哥伦比亚,考卡省,El Guadual儿童中心 / Daniel Joseph Feldman Mowerman + Iván Dario Quiñones Sanchez

建筑师:Daniel Joseph Feldman Mowerman,

地点:哥伦比亚 考卡省 里卡镇 比亚里卡

面积:1823.0 sqm

竣工时间:2013

摄影师:Ivan Dario Quiñones Sanchez

建筑设计:Plan Padrino, Alta Consejería Presidencial para Programas Especiales, Presidencia de la república de Colombia

总务顾问:María Cristina Trujillo de Muñoz

合作者:Gabriel Cano, Andrés Ortega, Eugenio Ortiz, Sandra Pineda

建造商:Fundación Compartir

甲方:Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, ICBF.

项目赞助方:Presidencia de la Republica de Colombia | Agencia Presidencial de Cooperación Internacional de Colombia | Alcaldía Municipal de Villa Rica | ICBF | Cementos Argos | Cinecolombia | Embajada de Japón en Colombia | Fiberglass Colombia | Fundación Compartir | Fundación Plan | Fundación Siderúrgica de Occidente | Ajover | LIGNex1 –LG Corp– a través de la Embajada de Colombia en Corea del Sur

位于考卡省比亚里卡的青少年早期发展中心由十间教室、餐厅、室内和室外娱乐区、半私人艺术区、急救室、行政中心、蔬菜花园、水景区、公共室外剧场和市民广场组成,它为300名0~5岁的儿童、100位准妈妈和200名新生儿提供食物、教育和娱乐设施。该建筑是国家早期青年战略“de Cero a Siempre”整体的一部分。

该中心于2013年10月开幕,这标志着经过三年的共同设计和建造告一段落。共同参与从一开始就使人们对建筑倍感骄傲,并且有强烈的认同感。与当地的儿童、青少年和青年工作者一起进行设计猜谜是空间、材料、尺度和建筑与城市的关系的设计出发点。建筑施工历时9个月,造价160万美元。项目的资金来自国际合作组织、私人捐赠、公共投资和慈善募捐。施工期间共雇用了60名施工技术获得认证的当地建筑工人。此外,30名当地的妇女经过早教专家的培训,将负责中心的日常工作。

El Guadual对城市产生了积极的影响,因为它为公众提供了宽敞的人行道和景观,在夜晚和周末向社区开放的公共户外影剧院、半私人表演空间和市民广场。大量的公共设施使El Guadual成为比亚里卡新的活动枢纽。

按照雷焦艾米利亚教育系统设计的十间教室包含开放空间、障碍物和多种可变空间,使得对该中心的发现之旅既是一种挑战,又是一种游戏,使教育成为了一种娱乐体验。多个入口和出口通过山丘、桥梁、楼梯和斜坡将各个教室连接起来,通过建筑营造出一种促进决断思维和个体发展的氛围。每间教室都配有浴室,孩子们随时都可以去洗澡,不需要老师的带领,这样一来,教育工作者就可以将精力集中在教学活动上。

该项目是一个典型的低技环保型建筑,它在材料使用、节水与节能和材料的耐久性方面都非常环保。建筑内的所有空间在日间都可以利用自然光照明并可以自然通风,因此整个中心的运行不需要额外的能源。带纹理的混凝土墙壁能够吸收热量,从而保持室内空间的凉爽。此外,多层的屋顶能够减弱阳光对室内空间的影响。建筑师利用现代的方式对竹子进行设计,既利用了当地的材料,又对河床起到保护作用。每间教室都将雨水收集起来用于园艺和日常维护,同时孩子们和游客们也能有机会见证雨水收集和利用的过程。中心水景的水是循环利用的,孩子们能够与水亲密接触,而这也成为了一项娱乐活动。

