马耳它,海上贸易中心 / Architecture Project

建筑师: Architecture Project

地点:马耳他马沙

面积:17000.0 sqm

年份:2007

摄影: David Pisani , Courtesy of Architecture Project, Teresa Sciberras

文字来自建筑师。该项目涉及一栋办公综合楼的建设,楼内为马耳他海事机关的办公室和其他海事相关实体的办公场所。尽管新建筑的形式反映了其建筑功能,但它还是基本取决于地面条件。多年以来,已有的基岩逐渐延伸至码头,码头是以原料的沉积并浇筑混凝土建造而成的,而避免采取昂贵桩基的需求最终决定了新建筑的L形式。

中央体块包含主入口和各种主要的功能,并作为两个翼楼的主轴。这三个特色各异的体块坐落在一个平台上,所有海事相关机构汇聚与互动的楼层就位于这里。这也是直接与公众接触的楼层,刚好位于面朝大海、自然通风的停车场上方。

北立面楼下是一条交通繁忙的大道,本建筑为了应对这一恶劣的环境,特地背朝这条大道,将开口设于面朝南方的海港一侧的立面,拥抱明亮的自然光线和壮阔的景致。主要服务通道包含垂直循环核心筒、储藏室和卫生间,刚好位于北立面后面,进一步隔绝了建筑物与其脏乱的周边环境。

南立面的金属百叶窗保护了玻璃表面在夏天遭到阳光的暴晒,同时还能在冬天允许较低的入射光线穿透到室内。百叶窗的优化几何形式源自于对以下几方面的研究:阴影、日间照明、百叶窗提供最大太阳能防护的视觉功能(减少制冷负荷)和结合了尽量减少视觉透明度损失的日光控制。

为了能够实现这一平衡,设计师进行了参数分析与模拟试验。百叶窗由直径为30毫米的圆管、垂直间距100毫米排列而成,组成宽1米的垂直框架。这排百叶窗与建筑立面保持650毫米的距离,间隙当中为水平通道。百叶窗上的圆管、框架和通道都具有阳极氧化铝饰面,可反光60%,会随着时间而褪色,也减少了百叶窗本身带来眩光的可能性。

百叶窗在夏季为建筑物提供了高达60%的遮阳效果,在降低了最高气温的同时也减少了该楼大约10%的制冷需求,大大节省了厂房与设备成本。


Architects: Architecture Project

Location: Marsa, Malta

Area: 17000.0 sqm

Year: 2007

Photographs: David Pisani , Courtesy of Architecture Project, Teresa Sciberras

From the architect. The project involved the construction of an office complex to house the offices of the Malta Maritime Authority and those of other maritime related entities. Although the form of the new building reflects its building program, it is derived principally from the ground conditions. The pre-existing bedrock was, over the years, extended to form quays created from the deposit of material and casting of concrete, and the requirement to avoid expensive pile foundations was therefore what eventually dictated the L-shape of the new building.

A central block contains the main entrance and principal functions and acts as a distributor to the two wings. The three distinctly identifiable blocks sit on a platform which houses the floor where all maritime related bodies come together and interact. This is also the floor dedicated to the interface with the public and lies directly above a naturally ventilated car park facing the sea.

The building responds to the harsh environment created by the heavily trafficked thoroughfare skirting the north facade by turning its back on it and having its entrance on the south-facing harbour façade that opens itself up to the bright natural light and views. A service spine containing vertical circulation cores, storage rooms and toilets, placed just behind the North façade, further enhances the detachment of the building from its polluted surroundings.

Metal louvered screens on the South facades protect the glazed surfaces from the summer sun whilst allowing the lower incidence rays to penetrate in winter. The optimization of the screen geometry was derived from studies on the shading, day lighting and visual performance of the screens to provide the maximum solar protection (reducing cooling loads) and daylight control combined with minimum loss in visual transparency.

To be able to achieve this equilibrium, parametric studies and simulations were carried out. The screen consists of 30mm diameter cylinders with 100mm vertical spacing and vertical framing at 1m intervals. The screen lies 650mm from the building façade, horizontal walkways running in the gap on each level. The screen cylinders, framing and walkways have an anodized aluminium surface finish with a reflection of 60% to allow for weathering and to reduce the possibility of glare from the screen itself.

The screens provide up to 60% shading to the facades of the building during the summer months, reducing the peak simultaneous cooling demand for the MMA building by around 10%, and providing significant savings in plant and equipment costs.