黎巴嫩,贝鲁特美国大学伊萨姆•法里斯学院 / 扎哈.哈迪德事务所

建筑师:Zaha Hadid Architects

地点:黎巴嫩 布里斯

设计:Zaha Hadid and Patrik Schumacher

面积:3000.0 sqm

竣工时间:2014

摄影师:Hufton+Crow, Luke Hayes

文字来自建筑师。贝鲁特美国大学(AUB)伊萨姆•法里斯学院的公共政策与国际事务大楼(IFI)由扎哈•哈迪德建筑师事务所设计。该建筑是始于2002年、至今仍在继续的AUB校园总体规划的延续。该规划由佐佐木联合事务所(与美国MGT的Machado和Silvetti Dar,Al-Handasa,Shair and Partners事务所联合)设计,旨在用国际顶尖水平的设备来提升大学在21世纪的学术水平。

伊萨姆•法里斯学院被构建成一个中性、充满活力、民主和开放的空间,持有不同见解的社会各界人士可以聚集在这里各抒己见。相互理解和高质量的研究是伊萨姆•法里斯学院长期恪守的承诺。学院的目标是管理、发展和开始对阿拉伯世界的研究,来提升和拓展对公共政策和国际事务的探讨。学院现在从事的几个区域议题的研究,包括难民危机、气候变化、食品安全、水资源短缺、青年人问题、社会公正和发展、城市化和联合国在阿拉伯世界的作用。

将医务室重新设置在新的大学医院附近要求AUB将学院建在局促的场地上,建筑南北界限的高差达到7m。原有的AUB校园由20世纪流行的各种复兴风格和现代主义风格的混凝土建筑构成,这些建筑带有不同的覆层和抹灰。

2006年,竞赛评委选择了扎哈•哈迪德事务所来设计新的学院大楼。事务所让伊萨姆•法里斯学院大部分的设施“漂浮”在入口庭院上方,从而极大地减少了建筑的占地面积,保留了作为2002年总体规划一部分的原有景观,为校园创造了一处新的公共空间,将大学的中心椭圆形建筑和北侧的中间校园和地中海联系起来。

The 3,000 sq. m. Issam Fares Institute building is defined by the many routes and connections within AUB; interweaving the pathways and views within the campus to create a forum for the exchange of ideas - a centre of interaction and dialogue - at the heart of the university.

伊萨姆•法里斯学院的设计在中心校园绿树掩映的中心椭圆形建筑和远处的海洋间建立了新的联系。伊萨姆•法里斯学院场地原有的榕树和柏树(树龄在120年到180年间)被整合到设计中。建筑的形式源自相互交叉的路径构成的几何形式形状,构成为研究、交流和探讨所用的互相连接的平台和空间。

学院通过汇聚在双层高入口庭院处的多个连接和通道将社区引入建筑内部。大学新的公共空间位于贯穿整个场地的各条通道的交汇处,这处有顶的户外露台是对原有树下阴凉空间的延伸,是人们相遇和交谈的地方。

经由在树林中穿行的坡道可以从校园直接进入位于二层的研究休息室。位于一层的会议室和办公室处在同一平面上,要从东侧或西侧的公共庭院进入。这些通道在伊萨姆•法里斯学院内部的中庭大厅处交汇,使学院成为一个十字路口,是学生、教工、研究人员和游客汇聚的中心

伊萨姆•法里斯学院的阅览室、会议工作室和研究室都“悬浮”在室外庭院的上方。位于最下层的100座礼堂的专用入口位于北侧,这样一来,学院就可以在不打扰建筑中的学生、学者和研究人员的前提下举办大型的会议和展示会。室内的隔断采用墨色的玻璃,以促进交流和互动。

