中国,天津,桥园桥文化博物馆 / Sunlay

建筑师: Sunlay

地点:中国天津

设计团队:Zhang Hua

项目面积:Area: 2,220 sqm

项目年份:2008

摄影:Courtesy of Sunlay

建筑师提供的项目信息。三磊介入天津桥园桥文化博物馆项目时,主体结构已经完成。三磊在主体结构设计的基础上进行了调整与修改,重构了建筑的轮廓。该博物馆被设计成一座“散步建筑”,游客行走其间,入眼的风景不断变化。建筑布局和结构按照地形而建,因此反映了原有的景观。游客可以自由地通过钢桥中央到达博物馆,整座建筑融入了周围枝繁叶茂的环境中。

建筑师尊重并巧妙地利用了褶皱的表面,在建筑中创造了灰空间。16根结构柱的设计经过多种手法的处理,提高了结构的部分性能,降低了结构的重量。该博物馆有着折线形的结构、U形的围合空间、从中央延伸到边缘的咖啡平台,室内外框架互相穿透且连续,成为周围环境中的一个焦点。

建筑墙体在这里被虚化。在建筑内部创造的空间为游客提供了独特的景观体验。因为结构是透明的,所以游客对内部房间会有一个直观的感受。室内外的尺度与周围环境非常协调,与公园一起组成了一个有机的整体。


Architects: Sunlay

Location: Tianjin, China

Design Team: Zhang Hua

Area: 2,220 sqm

Year: 2008

Photographs: Courtesy of Sunlay

From the architect. The major structure of Tianjin Qiaoyuan Bridge Culture Museum has been completed when Sunlay got involved in the project. By adjustments and modifications on the basis of major structure design, the outline of the building is reformed. The museum is designed as a ‘walking building’ featuring full of changing scenery. The layout and construction of the building conform to the nature of the land, thus reflecting the existing landscape. Visitors can flow freely through the central of steel bridge reaching the museum and the building blends into a woodsy atmosphere.

The architect’s respectful and clever use of wrinkled surface gives the building grey space. The design of sixteen structural columns is processed in quantity through multiple ways, which partly improve the performance of the structure and reduce the weight of the structure. The museum represents a focal point adapted to its surrounding contexts, including its broken line structure, enclosed space like u-shape, coffee platform extending from the center to the edge, the penetration and continuation of the interior and exterior framework.

The building wall has been grammaticalized here. Creation of the space inside the building provide for a unique landscape experience. Because of the transparent structure the internal rooms allow for an intuitive feeling. Interior and exterior are contained in scale with its surroundings, connecting the park to form an organic whole.