrail. This vessel, which has been slipped under the cupola, is a cloud formation floating between the existing elements of the room without touching them. It’s an allusion to the changing form of the phantom, whose white veil glides surreptitiously in space.

Quietly, almost insidiously, the soft protean curves of the mezzanine cover the space with a volume that arches, undulates, and floats above the guests. The space is open and turned outward.

The keystone of the existing dome remains visible from the ground floor, while suddenly becoming very close to the diners on the upper level. Sitting close to the stone arches of the ceiling, the symmetry of the cupola is no longer apparent, the reference points change, and sense perception of the space is altered. In the curve of the hull above, immersed in warm red tones, the upper level becomes an intimate and private space.

The red carpeting flows down the steps of the main staircase dramatically, spreading out into the center of the black floor below, and running under the tables until it arrives at the edge of the facade.

At the back of the room, in the area closest to the entrance  to  the  Opera,  the  space becomes more protected and private, contrasting with the whiteness of the rest of the room. Long red booths line this space, creating the « lounge » area for the restaurant. At the outside edge of the lounge, a long black bar snakes around a nearby column.

The design for this project is based around creating a space that will highlight the restaurant inside the Opera Garnier, without mimicking the existing monument, but respecting it while affirming its truly contemporary character.