墨西哥,阿瓜斯卡连特斯州,DAE学生事务大楼 / Arkylab + Mauricio Ruiz

建筑师:Arkylab + Mauricio Ruiz

地点:墨西哥 阿瓜斯卡连特斯州Avenida Eugenio Garza Sada,Barranquilla

主管建筑师:Luis Morán (Arkylab) y Mauricio Ruiz

项目竣工时间:2011

摄影师: Oscar Hernández, Ana Rangel

参与设计建筑师:Christian Mujica, Omar Padilla, Cynthia López, Ricardo Ramírez, Elena González, Griselda Torres y Hugo Lamas.

结构:José Ángel Ortiz Lozano

项目管理:CB Richard Ellis

甲方:Tecnológico de Monterrey Campus Aguascalientes.

文字来自建筑师。在大学校园里,建筑和景观应被人认可和欣赏,体育和文化活动也应如此。因此,位于阿瓜斯卡连特斯州蒙特雷理工学院校园的DAE学生事务大楼的设计创造一个平台,通过整合多种活动来增强这种体验。所有活动空间都被容纳在一个大型的箱型结构中,建筑因此成为人才的聚集处。整体式结构的外围护结构上布置着气泡式的小圆孔,构成了光的通道,展现了学院的精神面貌。穿过960个圆形的穿孔的光线随着一天中时间的变化而变化,使静态的建筑富有动感。

学生事务大楼连同校园内的其他建筑,构成了一个网络,在凸显自身位置的同时,也将城市的美景融入校园,而不是将景观与其他建筑相分离。建筑沿着结构轴线,也就是该项目在不同层高上的中轴线来建造,从而与场地环境相适应,方便人们出入建筑。

建筑在不同的层高上设计,以适应场地的地形,构成了一条轴线,一个垂直的整合构件,用坡道将整个系统连接在一起。建筑顶部的阳台成为欣赏城市风光的窗口。

交通流线空间是露天的开放街道,因此,整个建筑的各个空间都有自然光和自然通风。南立面上的洞口使空间具有足够的自然通风,创造出舒适的室内气候,适合存放机械和电力设备,减少了能源消耗。


Architects: Arkylab + Mauricio Ruiz

Location: Avenida Eugenio Garza Sada, Barranquilla, Aguascalientes, Mexico

Architect In Charge: Luis Morán (Arkylab) y Mauricio Ruiz

Project Year: 2011

Photographs: Oscar Hernández, Ana Rangel

Collaborators: Christian Mujica, Omar Padilla, Cynthia López, Ricardo Ramírez, Elena González, Griselda Torres y Hugo Lamas.

Structures: José Ángel Ortiz Lozano

Project Management: CB Richard Ellis

Client: Tecnológico de Monterrey Campus Aguascalientes.

From the architect. On a college campus, the architecture and the landscape should merge into a recognition and enjoyment of human capabilities, even more so in sports and cultural activities. In that effort, the DAE building (Student Affairs) at ITESM Aguascalientes Campus, proposes to create a platform that highlights this experience by integrating diverse activities, all contained in a large box, a container of talent, a monoblock with an envelope of effervescent tone showing the cumulus of spirits through the passage of light. 960 circular perforations are transformed in the course of the day, giving a dynamic target to the architectural static object.

A fabric is generated with the rest of the campus as it recognizes its position, framing the great views of the city without blocking them from the rest of the buildings. It traces a compositional axis that is the spine of the project at different levels, adapting to the topography of the context, thus enabling universal accessibility.

The building is designed on different levels adapting to the topography of the site, and draws as axis a vertical integrating element through ramps that connect the entire system, while generating a balcony at the top that becomes a window to the city.

This distributor space acts as an open street to the sky, with natural light and ventilation for all the spaces that make up the program. Adequate cross ventilation is created due to the spaces that allow the openings on the south facade, generating an interior comfort requiring no mechanical or electrical systems, which minimizes the energy consumption.

The DAE building becomes an effervescent energy box of dynamic transformation.