西班牙 巴塞罗那,马拉加尔图书馆 / BCQ Arquitectura

建筑师:BCQ Arquitectura

地点:西班牙 巴塞罗那

项目建筑师:David Baena, Toni Casamor, Maria Taltavull, Manel Peribáñez

项目面积:2,983 sqm

项目竣工时间:2014

摄影师: Ariel Ramirez, Courtesy of BCQ Arquitectura

参与设计建筑师:Alexandre Liberato, Mika Iitomi, Jordi Sánchez, Vasco Mourão, Roser Marí, Jordi Rodríguez

建筑设备:JG Ingenieros S.A. / Mercadomótika

结构:Manuel Arguijo y Asociados S.L.

指导:IDP Enginyeria i Arquitectura

效果图:Vicentiu Sopterean, Jordi Rodríguez

施工:Contratas y Obras Empresa Constructora S.A.

造价:7,645,084 €

文字来自建筑师。我们原计划将新建筑建在原有花园的地下,不占用该空间的位置。有一个设计理念一直伴随着我们进入该项目的设计竞赛——“阳光花园”。这两个词概括出项目所包含的两个理念:维护并改善原有的花园,同时创造让人倍感愉悦的明亮空间。

图书馆嵌在弗罗里达别墅的下方,别墅的树木为其遮阳。室内的景观相互连接而又富于变化,每种功能空间和每个使用者都各得其所。这是一处充满个性化而又独特的空间。

建筑将与Sant Gervasi de Cassoles街之间产生一种特殊的联系。花园和Sant Gervasi街之间的间隙成为通向新建筑的天然通道。另一方面,图书馆的绿色屋顶将与原有花园位于同一水平线上,所以新建筑的建造也意味着在城市中心对花园进行最大程度地修复,而弗罗里达别墅始终是这一建筑集群的核心。

建筑由“光和安静庭院”与“书籍和知识庭院”构成。第一座庭院由玻璃围合,为室内提供光照和通风,同时将图书馆与街道隔离开来。第二座庭院是摆满书籍的实体三棱柱,构成了图书馆支撑结构的一部分。

庭院和体量之间穿插设置着阅读区和工作区。这些空间的规格很小,旨在为用户营造宾至如归的舒适之感。

室内设计非常简单,包括几种纹理:天花板、地板、家具和墙壁大都是白色的,而遮挡混凝土挡土墙和建筑结构的墙体则覆盖着陶土瓦。这种多孔材料色调温暖并具有吸声作用,使人意识到这是一座半地下建筑。

向上伸展的两个体量将图书馆和上层的花园连接起来。其中一个是位于特别区域可由大厅直接进入的图书馆辅助空间。另一处是操场上的天窗。

原有的花园在新图书馆的屋顶上延伸,与图书馆一样,一直延伸到Sant Gervasi de Cassoles街。我们在临街处设置了花园的新入口,紧邻图书馆的主大厅入口。原有花园中的树木被重新种植在图书馆的屋顶上。


Architects: BCQ Arquitectura

Location: Barcelona, Spain

Project Architects: David Baena, Toni Casamor, Maria Taltavull, Manel Peribáñez

Project Area: 2,983 sqm

Project Year: 2014

Photographs: Ariel Ramirez, Courtesy of BCQ Arquitectura

Collaborators: Alexandre Liberato, Mika Iitomi, Jordi Sánchez, Vasco Mourão, Roser Marí, Jordi Rodríguez

Building Facilities: JG Ingenieros S.A. / Mercadomótika

Structures: Manuel Arguijo y Asociados S.L.

Direction: IDP Enginyeria i Arquitectura

Renderings: Vicentiu Sopterean, Jordi Rodríguez

Construction: Contratas y Obras Empresa Constructora S.A.

Cost: 7,645,084 €

From the architect. The main decision was to build the new building below the old existing garden and not take a part of this space. The motto with which we presented the project to the competition of ideas was "Garden of Light". These two words sum up the two ideas of the project: to maintain and improve the existing garden, and at the same time get cheerful and well-lit spaces.

The library is inserted under the garden of Florida Villa, in the shade of its trees. Inside, a landscape in itself, articulated and changing, where each use and each user find their place. It is a personalized and unique space.

The building will particularly relate to Sant Gervasi de Cassoles street. The gap between the garden and Sant Gervasi street allow a natural access to the new facility. On the other hand, the green roof will be at the same level as the old garden, so the construction of the new facility will mean the restoration of the garden from the civic center in its maximum dimension, where Florida Villa is always the building that presides the whole ensemble.

The building is formed by the "light and silence courtyards" and "books and knowledge courtyards." The first, surrounded by glass, light and ventilate the interior while isolating the library from the street. The second, solid prisms filled with books, are part of the supporting structure of the library.

Among the courtyards and the volumes, interior spaces for reading and work are articulated. These are spaces that should be small and seeking to give a comfortable feeling of domesticity to users.

The interior is designed simply with few textures; ceiling, floor, furniture and walls in general are white, while the walls that conceal the retaining concrete walls and building structures are covered with clay tiles. This porous material, warm and sound absorbent, is a reminder that this is a semi-buried building dug into the ground.

To link the library with the upper garden, two volumes project. One of them is a space for library support with direct access from the lobby, located in a privileged area. The other is a skylight in the playground.

The existing garden extends through the roof of the new library, up to the same road Sant Gervasi de Cassoles, from which arises a new access to the gardens next to the entrance to the main lobby of the Library. The original trees of the old garden have been replanted on the roof of the new library.