阿根廷,圣菲省罗,M住宅 / Estudio Aire

建筑师: Estudio Aire

地点:阿根廷圣菲省罗萨里奥

建筑师负责人:Juan Germán Guardati, Román Renzi, Virginia Kahanoff

项目面积:320 sqm

项目年份:2013

摄影:Walter Salcedo

合作者:Gustavo Sattler, Damian Plouganou, Valeria Del Vecchio

顾问:Ing. Marcelo Soboleosky, Mariano Pellita

施工管理:Guardati, Renzi, Kahanoff

建筑师提供的项目信息。如何根据正式使用要求进行空间设计成为这个项目争议最大的问题。

一个简单的矩形底座经过切割和水平移动,使空间显得更为复杂,但仍然有序。建筑师采用了两种措施来控制住宅的高度,从地面到2.2米高度处为墙体和洞口,2.2米至4.4米为屋顶空间。因此居住者头顶上方显得蜿蜒曲折,与潘帕斯的平原土地形成对比。

自然光线经过采光天窗的过滤照射到室内空间,使得这一效果变得更加明显。

从街道上看,住宅非常紧凑,但在建筑内部却有相反的感觉——宽敞而明亮。

该项目的功能是这样设计的:私人空间设置在下面的盒式结构中,卧室和浴室集中在较大的体量中,厨房、洗衣房和储藏间设在两个较小的体量中。体量交错设置形成的天花板与透明度不同的玻璃(朝向地块后面的为透明玻璃,朝向两侧的是半透明玻璃)墙体共同界定出了公共空间。

裸露混凝土与支撑结构结合使用,组成了空间结构,并成为这座住宅的表现形式。裸露混凝土主要用在外层,成为公共区域的内部边界。

人造材料的性能与强烈的对比共同创造了独特的空间体验。


Architects: Estudio Aire

Location: Rosario, Santa Fe Province, Argentina

Architect In Charge: Juan Germán Guardati, Román Renzi, Virginia Kahanoff

Area: 320 sqm

Year: 2013

Photographs: Walter Salcedo

Collaborators: Gustavo Sattler, Damian Plouganou, Valeria Del Vecchio

Consultants: Ing. Marcelo Soboleosky, Mariano Pellita

Construction Management: Guardati, Renzi, Kahanoff

From the architect. The spatial reaction of formal operations makes the strongest argument of this work.

A simple rectangular base volume suffers a cut and a horizontal displacement. Thereby, space is more complex and is still controlled morphology. Two measures control the heights of the house, from 0 to 2.2m the walls and openings are defined and from there to the 4.40 the roof space is generated. Consequently it appears as a sinuous topography on the head of the occupants and contrasting to the plain land of the Pampas.

All this becomes more dramatic thanks to the manipulation of natural light that filters through the skylights.

From the street the house becomes tight but from the inner perception is a counterpoint.

The program develops private activities within the lower boxes, bedrooms and bathrooms are grouped in the greater volume and kitchen, laundry and storage in two smaller ones. Public house activities are bounded by the offset that produces the ceiling and a large glass wall of different opacities (transparent toward the back of the lot and translucent sideways).

The use of exposed concrete combines supports structure spatial structure and expression of the house. This material used primarily in the outside became the inner boundary of the common area.

The space experience is generated by a very synthetic material performance with strong contrasts.