中国,广东省,深圳市,中国南方科技大学图书馆 / 都市实践

建筑师: 都市实践

地点:中国广东省深圳市

设计总监:Meng Yan

面积:0,728 sqm

竣工时间:2013

摄影师: Alex Chan

技术指导:Yao Dianbin

项目主管: LinYilin, Su Aidi

设计师:Huang Zhiyi,Wang Jun, Zhu Lingli, Xie Shengfen, Li Jiajia, Chen Lansheng, Wang Yanfeng, Wen Shaowen, Wang Hui,Liu Shuang, Li Tu,Wu Jinbin

文字来自建筑师。当今,当书不再是唯一知识传播载体的情况下,图书馆的意义也在发生改变。意识到这一点,设计一方面满足传统图书馆的功能要求,另一方面试图凸显图书馆的公共属性,并且这种公共性是与当代社会紧密关联的。

位于校区中心的图书馆立面采用了略微弯曲的弧形,对外部环境形成谦逊的姿态。师生每日往返于教学区与生活区时,会从不同方向途径此图书馆。

这种动线造就了穿越建筑的十字形通廊系统,这种通廊参考了广东传统的商业拱廊,可以适应炎热多雨的气候,可以将路人引入建筑内部。南北向的通廊为公共区域,包括主入口大厅、学术报告厅、社团活动室、书吧等等。

东西向通廊位于二层,途经书吧、天窗、多功能厅、竹园、阅读区半室外平台,最后到达东侧的百树园。重叠的交通流线增进了人与人间的会面和交流。他们可以到此阅读或参加学术活动,并使阅读和学术活动成为他们日常生活的一部分。

上述特征使人们有机会来感受实体图书馆,会发现它比虚拟图书馆更加生动,更具吸引力。顶层3800平方米的无障碍空间为开架阅读区。为了简化模块化藏书区和阅读区之间的功能转换,此层楼板的结构荷载是按照藏书区的标准来定制的,柱间距统一为8400毫米×10800毫米。

最初,图书馆立面指定采用GRC(玻璃纤维增强混凝土)。考虑到立面的尺寸、结构荷载、预制结构构件的尺寸、当地的遮阳需求和其他因素,GRC通用化组件被设计成轻质的高强度空心模块,尺寸为1800毫米×675毫米×400毫米。模块空心处填充经过脱模和固化处理的保温材料

出于多种原因,甲方在施工前要求更换材料。最终,我们选用了银灰色的半通用化铝模块,将其按照错列的方式组合在一起。铝模块既防水又防晒,并按照原有的方案来组装。十字形通廊的天花板和墙壁采用的是橘黄色的高强度纤维水泥板。橘黄色从室外的公共区域延伸到室内的公共区域,邀请通廊中的人进入建筑内部。


Architects: Urbanus

Location: Shenzhen, Guangdong, China

Design Director: Meng Yan

Area: 10,728 sqm

Year: 2013

Photographs: Alex Chan

Technical Director: Yao Dianbin

Project Director: LinYilin, Su Aidi

Designers: Huang Zhiyi,Wang Jun, Zhu Lingli, Xie Shengfen, Li Jiajia, Chen Lansheng, Wang Yanfeng, Wen Shaowen, Wang Hui,Liu Shuang, Li Tu,Wu Jinbin

From the architect. Nowadays, as books cease to be the primary carrier for the transfer of knowledge, the meaning of “The Library” is also shifting. Recognizing this, the design not only incorporates the conventional programs of libraries, but also attempts to excavate what is embedded in libraries the public nature that is closely associated with today’s society.

Located at core of the campus, the library features a slightly curved façade, maintaining a humble stance towards its surroundings. Students and teaching staff who commute between the academic area and the living area on a daily basis will always pass by the library, regardless of which direction they are heading.

Such circulation gives rise to a corridor system that crisscrosses throughout the building, referencing the traditional Cantonese commercial arcade adapted to hot and rainy climates, attracting the public to walk to the inside. Along the north-south corridor are the public programs, including the main entrance lobby, academic auditorium, association activity room, book bar, and so forth.

The corridor on the second floor extends from the west to the east—it passes by the book bar, skylight, multi-function hall, bamboo garden, reading area, semi-outdoor platform, and then finally ends at the Baishu Garden on the east. Overlapping circulation allows people to meet and communicate with each other; they can stop by to read or participate in academic activities, which will naturally become a part of their daily life.

These create opportunities for a physical library to become more lively and inviting than a virtual library. On the top floor, 3,800 square meters of clear space serves an open-shelf reading area. In order to facilitate the role exchange between the modularized book collection area and the reading area, the structural load of this floor is customized for book collection areas; the column span is unified as 8,400*10,800mm.

GRC (Glass Fiber Reinforced Concrete) was originally specified for the library façade. With the consideration of façade scale, structural load, sizes of fabricated structural components, local shading requirement, and other factors, the GRC unitized component was designed into a light and high-strength hollow module that had a dimension of 1,800*675*400mm; its hollow core was then filled with insulating materials, with mold release and curing treatment.

Due to various reasons, the client requested the material to be changed before construction. Eventually, silver grey, semi-unitized aluminum modules were assembled together in a staggered fashion. The aluminum modules were both water-proof and sunlight resistant, and were assembled following the original approach. For the crisscrossing corridors, orange high-strength fiber cement boards were applied to the ceiling and the wall. The orange color extends from the outdoor public space to the indoor public area, inviting people at the corridors to enter the building.