智利,圣地亚哥,迭戈波塔莱斯大学经贸学院 / Rafael Hevia + Rodrigo Duque Motta + Gabriela Manzi

建筑师:Rodrigo Duque Motta, Rafael Hevia, Gabriela Manzi

地点:智利圣地亚哥大区,Huechuraba,Santa Clara

合作方:Catalina Ventura

外部合作方:Martin Holmes

项目面积:16,644 sqm

项目年份:2013

摄影: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

项目管理:Unidad Servicios Externos UDP

结构:Luis Soler P. & Asociados

景观:Francisca Saelzer

可持续顾问:Edificioverde S.A.

照明:Mónica Pérez & Asociados

施工:Bravo e Izquierdo

技术检查:Inspecta S.A.

文字来自建筑师。本项目是迭戈波塔莱斯大学新Huechuraba校区总体规划修订以及其一期工程,即该大学经贸学院的设计竞赛成果。

基地位于圣克里斯托瓦尔山山脚下,略高于Huechuraba山谷,呈斜坡状。根据新校区的位置,学校力争在其学术发展和实际职业环境之间建立牢固的联系,因为它坐落在城市最重要的一个商业区中。

从建筑设计上来说,本项目的挑战在于如何在规则如此纷繁多变的环境中确立一所大学的形象。身处多为租赁写字间的建筑物当中,玻璃盒子缺乏明确的标识,而且设计理念缺乏长远性,所以我们想建立一种对比,用一座厚重的建筑物,永久而稳定的结构,来与大学的长远承诺和卓越性相配。体量的密度、耐久和老化的混凝土,覆盖着葡萄藤、显示四季变迁的墙壁,一座随着时间的推移而逐渐成熟的公园,这些元素逐渐结合为一体。

此外,该项目旨在超越邻里关系,与其地理环境建立一种连接。它利用斜坡来呈现庭院在该地区的优越性,并在不同的高度构建露台,以及一个屋顶花园,屋顶花园将建筑内部的日常生活与遥远的地理环境、圣克里斯托瓦尔山和Huechuraba山谷连接起来。这几处地方都融合了休闲时光与周边的美景。

该项目的总体规划结合了本项目建设的四大元素,其特色是在朝着斜坡的方向设计了一个缺口。作为一期工程和总体工程的一部分,学校项目涵盖了四种元素,以下是详细解读:

1.基座由线性的连续水平面构成,建造了几个能够集约利用的庭院,作为朝向Huechuraba校区美景的景观阳台,其中容纳了这所大学的公共项目。在一期工程中,基座上的不同楼层设有三个广场,其中入口广场连接学校的两栋建筑,本科生广场连接未来工期的项目,而研究生广场与公园直接相连。在这些广场下方,基座中还容纳了大学食堂、学校图书馆和大礼堂。

2.庞大的八层高大楼,立面全部采用连续的竖条栏杆装饰,采取中性风格设计,作为背景,背对着群山,其中都是普通的教室,这些教室需要更多模块化的灵活性。经贸学院的这座建筑容纳了本科教室,是从可俯瞰项目庭院的外部走廊组织起来的,并且与一连串抬高的露台相连,这些露台横跨建筑物的多个楼层,作为更高楼层的空间缓冲地带。

3.在基座上方,也是栏杆大楼的正前方,总体规划还设计了一系列独特的建筑,与栏杆大楼的中性特点形成了对话,建立了一种风景优美的图形场地关系。这些独特的建筑也带来了一定的韵律感,给庭院的风景围合起来。它们也包含了每个单元最具标志性的项目,其多样性给校园的每个部分都赋予了独特的身份。在初期阶段,这里容纳了研究生教室和学院办公室。建筑是以螺旋构造的方式发展而来的,这种螺旋结构在楼层一半的位置连接着倾斜的研究生教室,以及其上层的办公室,上层的循环通道是围绕一个中央采光上空空间设计的。在其基座留下了一大片空间,连接着建筑物顶部的功能空间、硬地面的庭院、公园以及整个区域。

4.最后,一座公园建立于建筑基地较低的区域,与基座交织在一起。它与现有的城市区域保持了一个安全的距离,并为体育项目提供了广阔的活动场所。

迭戈波塔莱斯大学迫切希望能建造环保、可持续的校园基础设施,本项目就为实现这一目标推进了一大步。本项目的设计包含建筑、景观和服务设施,从节约能源和水资源的角度,尽量减少其对环境的影响,为使用者提供高标准的舒适空间。该建筑旨在减少太阳辐射对外围护结构的影响:研究生楼的外墙上布满了洞口,这些洞口都经过精心设计,刚好满足良好的照明和观景需求,还有一个中央上空空间用于接收间接光线,在其四周是内部的循环通道。此外,我们还在北侧和西侧立面设计了一种种植系统,种上了落叶藤蔓,在炎热的夏季提供遮荫,并带来湿润的空气,还有一个屋顶花园,作为保温缓冲地带。在本科楼里,东立面是由混凝土墙覆盖在装饰玻璃上构成的,既能映照出山峦的风光,也能让自然光线从精心设计的开口射入教室。在西侧,我们设计了一面大型的垂直混凝土格架,上面栽种了多年生植物,为走廊和教室遮阳。最后,我们试图在炎热的月份利用从西方刮来的微风在教学楼中产生交叉通风,也在研究生楼的中央上空空间产生空气的上升运动。


