意大利,热那亚,香草广场新学校 / PFP Architekten

建筑师:PFP Architekten

地点:意大利热那亚香草广场

建筑师负责人:Jörg Friedrich

项目面积:7,011 sqm

项目年份:2014

摄影 Anna Positano, Andrea Bosio

建筑师提供的项目信息。香草广场新学校是热那亚历史中心索普拉纳门和圣多纳托市区重建计划的一部分。这所学校建在旧址上,这里曾经发生过爆炸,爆炸摧毁了索普拉纳门和Mezzagalera巷之间的整个区域,一些纪念性建筑和众多房屋被摧毁。新建筑共有五个楼层,包括小学和初中,可容纳不超过500名的学生。上面楼层为教室,一层设有秘书处、食堂和音乐教室。室外区域设在露台上,从这里可以欣赏到令人觉得惊艳的城市美景。

重建阶段还要在学校附近一座18世纪的老建筑——圣母百花圣殿——的祈祷室的废墟上建造礼堂和图书馆。祈祷室被看作整个建筑群的一个组成部分,将在学校与地区之间建立起连接,成为一个公共用途空间。

建筑师利用地块地形,使学校可以从两个高度上进入:广场和Prione的上坡位置。学校建筑由两个堆叠的体量组成:“打破”的几何形状配合动态的立面,与教室的分布和优化设置相呼应。

两层的基座结构紧贴外围道路而建,上面的三层结构叠建在基座上,两个结构自成一体,使整座建筑充满动感,建筑形式也具有很强的适应性。内部空间设计的流动性使得自然光线可以照射进来,人们的行动也非常顺畅和谐。新学校的建造经费来自公共和私人资金,学校的线条干净、现代,是在热那亚历史中心精致的城市结构中插入的一座当代建筑,在周围环境中丝毫不显突兀。这所学校的建造目的是成为历史城市热那亚重新拨款重建项目的一个基本参照点。


Architects: PFP Architekten

Location: Piazza delle Erbe, Genoa, Italy

Architect In Charge: Jörg Friedrich

Area: 7,011 sqm

Year: 2014

Photographs: Anna Positano, Andrea Bosio

From the architect. The new school of Piazza delle Erbe is part of the Urban Renewal Programme of Porta Soprana and San Donato in the historic center of Genoa.  The school rises on the urban voids caused by the bombing which destroyed some monumental buildings and homes in the entire area between via di Porta Soprana and Mezzagalera alley. The new building is composed of several floors and will accommodate just under 500 children of  the primary and secondary school. In the uppers floors are located the classrooms, whereas in the ground floor there are the secretariat, the canteen and a music room.  The outdoor areas are obtained on the terrace, which opens on a breathtaking view of the city.

In phase of restoration is still the former oratory of Santa Maria del Suffragio, an eighteenth century building adjacent to the school, on whose ruins will be built the auditorium and the library. The oratory is conceived as an integrant part of the whole complex and will create a link  between the school and the territory since it will also become a space for public use.

By exploiting the topography of the lot, the school is accessible from two levels: the square and the ascent of Prione. The school building is composed of two overlapping volumes: „broken“geometries, with a movement of the facades which also corresponds to a distribution choice and an optimization of the classrooms´s exposure.

On a base of two floors that follows the road perimeter, the remaining three floors of the building are overlapping in a game of autonomous and fragmented volumes that gives to the whole complex a dynamic and highly adaptable form. The fluidity of the interior spaces allows a natural passage of light and a sliding and an harmonious movement of people. The new school, was built by a program of public/private shared capital, with its clean and modern lines inserts gently a work of contemporary architecture in the delicate urban fabric of the historic center of Genoa. The school aims to establish a fundamental reference point in the process of re-appropriation of this part of the historic city by the Genoeses.