墨西哥,锡那罗亚州,Bioinnova教学楼 / Tatiana Bilbao

建筑师:Tatiana Bilbao

地点:墨西哥锡那罗亚州库利亚坎罗萨莱斯

项目面积:6260.0 sqm

项目年份:2012

摄影:Iwan Baan

合伙人:David Vaner, Catia Bilbao

设计团队:Tatiana Bilbao, Francisco Solorzano, Ludwig Godefroy, Juan Pablo Benlliure, Edward O’Donell, Daniela Alatorre, Diana Eliza Figueroa, Marisol Serafin, Gabriela Puente, Mariano Castillo, Edward O’Donnell

建筑师提供的项目信息。蒙特雷技术大学是墨西哥全国最大的私立大学,这所大学的库利亚坎校区委托建筑师设计一座新的生物技术园区建筑,起到连接锡那罗亚州学术环境与商业环境的作用。

锡那罗亚州以其农产品而出名,因此,蒙特雷技术大学希望建造一座不但具有学术研究功能,还能让学生了解新技术发展、发展职业生涯的建筑,同时,建筑还要为企业提供办公空间。

该建筑的设计将学术研究和职业生涯看作一棵成长中的树。与大学相关的所有功能空间都位于建筑的“根部”,而与专业领域相关的空间都位于“根部”之上。根据大学的要求,功能空间都被诠释成开放的几何形状空间。

每一层在技术和美学方面都采用了一种特殊的可持续系统。最后,每个部分都能“生产”能量,从而使建筑本身可以继续运作。

甲方提出的要求是设计一个灵活的中规中矩的矩形空间,所以建筑师决定设计完全相同的楼层,并根据内部功能空间和遮阳方式的不同对不同楼层进行旋转。不过一层除外,一层被旋转了180°,因为一层具有建筑中最重要的功能——加速器和孵化器,学生们在这里可以拥有一个办公室,学校将帮助他们提高和扩展业务,达到盈利的公司的水平。


Architects: Tatiana Bilbao

Location: , Sinaloa, Mexico

Area: 6260.0 sqm

Year: 2012

Photographs: Iwan Baan

Partners: David Vaner, Catia Bilbao

Design Team: Tatiana Bilbao, Francisco Solorzano, Ludwig Godefroy, Juan Pablo Benlliure, Edward O’Donell, Daniela Alatorre, Diana Eliza Figueroa, Marisol Serafin, Gabriela Puente, Mariano Castillo, Edward O’Donnell

From the architect. Tecnológico de Monterrey Campus Culiacán, one of the campus of the largest national private university system in Mexico, commissioned us to design a new biotechnological park building, that could work as link between academic and business environments in the state of Sinaloa.

This Mexican state stands out for its agricultural production, because of this, the university wanted a building that could bring together academic research and student work with the development of new technologies in professional life, giving space to corporations.

The building was designed to considered academic and professional life as a growing tree. The entire program related to the university is located in the building “roots” while professional program grows on the top of it. Following the requirements of such a facility, the program was translated into open geometric spaces.

Each level works technological and aesthetically with a specific sustainable system. In the end each part “produces” something to keep the building working by itself.

We where asked to do a flexible most rectangular space, so we decided to do identical floors and shift them accordingly to interior program and sun shading, except one floor, that was shifted 180 degrees because it holds the most important program in the building: the accelerator and incubator, where students can have an office and the university will help them improving and connecting their business to achieve the level of a profitable company.

This floor has as well a different façade treatment, becoming a sunscreen that was designed in collaboration with young artists Rodolfo Diaz and Marco Rountree.