带纹理的墙体采用当地的技术制成,利用劈开的竹子作为模具。负责中心儿童起居的老师将收集来的旧瓶子戴在栅栏的顶端。

El Guadual慢慢变成了新的城市中心,教育、艺术和多个年龄段的人在这里汇聚,使得照顾青少年市民成为全社会的责任。


Architects: Daniel Joseph Feldman Mowerman,

Location: Villarrica, Villa Rica, Cauca department, Colombia

Area: 1823.0 sqm

Year: 2013

Photographs: Ivan Dario Quiñones Sanchez

Architectural Design: Plan Padrino, Alta Consejería Presidencial para Programas Especiales, Presidencia de la república de Colombia

Presidential Counselor: María Cristina Trujillo de Muñoz

Collaborators: Gabriel Cano, Andrés Ortega, Eugenio Ortiz, Sandra Pineda

Build: Fundación Compartir

Client: Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, ICBF.

Contributions To The Work: Presidencia de la Republica de Colombia | Agencia Presidencial de Cooperación Internacional de Colombia | Alcaldía Municipal de Villa Rica | ICBF | Cementos Argos | Cinecolombia | Embajada de Japón en Colombia | Fiberglass Colombia | Fundación Compartir | Fundación Plan | Fundación Siderúrgica de Occidente | Ajover | LIGNex1 –LG Corp– a través de la Embajada de Colombia en Corea del Sur

From the architect. Composed of 10 classrooms, dining hall, indoor and outdoor recreation, semi-private arts spaces, first aid room, administration, vegetable garden, water feature, public outdoor theater, and a civic plaza, El Guadual Early Youth Development Center in Villa Rica, Cauca provides food, education, and recreation services to 300 kids 0-5 years old, 100 pregnant mothers, and 200 newborns as part of the national integral early youth attention strategy "de Cero a Siempre".

The Center's inauguration in October 2013, marked the end of a three year long participatory design and construction effort that has strived to generate pride and ownership since the beginning of the process. Design charades with local kids, teenagers, early youth workers, and leaders were the starting point of the design in terms of spaces, materials, dimensions, and relations with the city. The construction lasted 9 months and the total cost of the project was US$1.6 Million. The funds to build the project came form international cooperation, private donations, public resources, and in kind donations. During the construction process more than 60 local builders were employed and certified in construction techniques. Additional to the construction jobs, 30 local women were trained in early youth educator before being certified and hired to become the daily workforce of the center.

El Guadual has generated a notable urban impact for it offers generous sidewalks and landscape to the public, an open public outdoor movie theater, a semi-private arts and performing room open to the community at night and weekends, and a civic square. The wide array of public amenities has made of El Guadual a new pole of activity within Villa Rica.

The 10 classrooms designed following the Reggio Emilia pedagogic system offer open spaces, obstacles, and multiple variables to navigate the center making the process of discovering the center itself both a challenge and a game making education a recreational experience. Numerous entrances and exits connecting paired up classrooms through mountains, bridges, stairs, and slides foster an environment of decision taking and individual development through architecture. Each classroom has its own bathroom allowing kids to use it whenever they feel like it, not when the teacher can take them allowing educators to focus on the pedagogical activities.

The project is an example of low tech environmental construction. It is responsible with the environment inn terms of the materials it use, the water and energy it consumes, and the durability of the materials. The spaces all receive natural light throughout the days and are ventilated naturally allowing the center to work without the need of energy. The textured concrete walls absorb heat keeping the spaces cool, and the multi-layered roof controls the impact of the sun inside the rooms. The use of bamboo as a way of re-valuing local traditions in a contemporary way speaks of the need to use local materials as well as preserve the riverbeds. Each classroom collects rain water that is used for gardening and maintenance, but makes the process of collection and utilization evident for the kids and visitors. The central water feature recirculates the water it uses and allows kids to interact with water as a recreational element.

The textured walls were made using local techniques of split bamboo form work. The fence capped with recycled bottles were collected and installed by the educators who now take care of the kids in the center.

Finally, El Guadual is slowly transforming a new city center where education, arts, and multi-generational gatherings are taking place making the care of the municipalities early youth a communal responsibility.