建筑充分利用当地在现浇混凝土制作方面的传统和专业知识。被动式的设计方式、有效的主动方式和水循环科技使建筑对当地环境以及更大范围内的环境的影响最小化。

伊萨姆•法里斯学院的设计以学院的宗旨为基础,旨在成为AUB、研究人员和全球社区的催化器和连接纽带。在道路、景观和校园中的各种联系的共同作用下,伊萨姆•法里斯学院被打造成立体的交叉点,成为学生、学者和游客彼此间或与更广阔的世界相遇、接触和交流的空间。


Architects: Zaha Hadid Architects

Location: Bliss, Lebanon

Design : Zaha Hadid and Patrik Schumacher

Area: 3000.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Hufton+Crow, Luke Hayes

From the architect. The Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs (IFI) building by Zaha Hadid Architects (ZHA) at the American University of Beirut (AUB) continues the on-going implementation of the 2002 AUB Campus Master Plan by Sasaki Associates (in collaborationwithMachadoand Silvetti, MGTofAmerica,and Dar Al-Handasa, Shair and Partners) to advance the university’s academic mission in the 21st Century with facilities of the highest international standards.

The IFI was established as a neutral, dynamic, civil, and open space where people representing all viewpoints in society cangatherand discuss significant issues, anchored in a long-standing commitment to mutual understanding and high quality research. The institute aims to harness, develop and initiate research of the Arab world to enhance and broaden debate onpublic policy andinternationalrelations. It currently works on several programs addressing the region’s issues including the refugee crisis, climate change, food security, and waterscarcity,youth, socialjusticeand development, urbanism, and the UN in the Arab world.

Relocating the infirmary closer to the new university hospital presented AUB with the opportunity tobuild theinstituteon the constrainedsitewith a 7metre drop in elevation between its south and north boundaries. The existing AUB campus combines buildings constructedinconcretethroughoutthe20th Centuryinavarietyofrevivalistandmodernist styles with different cladding and rendering treatments.

In 2006, the competition jury selected ZHA’s proposal to build the new institute. The design significantlyreducesthebuilding’sfootprint by‘floating’much oftheIFI’s facilities above the entrance courtyard to preserve the existing landscape integral to the 2002 master-plan, create a new public space for the campus, and establish links from the university’s Central Oval to the Middle Campus and Mediterranean Sea to the north.

The 3,000 sq. m. Issam Fares Institute building is defined by the many routes and connections within AUB; interweaving the pathways and views within the campus to create a forum for the exchange of ideas - a centre of interaction and dialogue - at the heart of the university.

The IFI design introduces new links between the Central Oval with the forested area of the Middle Campus and sea beyond. Existing Ficus and Cypress trees on the IFI site (aged between 120 and 180 years old) are integral to the design. The building emerges from the geometries of intersecting routes as a series of interlocking platforms and spaces for research, engagement and discourse.

The institute invites the community inside via the many connections and paths that converge at its double-heightentrancecourtyard. This newcivic space for the university is a covered outdoor terrace and extension of the shaded area beneath the existing trees - a place for chance meetings and informal discussion - located at the nexus of pathways that traverse the site.

A ramp leads between the trees to connect the research lounges on the second floor directlywiththecampus, whilethefirst floor seminar room and offices are accessed at grade from the east and public courtyard to the west. These routes meet within the IFI to describe the atrium hall; establishing the institute as a crossroads - a central hub for students, faculty, researchers and visitors.

The IFI’s reading room, conference workshops and research rooms ‘float’ above the exteriorcourtyard. The100-seatauditoriumison the lowest level withitsownentrance to the north, enabling the institute to host larger conferences and presentations without disrupting students, fellows and researchers working throughout the building. Internal partitions are in ink-pigmented glass to enable communication and interaction.

The building takes full advantage of the region’s tradition and expertise of working with in- situ concrete. Passive design measures, high efficiency active systems and recycled water technologies minimise the building’s impact on the local and wider environment.

The IFI’s design builds upon the institute’s mission as a catalyst and connector between AUB, researchers andtheglobal community. Routes, views and links within the campus converge to define the IFI as a three-dimensional intersection; a space for university’s students, fellows and visitors to meet, connect and engage with each other and the wider world.