巴西,圣保罗,拉帕新电车站 / Núcleo de Arquitetura

建筑师:Núcleo de Arquitetura

地点:巴西圣保罗Rua Guaicurus – Água Branca

主管建筑师:Luciano Margotto, Marcelo Ursini, Sérgio Salles

面积:7015.0 sqm

竣工时间:2003

摄影师:Nelson Kon

参与设计建筑师:Alexander Gaiotto Miyoshi; Ana Virginia Italiani; André Yamaguishi Ciampi; Luis Claudio Marques Dias; Letícia Campanelli e Lilian Martins da Silva

建筑模型:Fabio Pileckas Gionco e Tieko Matsuda

景观设计:CGM Caio Machado, Luciana Maragliano, Núcleo de Arquitetura

照明设计:Paulo Sérgio Scarazzato, Irving Montanar Franco

结构:Hauy&Bechara Engenheiros Associados

电气和水力:Skk Projetos, Instalações e Construções

项目协调:Antônio Luiz Mourão Santana, Maria Ruth Vianna de Andrade (Oficina Consultores Associados)

执行顾问:SPTrans

施工:Paulitec

文字来自建筑师。项目来源于对场地的主要环境、附近环境的物理条件场地的历史,以及其作为城市公共交通中心的考量。最后一点是最重要的。考虑中的场地内有一家购物中心、一家致力于教育和文化保护的机构(Estação Ciências USP)、林木茂盛的公共广场和拉帕原有电车站的残垣断壁。在这座城市的公共交通历史中,拉帕电车站是一座有着重要意义的建筑。在与周围环境建立全新的联系时,项目以一种自然而又不卑不亢的方式接纳了这些元素的组合方式,其中包括历史遗留下来的元素。

米格尔•戴尔•艾尔巴广场是建筑规划的重要组成部分。新增的两处灌木丛拓展了广场的林木植被。其中一处灌木丛位于车站内,沿最宽的站台种植,另一处位于人行步道内侧,与轨道墙体平行。原有的交通流线被合并并重新组织:轨道线旁的林荫路和连接车站与市场的通道上各有一个入口,另一个入口通往广场。

车站一层平面的功能规划与场地高低不平的地貌相呼应:用户使用区在下层,技术操作区位于上层。蜿蜒弯曲的墙体既利用了原有的树木,又对它们起到保护作用。树木为天井遮挡来自上方的阳光,所形成的阴凉由操作部门独享。

室内设计的重点的照明和舒适度。就两个大型站台的设计而言,我们选择利用散射和非直射的自然光。金属结构和纵梁交汇处的水平翻板用来反射倾斜的太阳光。轻质金属拱形结构创造出原有电车站台独有的空间围合感,同时有效地分散了结构的横向下压力。


Architects: Núcleo de Arquitetura

Location: Rua Guaicurus - Água Branca, São Paulo, Brazil

Architect In Charge: Luciano Margotto, Marcelo Ursini, Sérgio Salles

Area: 7015.0 sqm

Year: 2003

Photographs: Nelson Kon

Collaborators: Alexander Gaiotto Miyoshi; Ana Virginia Italiani; André Yamaguishi Ciampi; Luis Claudio Marques Dias; Letícia Campanelli e Lilian Martins da Silva

Model: Fabio Pileckas Gionco e Tieko Matsuda

Landscape Design : CGM Caio Machado, Luciana Maragliano,

Llighting Design: Paulo Sérgio Scarazzato, Irving Montanar Franco

Structure: Hauy&Bechara Engenheiros Associados

Electric And Hydraulic: Skk Projetos, Instalações e Construções

Project Coordination: Antônio Luiz Mourão Santana, Maria Ruth Vianna de Andrade (Oficina Consultores Associados)

Supervision Of Execution: SPTrans

Construction: Paulitec

From the architect. This project arose out of dialogue with the host context, its immediate physical surroundings, its history and, above all, with its vocation as an urban focus for general public interaction. The site in question features: a shopping centre, an institution dedicated to education and cultural preservation (Estação Ciências USP), a densely wooded public square and the remnants of the old Lapa tram depot – a building of great significance in the city’s history of collective transport. In establishing its new relations, the project recognises this array of elements, including those from the past, in a natural and far from subservient manner.

Miguel Dell' Erba Square was definitively configured by the building proposed, with its tree cover expanded with the addition of two new copses: one inside the project itself, running along the widest platform, and the other lining the promenade parallel to the railway wall. The existing flows of pedestrians were incorporated and reorganized: with entrances on the avenue by the railway line, on the route that connects the station and the market and another opening onto the square.

The ground plan matches the programme to the unevenness of the terrain, with the user attendance environments situated on the lower level and the operational environments on the upper level. The sinuous, curving wall both preserves and makes use of the existing trees, creating an uncovered patio exclusive to the operational sector.

Internally, special attention was paid to matters of illumination and comfort. In relation to the two large platforms, we opted for the diffuse and indirect use of natural light. Horizontal flaps serve to deflect the slant of the sunlight where the metal structure meets the longitudinal beams. Light metal arches create the spatial sensation of enclosure typical of the old railway platforms while efficiently distributing the transversal down force of the structure.