Architects: Rodrigo Duque Motta, Rafael Hevia, Gabriela Manzi

Location: Santa Clara, Huechuraba, Santiago Metropolitan Region, Chile

Collaborator: Catalina Ventura

External Collaborator: Martin Holmes

Project Area: 16644.0 m2

Project Year: 2013

Photography: FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Project Management: Unidad Servicios Externos UDP

Structures: Luis Soler P. & Asociados

Landscape: Francisca Saelzer

Sustainability Consultant: Edificioverde S.A.

Lighting: Mónica Pérez & Asociados

Construction: Bravo e Izquierdo

Technical Inspection: Inspecta S.A.

From the architect. The project is the result of a competition for the revision of the new Diego Portales University Huechuraba Campus masterplan, and the definition of a project for its first phase, the School of Economics and Business of the University.

The site is located at the foot of San Cristobal hill, sloping and slightly raised above the Huechuraba valley. With the location of the new campus, the School seeks to build a strong link between its academic development and the professional reality, as it is at one of the most important business centers in the city.

For the architecture, this presented the challenge of asserting a university identity in an environment governed by very different rules. Amid buildings that are mostly for office rental, glass boxes lacking a clear identity and designed with a short term logic, we wanted to build a contrast, a structure with weight that speaks of permanence and stability, to accompany the university in its long-range commitment and transcendence. The density of the volumes, the concrete that lasts and ages, walls to be covered with vines showing the passing of the seasons, a park that matures in years and stone squares, combine to consolidate over time.

In addition, the project seeks to build a connection beyond its neighbors, with its geographic environment. It takes advantage of the slope to render the courtyards dominant over the territory, and builds terraces at different heights, as well as a roof garden, that connects the everyday life of the project with the distant geography, San Cristobal hill, and Huechuraba valley. They are places that link leisure time with the surrounding landscape.

The proposed masterplan combines four elements for the construction of the project defining a cut in the direction of the slope. The project of the school, as a first stage and a section of the total, includes these four elements, advancing their definition:

1. A base from a linear succession of horizontal planes that build the courtyards with intensive use, as balconies over the Huechuraba landscape, which house the public programs of the university. In the first stage the base is defined on three squares at different levels, the access square that connects the two buildings of the school, the undergraduate square that connects to future phases, and the graduate square that is directly related to the park. Under these squares, the base houses a cafeteria, the school library and the main auditorium of the university.

2. A large 8-level continuous bar, with neutral architecture, acts as a backdrop against the hill and houses the system of regular classrooms, which require more modular flexibility. For the School of Economics, this building houses undergraduate classrooms which are organized from an exterior corridor overlooking the courtyards of the project, and linked to a series of raised terraces that cross the building with more than one height, serving as spatial relief at the higher levels.

3. On the base, and in front of the bar, the masterplan proposes a series of unique buildings that dialogue with the neutrality of the bar, establishing a scenic figure-ground relationship. These unique buildings give a certain rhythm and frame the landscape from the courtyards. They also contain the most iconic programs of each unit, and their diversity gives identity to each part of the campus. At this early stage it houses graduate classrooms and academic offices. The building develops based on a spiral configuration, which links the inclined graduate rooms at half levels, and offices on its upper floors, which organize their circulation around a central light void. Its base is released, leaving a large space that connects and articulates the top program of the building, the hard courtyards, the park, and the territory.

4. Finally, a park is defined on the lower area of the site that is intertwined with the base. It builds a safe distance with the existing urban area, and offers an extensive sports program.

The project is part of a strong desire of the university to build environmentally sustainable infrastructure. The project is designed, from the architecture , landscape, and facilities, in terms of savings in energy and water, minimizing its impact on the environment, and high standards of comfort for its occupants. The building seeks to reduce solar impact on the envelope: the exterior graduate walls are constructed with highly controlled openings, just enough for good lighting and views, and a central void for indirect light, around which the circulation is laid out. Furthermore, we propose a system of planters on the the north and west facades, to grow deciduous vines that provide shade and humidity during the hot months, and a roof garden that acts as a buffer for thermal insulation. In the undergraduate building, the east facade is constructed from a concrete wall clad in decorated glass reflecting the hill and filtering light into the classrooms through controlled openings. To the west we design a large vertical concrete lattice, with perennial vegetation planters, shading the corridor and classrooms. Finally, we seek to exploit the breeze from the west in the hot months, to generate cross ventilation in the classroom building and upward movement of air in the central void of the graduate building.