墨西哥,Borregos体育场 / Arkylab + Mauricio Ruiz

建筑师: Arkylab, Mauricio Ruiz

地点:墨西哥阿瓜斯卡连特斯

项目建筑师:Luis Morán, Mauricio Ruiz

项目年份:2012

摄影: Oscar Hernandez

项目管理:CB Richard Ellis

合作者:Christian Mujica, Omar Padilla, Cynthia López, Hector Paredes, Elena González, Nancy Jiménez y Hugo Lamas

建筑师提供的项目信息。本案开发项目是为阿瓜斯卡连特斯蒙特雷科技大学设计的足球场,位于一块高于城市的崎岖不平的土地上。

建筑既要融入自然环境又会对其产生影响,这其实是相互矛盾的,因此问题出现了:

应如何开发这个自然与人工共生的项目?

建筑师认为建筑所产生的能让人感知到的影响主要是它的密度对环境的影响,在本案这个自然环境中,建筑师选择重组建筑,将其沿着整个地块设置,发挥其固有的功能,此时,自然环境因插入场地的一个个建筑元素而产生了新的景观。

建筑的密度或体量及其与周围环境产生对话的能力会影响建筑的多样性,多样的建筑必然会对自然环境产生可以感知的影响,前面提到的问题的答案就取决于这种可以感知的影响。于是,建筑师选择分解建筑,将其设在整个地块中,就好像这些扎根于场地中的元素就是场地自然环境的一部分,从而形成了一个新的景观,与插入其中的一个个建筑元素融合在一起。

建筑师摒弃了设计大规模建筑的想法,创造了一个平衡的环境,让人们可以边呼吸新鲜空气,边享受原来的环境关系。当然,这些新鲜空气是经过新建筑的自然过滤的,新建筑是整个足球场的背景,俯瞰着城市风光。


Architects: Arkylab, Mauricio Ruiz

Location: Aguascalientes, Mexico

Project Architects: Luis Morán, Mauricio Ruiz

Project Year: 2012

Photographs: Oscar Hernandez

Project Management: CB Richard Ellis

Collaborators: Christian Mujica, Omar Padilla, Cynthia López, Hector Paredes, Elena González, Nancy Jiménez y Hugo Lamas

From the architect. In a rugged topography which is also high above the city, the development of the project for the soccer and football stadium for the Tec de Monterrey in Aguascalientes campus is proposed.

From the paradox of integration and impact of an architectural object on a natural context, the question arises:

How to develop this natural-artificial symbiosis?

If we see that the perceptual impact of an architectural object lies in its density on the contextual level, in this natural case we opt to defragment and spread it along its topography fulfilling its intrinsic functions, this is when it generates a new landscape hybridized from monolithic elements inserted in the site.

(If the answer depends on the perceptual impact that an architectural object must have on a natural contextual environment with such richness, and the latter is determined by its density or mass, with its dialogic capacity, then we choose to fragment it, to spread it throughout its topography, as if it was about rooted elements part of the same natural logic of the site, to thus develop a new landscape, hybridized from inserted monolithic elements.

Rejecting the idea of large predatory plates, we generate a balanced environment that lets us enjoy the original relationship in a frame of fresh air from natural filters with a backdrop overlooking the city.)