奥地利,维也纳,Wohnen Mit Scharf住宅楼 / SUPERBLOCK

建筑师: SUPERBLOCK

地点:奥地利,维也纳,Ernst-Melchior-Gasse 3

面积:4100.0 sqm

竣工时间:2014

摄影师:Hertha Hurnaus, Courtesy of SUPERBLOCK

开发商:Schwarzatal gemeinnützige Wohnungs- und Siedlungsanlagen GmbH

开放空间规划:D/D Landschaftsplanung

项目管理: raum & kommunikation GmbH

静力学/建筑物理/技术建筑体系: RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH

“Wohnen Mit Uns”构件:eins zu eins Architektur

文字来自建筑师。维也纳第二区北火车站的原有场地目前正被规划为最大的市中心开发区之一。

项目是在2010年一家房产开发商举办设计竞赛后开始建设的。该项目是在房产开发商、建筑师的两家事务所和当地社区的合作下完成的。SUPERBLOCK设计的Wohnen mit scharf!住宅既美观又具有建筑功能性,注重个人居住和多代人共同居住的需求。

两座八层高的建筑坐落在场地角落的边界,与周边街道和城市空间构成清晰的空间界限。宽敞的户外空间不仅符合公共要求,同时满足两座建筑中的居民的需要。建筑群宽敞的户外区域将被设计成公共区域,作为两座建筑中的居民的生活交流区。

垂直堆叠的住宅楼层彼此罗列,逐步攀升。这种结构使建筑的一层可以容纳更多的公共空间。明亮的色彩更进一步增加了空间感,突出了该地区的城市属性,为年轻人提供了休闲区和可供大多数人消费的咖啡厅。

51间补贴性公寓满足了不同人群的需求。因为有补贴,所以不同收入的人都能够负担得起。需要自己承担的房款较少,公寓很受年轻人和移民者的欢迎。

公寓(单层公寓和复式公寓)布置在自然采光的开放楼梯两旁。富有雕塑感的阳台设计和其他实体体量上色彩明亮的洞口使建筑具有很高的辨识度,居民一眼就能看到自己的家。


Architects: SUPERBLOCK

Location: Ernst-Melchior-Gasse 3, 1020 Vienna, Austria

Area: 4100.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Hertha Hurnaus, Courtesy of SUPERBLOCK

Developer: Schwarzatal gemeinnützige Wohnungs- und Siedlungsanlagen GmbH

Open Space Planning: D/D Landschaftsplanung

Project Management: raum & kommunikation GmbH

Statics / Building Physics / Technical Building System: RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH

Component “Wohnen Mit Uns”: eins zu eins Architektur

From the architect. The site of the former train station Nordbahnhof in the second district is currently considered one of the largest inner-city development areas in Vienna.

During a housing developer competition in 2010 the project “Wohnen mit alles!” came to live. It originated from the cooperation between a developer, two architect’s offices and a residential community. The building “Wohnen mit scharf!” by SUPERBLOCK is an exemplary project that alongside with aesthetic and architectural quality focuses on individual and intergenerational functionality.

The two eight-storey buildings are placed along the borders of the corner site, contributing to the clear spatial definition from the adjacent street and city space. The spacious outdoor area within the complex will be designed communally and serve as a contact zone for the residents of both buildings.

The vertically layered residential floors are virtually soaring above each other. Such kind of structure enables broad public use of the ground floor area, which is additionally highlighted through bright colour, thus underlining the urban character of the quarter, featuring a recreation area for young people and a café amongst others.

51 super-subsidized apartments are designed to accommodate a highly wide-ranging spectrum of population. The affordable conditions of the super-funding make it possible to address different income brackets. The low share of own funds will be particularly favourable for young people and immigrants.

The apartments (single-storey units and maisonette apartments) are situated along the naturally lit open staircase. The sculpted design of the balconies combined with the bright-coloured openings in the otherwise solid cubature lends the building a high recognition value and allows identifying the residents with their home.