瑞士,勒舍尼,某钟表商螺旋博物馆 / BIG

瑞士奢侈品钟表商爱彼宣布BIG作为其位于勒舍尼附近的勒布拉苏斯总部扩建项目的设计师。设计内容包括博物馆的展览空间、工作空间和宾馆。BIG将博物馆设计成一座融合在景观中的螺旋形玻璃展廊,并将其命名为创始人之家。这座博物馆将为游客讲述公司139年的历史。

螺旋状的形式与建筑的功能需求相呼应,因为博物馆需要一系列的展廊和工作室,而且工作室的逻辑关系要求它们要彼此相连。螺旋的形式使工作室可以沿着贯穿整个建筑的展示通道来布置,并在物理空间上相互比邻。

结构的屋顶为表面覆铜的连续钢板。板材波浪起伏的形式使设计师可以在屋顶轮廓线上设计切口,这样一来,光线就有机会进入室内,人们可以借此欣赏室外的景观。轻质屋顶由结构玻璃墙体支撑。玻璃墙体同时主导贯穿整个建筑的通道的走向,并使游客可以欣赏整个展廊。

In addition to the pavilion-like museum structure, the building includes a subterranean guest house, with views over the Vallée de Joux.

比雅克•英格尔斯就该设计评论道:“制表与建筑一样,是以灵思巧慧和卓绝技艺使无生命的事物充满生机的艺术和科学。它是为金属和矿物材质赋予能量、动感、灵智和度法,使之成为时间的载体,从而获得生命力的艺术。当今的大多数机械和建筑的物质和精神、硬件和软件之间毫无联系。然而,我们在建构创始人之家时,尝试将几何造型和高性能、外观与功能、空间与结构、内里和外在完全整入一个共生的体系。

“一直以来,我都仰慕瑞士建筑的完美技艺。有时候,你会觉得瑞士建筑就像是由瑞士的钟表匠建造的。而现在,我们就与爱彼最初的创始人Audemars和Piguet的家族成员合作,这种对继承和创新的探究将会充满惊喜。”

建筑师:BIG

地点:瑞士 勒舍尼

主管合伙人:Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen

项目主管:Daniel Sundlin

设计团队:Ji-Young Yoon, Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Pauline Lavie

合作者:HG Merz

合作者:Muller Illien

甲方:Audemars Piguet

面积:2400.0 sqm

摄影师:BIG


Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet have announced BIG as the designers for an extension to their headquarters in Le Brassus, near Le Chenit. The design includes gallery spaces for a museum, work spaces and a guest house. Conceived as a spiralling glass pavilion embedded in the landscape, BIG's design - entilted Maison des Fondateurs - will take visitors on a narrative journey through the company's 139-year history.

More images after the break

The spiralling form was conceived as a response to a programmatic requirement, which called for a succession of galleries and workshops, however the logistics of the workshops required them to be connected. The spiral shape allows the workshops to be spread along the narrative path through the building, while being physically adjacent.

The roof of the structure is a continuous sheet of steel clad in brass. Its undulating form allows breaks in the roofline, giving an opportunity for light to enter and for views out. This lightweight roof is supported by structural glass walls which simultaneously control the route through the building while allowing the visitor views of the whole gallery.

In addition to the pavilion-like museum structure, the building includes a subterranean guest house, with views over the Vallée de Joux.

Commenting on the design, Bjarke Ingels said: "Watchmaking like architecture is the art and science of invigorating inanimate matter with intelligence and performance. It is the art of imbuing metals and minerals with energy, movement, intelligence and measure – to bring it to life in the form of telling time. Unlike most machines and most buildings today that have a disconnect between the body and the mind, the hardware and the software, for the Maison des Fondateurs we have attempted to completely integrate the geometry and the performance, the form and the function, the space and the structure, the interior and the exterior in a symbiotic whole.

"I have always admired Swiss architecture for its flawless craftsmanship. Swiss buildings sometime make you suspect that they have been built by watchmakers. That we are now working directly for the family of the original founders Audemars and Piguet is going to be an amazing exploration in mastery and innovation."

Architects: BIG

Location: Route de France 22B, 1348 Le Chenit, Switzerland

Partner In Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen

Project Leader: Daniel Sundlin

Design Team: Ji-Young Yoon, Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Pauline Lavie

Collaborator: HG Merz

Collaborator: Muller Illien

Client: Audemars Piguet

Area: 2400.0 sqm

Photographs: BIG