比利时,布鲁塞尔,议会法语部办公楼 / SKOPE

建筑师 SKOPE

地点:比利时布鲁塞尔杜伦巴第街77号

项目年份:2013

摄影:Georges De Kinder

合作者:COOPARCH-R.U.

室内设计:Bham Studio

Voronoïds图案设计:Paradise Architecture

结构:PIRNAY

施工:Entreprise Jacques Delens

节能设计: 3E

技术:GRONTMIJ

建筑师提供的项目信息。这个新项目包括:设置布鲁塞尔议会法语部和翻新前邮局(建于文艺复兴时期,1694年),将其作为多元空间。采用简单的方式在议会建筑右翼创造一座拟态建筑或提出当代的不和谐的解决方案都是极具风险的。不过Skope建筑事务所却采用了不同的方案,设计灵感来自当地的历史,同时还解决了当代的问题。

该建筑的设计并非简单的立面设计,而是一个整体概念。曾经于1908年为政府大楼(相邻建筑)进行了立面设计和重建设计的建筑师乔治•豪诺脱离了“美术”建筑潮流。SKOPE建筑事务所的建筑师设计了一座非常突出的建筑,并将其作为一座扩建建筑来设计:

•一方面,将新建筑作为由建筑师豪诺设计的老建筑的扩建结构来设计,豪诺的最初设想是为政府大楼设计两座侧翼建筑。

•其次,他们重新诠释了建筑师豪诺的设计意图,通过计算立面的比例将其遮挡起来。

首先建造一座简单的体量,随后增加一个立面,立面的表现形式通过“voronoïdes”图案得到物化,“voronoïdes”是一个数学公式,接近分形分布,五个不同的元素相结合,能形成无限种变化。

在这个被联合国教科文组织列为世界遗产的项目场地上,历史与现代就是这样融合在一起的。

除了建筑理念,建筑具有严肃、功能性强和高效节能的特点也是非常重要的。布鲁塞尔议会必须既是一个雄心勃勃的公共建筑的典范,能够充分展示建筑本身,又是一座达到了被动式能源标准的生态友好型建筑。


Architects: SKOPE

Location: Rue du Lombard 77, Brussels, Belgium

Year: 2013

Photographs: Georges De Kinder

Collaborators: COOPARCH-R.U.

Interior: Bham Studio

Voronoïds: Paradise Architecture

Structure: PIRNAY

Construction: Entreprise Jacques Delens

Etude Energetique: 3E

Techniques Speciales: GRONTMIJ

From the architect. The new program includes: the seat of Brussels Parliament (PFB : French speaking part) and the restoration of the former Postal Relay (Renaissance 1694) as a polyvalent space. It would have been risky to chose the easy way by the creation of a mimetic building right wing of The Parliament or propose a dissonant solution with a draft bill only contemporary. Skope’s approach was different; inspired by the history of the place while assuming contemporary issues.

The building is not a simple drawing of facades but a concept overall. The architect Georges Hano, author of the facades and redevelopment inside the Provincial Palace in 1908 (the building next door), was descended from the "Fine arts" architectural current. Architects of SKOPE highlighted this architecture and have been inspired for the design of the extension:

• on the one hand, maintaining the volume of the new template in the extension originally designed by the architect Hano, who thought from the beginning to the creation a Provincial Palace with two wings.

• secondly, they shelled the design intent of the architect Hano reinterpreted and by calculating the proportion of the facades.

Ensued creating a simple volume where is applied a facade whose expression is materialized by “voronoïdes” pattern, a mathematical formula close to the fractal distribution and which, on the basis of 5 distinct elements combine infinite variations.

That’s how history and modernity are synthesized on a site included in the classification site of UNESCO.

Beyond the architectural concept, it was important for the project to be sober, functional and of course energy efficient. The Brussels Parliament had to be a model of an ambitious public building being an architectural showcase but also an eco-friendly building attending the passive standard.